Eğer temizliği bir sıvı ile yapacaksanız mercek temizliği için kesinlikle kolonya veya benzeri alkollü sıvılar kullanmayın. Sadece mercek temizliği için özel üretilmiş orijinal ambalajında olan sıvıları tercih edin. Aksi takdirde merceklere zarar verebilirsiniz.
Diğer damlalar ancak lens gözden çıkarıldıktan sonra kullanılabilir. Alkol, eter, kolonya, saç spreyi, çamaşır suyu bir takım kimyasal maddeler lense zarar verebilir.
Kullandığınız bezin mikrofiber olmasına mutlaka dikkat edin. Lens ve diğer kamera parçaları hassas olduğu için yumuşak gözüken peçete bile kameraya zarar verebilir. Mikrofiber bezi, kamera ve diğer elektronik cihazların temizliğinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Toz, kir veya tiftik bırakmaz.
Lens Temizliği Nasıl Yapılmalı? Son olarak kameranızın en önemli aksamı olan lenslerin temizliği. Optik temizlemek için yine önce lensinizin arka kısmını ve ön camını önce yumuşak fırça ile temizleyin.Sonra mikrofiber bez ile ovalayarak silin.
Kamera merceğini ve lazer sensörünü temizlemek için yumuşak, temiz bir bezle nazikçe silin. Fotoğraflarınız ve videolarınız bulanık görünüyor veya kamera odaklanmıyorsa kameranın merceğini temizleyin.
İlgili 43 soru bulundu
Islak mendil kullanmak
Islak mendiller, temizleyici özelliğe sahip olmadığı gibi içeriğindeki kimyasallar nedeniyle elektronik cihaz ekipmanlarına zarar verebiliyor. Bilgisayar, televizyon ve telefon ekranlarında görülen lekelenmenin nedeni de ıslak mendiller oluyor.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Öncelikle kameranın merceğinin ve lazerinin temizlenmesi gerekmektedir. Fotoğrafların ve videoların bulanık olması, kameranın zor odaklanması gibi problemler; merceğin kirli olmasından kaynaklanıyor olabilmektedir. Ayrıca lazer sensörünün olması halinde, telefondaki lazer sensörü de temizlenmelidir.
Aşırı tozlu kamera lenslerinin yerinden çıkarılarak temizlenmesi gerekiyor. Ancak, çok az düzeyde olan tozları kamera tertibatını sökmeden de temizleyebilirsiniz. Bu aşamada kamera lenslerinin çıkarıldığını varsayalım. Yerinden çıkarılan lensleri temizlerken, alkol bazlı bir sıvı tercih edebilirsiniz.
Lenslerinizi muhafaza ettiğiniz lens kaplarını her zaman solüsyon ile yıkamalısınız. Normal su veya daha önce sayılan maddelerle bu kapları yıkamanın mikroorganizma bırakma riski vardır. Lens kaplarınızı yıkamak için kaynamış ve soğumuş saf su kullanabilirsiniz. Sonrasında solüsyon ile durulamalısınız.
Bir Lensi veya Lens Kabını Temizlemek için Asla Musluk Suyu Kullanmayın. Çünkü bu lenslerinizi kirletebilecek veya onlara hasar verebilecek pislikler içerebilir ve göz enfeksiyonuna veya hasarına yol açabilir. Her zaman taze kontakt lens dezenfeksiyon solüsyonu kullanın.
Fotoğraf makinesin lens yuva açıklığını aşağı doğru döndürün ve hava üfleyicinin üst kısmını fotoğraf makinesi lens açıklığının tam içine sokarak bir kaç kez hava basın. Bu genellikle tipik toz taneciklerini algılayıcı üzerinden alarak fotoğraf makinesin dışına atılmasını sağlayacaktır.
Ellerin yüze teması sonrasında ise en az 15-20 saniye süreyle ılık su ve sabunla yüz yıkanmalıdır. Sirke, kolonya, ıslak mendil, el ya da yüzey dezenfektanları ve tentürdiyot gibi ürünlerin yüz derisine teması ellerde olduğu gibi yüzde de kurumaya, kızarıklığa ve hatta egzamaya neden olabilir.
Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Lensleri dezenfekte etmek için tuzlu su çözeltisi ve ıslatma damlaları kullanılmamalıdır. Hiçbiri etkili veya onaylanmış bir dezenfektan değildir. Lenslerin takma ve değiştirme süresi konularında göz doktorunun önerdiği programa sadık kalınmalıdır. Kontakt lens kutusunu suyla değil taze solüsyonla durulanmalıdır.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı.
Günlük olarak kullanılan lensleri akşam yatmadan önce çıkarıp konulan lens sularının günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Ancak sürekli kullanılmayan lensleri korumak için saklanan kutu içindeki lens suyunun her gün değiştirilmesi gerekmez. Bu durumda en fazla 7 gün süre ile lensler aynı su içinde kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri