Amonyum formundaki azotun büyük bir kısmı ise toprak parçacıkları tarafından tutulur, daha sonra azot bakterileri tarafından nitrat azotuna çevrilir ve böylelikle bitkiler azot eksikliği çekmez. CAN gübresi, buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm bitkilerde üst gübre olarak çapada ve sulamadan önce kullanılır.
Nerelerde kullanılır? CAN gübresi, başta buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm kültür bitkilerinde üst gübre olarak çapada ve sulamada kullanılır. Çeltik tarımında tercih edilmez. Yeteri kadar verilmemesi halinde bitkide gelişme yavaşlar, yapraklar küçük kalır ve soluk ya da sarımtırak yeşil renge döner.
Kalsiyum nitrat gübresi ekin yetiştirme ve vejetatif büyümenin birçok evresinde kullanılabiliyor. Yaprak oluşumundan yumru ve dane büyümesi dönemlerine kadar birçok aşamada kalsiyum desteği ekinlere güç veriyor. Her mevsimde kullanılabilen ürün, tüm ekinler için tercih edilebiliyor.
Uygulama, sulamadan önce yapılmalı veya uygulama yapıldıktan sonra su verilmelidir. NOT: KALSİYUM, tek başına uygulanmalıdır. Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Kalsiyum Nitrat bir besin çözeltisi hazırlamak üzere potasyum nitrat, magnezyum nitrat, amonyum nitrat ve nitrik asitle karıştırılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
ürünlerde gübreleme Ocak Şubat aylarında yapılacaksa üre, potasyum nitrat veya amonyum sülfat gübresinin, Mart Nisan aylarında yapılacaksa Amonyum Sülfat gübresinin kullanılmasının topraklarımız için daha uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Kalsiyum Nitrat, iyi bir bitki besini olmasının yanında toprağı ıslah edici özelliklere de sahiptir. Toprakta kil mineralleri tarafından tutulan diğer besin maddelerinin yarayışlı hale gelmesini sağlar. Az kalsiyum veya çok sodyum içeren ve sulanan topraklarda kil parçacıkları sıkışabilir.
Bitkilerde Kalsiyum Noksanlığı
Noksanlık belirtileri önce büyüme noktalarında ve genç yapraklarda görülür. Genç yapraklarda sararma ve şekil bozulmaları olur. Noksanlığın ileri aşamalarında ise yaprak kenarlarında siyah ve kahverengi nekrozlar oluşur.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Kalsiyum eksikliği bitki büyümesinin durması ve küçük yaprak ve sapların belirmesiyle kendini gösterir.
Dünyada en çok kullanılan azotlu gübrelerin başında gelen Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) gübresi bünyesinde %13 amonyum ve %13 nitrat azotu olmak üzere toplam %26 azot bulundurur. Nötr karakterli bir gübre olan CAN her türlü toprakta kullanılabilmekte olup, toprak pH'sini değiştirmez.
33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Ne Zaman Atılır? Üst gübre olarak kullanılan 33 nitrat gübre, ekim zamanında uygulanabildiği gibi bitkinin büyüme ve gelişme dönemlerinde de uygulanabilir.
Çeltik haricinde bütün hububatlarda , sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağda, pamuk, mısır, ayçiçeğinde ve tüm bitkilerde üst gübre olarak kullanılan amonyum nitrat (Can) gübre, çapada ve sulamadan önce her mevsimde kullanılabilir.
Organik ve inorganik özellikteki toksik birleşiklerin nötürleşmesini ve topraktan uzaklaşmasını sağlar. Asit tepkimeli topraklarda biryandan toprağın asitliğini giderirken öte yandan kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
İnorganik bir gübre olan kalsiyum nitrat, kireç taşına nitrik asit uygulanarak ve sonra amonyak ilave edilerek üretilir. Bitkilerin azot ve potasyumdan sonra en çok tükettiği besin elementi kalsiyumdur.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Narenciye, sebze, meyve, pamuk, Antep fıstığı, ayçiçeği yetiştiriciliğinde tercih edilen bir gübredir. Diğer bitkilerde de rahatlıkla kullanılır. Özellikle tahıl grubunda kuvvetli sap oluşturarak yatmayı engeller Taban gübresi olarak ekim/dikimle birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Bitkilerin kalsiyum ihtiyacını karşılamanın yolu, toprak yapısında bulunan minerallerin köklerden emilerek yapraklara ve meyve çiçeklerine ulaşmasını sağlamaktır. Bitkilerin genç kökleri tarafından su yoluyla alınan kalsiyum ihtiyacı için toprak yapısında bu yararlı mineralin eksik olup olmadığından emin olmak gerekir.
Hipokalsemi yani kalsiyum eksikliğinde özellikle kemiklerin zayıflaması, kas ağrıları ve kramplar, çocuklarda diş çürümeleri ve epilektik nöbetler gibi belirtiler gösterir. Kalsiyum düşüklüğünün en belirgin semptomları şu şekildedir: Kemiklerin zayıflaması ve kemik erimesi (osteoporoz)
Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk. Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler.
Tavsiye edilmeyen kullanımlar Tavsiye edilmeyen özel kullanımları tanımlanmamıştır. Zararlılık İfadeleri H302 Yutulması halinde zararlıdır. H318 Ciddi göz hasarına yol açar.
Kalsiyum nitrat, (Norveç güherçilesi) olarak da adlandırılır. Ca(NO3)2 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Bu renksiz tuz havadan nem çeker ve genellikle bir tetrahidrat olarak bulunur. Esas olarak gübrelerde bileşen olarak kullanılırsa da başka uygulamalarda da kullanılır.
Bileşiminde nitrat azotu ile birlikte yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. İçerdiği azot ile ürünün sağlıklı olarak gelişmesini, yeterli irilik ve dolgunluğa ulaşmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri