Kant, insanların doğrularını ve yanlışlarını belirlemelerine yardımcı olan ahlaki yargıların rasyonel olduğunu ve insanların ahlaki davranışlarının bu rasyonel yargılar doğrultusunda olması gerektiğini savunur.
Aşkın idealizm doktrininde Kant, uzay ve zamanın tüm deneyimi yapılandıran yalnızca "sezgi biçimleri" olduğunu ve deneyim nesnelerinin yalnızca "fenomen" olduğunu savunmuştur. Kendi içlerinde oldukları şekliyle "şeylerin" doğası bizim için bilinemez iddiasını ortaya atmıştır.
Kant, “ahlâk yasası” dediği bu yasayı temele alarak “pratik buyruğu” da şu şekilde ortaya koyar: “Her defasında insanlığa, kendi kişinde olduğu kadar başka herkesin kişisinde de sırf araç olarak değil, aynı zamanda amaç olarak davranacak biçimde eylemde bulun” (Kant,1995;s.46).
Kantçılık daha çok akademik ya da kürsü felsefesi olarak gelişmiş ve öyle adlandırılmıştır. Ana eğilimleri itibarıyla, bunları, bir yanda Kant'ın aşkınsal idealizmini benimseyen yaklaşımlar ve öte yandan Kant'ın eleştirel felsefesine dayanan yaklaşımlar olarak belirtmek mümkündür.
Kant'ın Tanrı anlayışı Hıristiyanlıkta olduğu gibi pasif Tanrı anlayışıdır. Bu anlamda deizme daha yakındır. Ancak 'en yüksek iyi'nin gerçekleşmesi, mutluluk ve erdem gibi birbiriyle tesadüfen bir araya gelen bu kavramların bir araya gelebilmesi için Tanrıya gereksinim vardır. Bu da aktif Tanrı anlayışı demektir.
İlgili 41 soru bulundu
Kant'a göre saf aklın üç temel idesi vardır: Ruh, Evren ve Tanrı. Tanrı idesi ile rasyonel teoloji uğraşmaktadır. Tanrı idesi, düşünmenin tüm nesnelerinin koşulsuz birliğinin idesidir. Kant'a göre Tanrı idesi, kaynağını, aklın varlık yapısında bulur; aklın hiçbir koşula bağlı olmayana, tümlüğe uzanmasından doğar.
Kant'ın ahlak düşüncesinin temeli olan üç kavram vardır: iyi isteme, kesin buyruk ve özgürlük9. İyi isteme ve buna bağlı olarak 'ödev' kavramları ilk üzerinde durulması gereken kavramlardır.
Felsefede kritisizm akımının kurucusu Alman filozof Immanuel Kant'tır. Kant, 22 Nisan 1724 tarihinde Königsberg kentinde doğdu.
Fakat iyi olarak tanımlanan şeyler ile beğeni yargısı daha çok bir kavrayış yargısı olarak aklın aynı ilkelerine dayanırlar. Kant iki tür güzellikten bahseder. Bunlardan ilki kavrama dayanmayan, özgür/koşulsuz güzellik iken, ikincisi de bir kavramı zorunlu kılan bağımlı güzelliktir.
İlk taraf (rasyonalizm) bilginin kaynağının akıl; ikinci taraf ise (ampirizm) bilginin kaynağının deney olduğunu ileri sürmüştür.
Dolayısıyla Kant'ta iyi, istemenin bir niteliğidir. “İyi”, saf pratik aklın, kesin buyruğunun belirlediği istemedir.
Adalet, kendisinden başka hiçbir değer ile karşılaştırılıp değiştirilemez, ona bir fiyat biçilemez. Aksi takdirde, yani adalete bir fiyat biçilebiliyorsa zaten o adalet değildir. Kant'ın değerlere ilişkin düşüncesinde değerlerin kendinde (an sich) varoluşlarına işaret etmektedir.
Kant'a göre kişi doğa yasalarını ne ölçüde durdurup aklın yasalarına uyarsa o ölçüde özgür olur; başka bir deyişle kişi istemelerini dürtü ve eğilimlerine göre değil, ahlak yasasına göre belirleyebiliyorsa özgürdür. Kant felsefesinde özgürlük eylemlerimizin değil, istemelerimizin bir özelliğidir.
Kant'ın geliştirdiği evrensel ahlak yasası iki ayrı temel ilkeden oluşur. Bunlardan ilki bireyin yalnızca evrensel yasa olmasını isteyebileceği maksime yani istek ya da istencin sübjektif ilkesine göre eylemde bulunmasıdır. Basitçe, sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamayı temel alır.
E) Immanuel Kant - Feodalizmi ve aristokrasiyi desteklemiştir.
Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm'i birleştirmeye çalışmış, bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgulamıştır.
Kant'a göre, zihnin duyumlardan gelen verileri toplayıp değerlendirmesi ve birleştirip sonuçlara varması için on iki ayrı kategori mevcuttur. Bu on iki kategori temelde dört ana kategoriye bağlıdır. Bunlar: Nitelik, nicelik, bağıntı ve modalite'dir.
Akılcılara göre, kesin ve evrensel bilgilere ancak akıl aracılığıyla ve tümdengelimli bir yöntemsel yaklaşımla ulaşılabilir. Akılcılık her bireyin eşit ve değişmez akli ve mantıki ilkelere sahip olduğunun kabulüyle, çeşitli a priori ve apaçık hakikatlerin var olduğunu kabul eder.
Günümüzde varoluşçuluk denilince birçok isim akla geliyor. Bazı yazarlar varoluşçu filozoflar listesini o kadar geniş tutuyor- lar ki St. Augustine (354-430), Don Scotus (1266-1308), Blaise Pascal (1623-1662), ve Immanuel Kant (1724-1804) bile varoluş- çu olarak kabul ediliyor2.
Immanuel Kant (1724-1804), spekülatif felsefe alanında, özellikle epistemolojide açtığı eleştiri çığırı sayesinde kazandığı haklı ünle, felsefe tarihinin en büyük filozoflarından birisi olarak nitelendirilmeye hak kazanmış bir filozoftur.
Mutlak idealizm sistemi. Hegel felsefesi her şeyden önce bireylerin kendi kendilerine ilişkin olarak özgür bir bilince ulaştıkları bir insanlık tarihi felsefesidir. Ama bilinç kendi başına özgür değildir; bilincin özgürleşmesi Tinin Fenomenolojisi'nde betimlenen karmaşık bir süreçle gerçekleşir.
Conversation. Kant'ın mezar taşında şu yazıyor: İki şey var ki, ruhumu hep yeni, hep artan bir hayranlık ve müthiş bir saygıyla dolduruyor: Üzerimde yıldızlı gök, içerimde ahlâk yasası... İsmet Özel'in, "Üstümde yıldızlı gök demişti Königsbergli; içerimde ahlâk yasası." dediği..
Kant'ın ahlak delili, tanrının varlığının ispat edilemeyeceğinden ortaya çıkarak ahlaki davranabilmek için tanrının varlığına ihtiyaç olduğunu savunur.
Kant etiği, onun bilgi felsefesinde olduğu gibi, apriori temeller üzerine kurulmaya çalışılan saptamacı bir etik olma amacındadır. Etiğin kaynağı akıl ve “akıl sahibi varlık” olmak kavramından zorunlu olarak türetilen yargılardan ibarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri