Perde hızı veya enstantane, fotoğrafçılıkta diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sisteme denilmektedir.
“Örtücü Hızı” kelimesinin yanı sıra terimin İngilizcesi “Shutter Speed” tamlaması da kullanılmaktadır. Örtücü, konudan yansıyan ve lensten geçip fotoğraf makinesi içinde 45 derece açıyla duran ayna üzerine gelen ışınların, ne kadar süre sensör yüzeyinde kalacağını kontrol eden düzenektir.
Shutter sayısı, fotoğraf makinesinde deklanşör butonuna kaç kere basıldığını gösterir. Bir tür bilgi vazifesi gören bu sayı, deklanşör butonuna basıldığında harekete geçen perdenin temelde kaç kere hareket ettiğini gösterecektir.
Ortamdaki ışık az olduğunda artırmak için yavaş enstantane değeritercih edilir. 1/15 enstantane değeri ve 1 saniye üzerinde olan tüm değerler fotoğrafta uzun pozlamayı ifade eder.
Enstantane hızı , pozlama süresi olarak da bilinir ve terim kendini tanımlamaya başlar. Enstantane hızı, bir fotoğraf çekmek için bir kameranın içindeki sensör veya filmin ışığa maruz bırakıldığı saniye cinsinden süredir. Bazı aynasız kameralarda , ışık bilgilerini kaydetmek için sensörün “açıldığı” zamandır.
İlgili 20 soru bulundu
Deklanşöre basıldığı andan itibaren fotoğraf makinesi sensörüne düşen ışığın ne kadar sürede düşeceğini bildiren ifadeye Shutter denir. Shutter sayısı nedir? Deklanşöre basılıp oluşan görüntülerin toplam sayısına Shutter deklanşör sayısı veya perde hareketi sayısı denir.
Diyaframın simgesi f: dir.Normal kabul edilen diyafram f:8 dir.Bunun altındaki değerler açık üstündeki değerler de kısık diyaframlardır. Yani f:1.8-f:1.4 açık diyaframlar.F:16-22 DEĞERLERİ İSE KISIK DİYAFRAMLARDIR.
1/125 saniye – Elde çekim için en düşük enstantane hızı olarak kabul edebilirsiniz. 1/60 saniye – Düşük ışıkta elde çekim için üst sınır olarak kabul edebilirsiniz.
Enstantane hızı adından da anlaşıldığı gibi fotoğraf makinesinin deklanşörünün kapanma hızıdır. Yüksek enstantane hızı, kameranın aldığı ışık miktarını azaltarak kısa pozlama sağlarken düşük enstantane hızı fotoğrafçıya daha uzun pozlama sağlar.
Örneğin, gündüz manzara fotoğrafçılığı için f/8 ile f/11 arasında bir değer uygun olabilirken, düşük ışıklı ortamlarda düşük bir değer (örneğin f/2.8) tercih edilebilir. Diyafram değeri, diğer çekim parametreleriyle de dikkate alınmalıdır.
Bu sayı 0'dan başlar ve fotoğraf çekildikçe artar. Shutter sayısının fazla olması özellikle ikinci el kamera alırken pek istenilen bir özellik değilken, bu rakamın 10.000'de olması tercih edilir, maksimum 20.000 olmalıdır.
Her çekilen bir kare fotoğraf (shutter) toplamı fotoğraf makinenizde deklanşör tuşuna kaç kez basıldığını gösterir. Yapılan çekimlerin toplamında ortaya çıkan rakam özellikle ikinci el bir fotoğraf makinesini satın alırken işinize çok yarayacaktır.
Günümüzde ortalama bir fotoğraf makinesinin shutter ömrü 100 bin kare civarındadır. Orta ya da ileri seviye DSLR cihazlarda bu rakam 200-300 bin hatta 500 bin kareye kadar çıkabilir. Normal bir kullanıcının elbette bu rakamları bir makinenin ömrü boyunca görmesi zordur.
Shutter yani örtücü hızı diyafram açıklığından geçen ışığın ne kadar süre ile ışığa duyarlı yüzeye ( film veya sensör ) geçmesine izin vereceğimizi belirlemeye yarar.
Shutter yani perde süresi, görüntü algılayıcısının (sensör) üzerine düşecek ışığın süresini belirler. Algılayıcı ile diyafram arasındaki perde görevini görüyor da diyebiliriz. Belirli bir süre boyunca açık kalır ve kapanır, bu sürede de lensten süzülen ışık algılayıcı üzerine yansıtılır.
Dijital fotoğraf makinelerinde ISO hassasiyeti, lensten gelen ışığın fotoğraf makinesinde ne kadar artırıldığını ifade eden bir göstergedir. Kameraya giren ışık miktarı diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ile belirlenir. Bu miktardan başlayarak, iyi pozlanmış bir görüntü oluşturmak için ışık artırılır.
ISO 800: Flaş gibi ek bir ışık kaynağı olmadan iç mekanlarda çekim yapıyorsanız bu aralıkta çalışabilirsiniz. ISO 1600 veya üstü: Karanlık olduğunda veya iç mekanlarda loş ışık ile çekim yapıyorsanız yüksek ISO'ya ihtiyacınız olacaktır.
Perde hızı veya enstantane, fotoğrafçılıkta diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sisteme denilmektedir. Enstantenenin, hareketli cisimler üzerinde çarpıcı bir etkisi vardır.
Enstantane hızı ayar kadranını çevirerek seçilir (daha yüksek hızlar için sağa, daha yavaş hızlar için sola). Diyaframı ayarlamak için ayar kadranını çevirirken (daha geniş diyaframlar/daha düşük f değerleri için sola ve daha küçük diyaframlar/daha yüksek f değerleri için sağa), E (N) düğmesini basılı tutun.
Pozlama için tek bir fotoğraf makinesi ayarı yoktur. Bunun yerine pozlama, pozlama üçgeni olarak bilinen üç farklı veri ayarından oluşur. Bu ayarlar enstantane hızı, diyafram ve ISO'dur. Enstantane hızı , fotoğraf makinesinin deklanşörünün açık olduğu süredir ve pozlamanın uzunluğunu ölçer.
Hareketli bir nesneyi dondurmak için gereken enstantane hızı, nesnenin fotoğraf makinesinden uzaklığına, hareket ettiği yöne ve hızına bağlıdır; ancak muhtemelen düşündüğünüzden daha hızlı bir enstantane hızına ihtiyacınız vardır.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir. Ortam ışığı sahnedeki konulardan ve yüzeylerden seker.
Diyaframı düşük olan kamera daha fazla ışık alır. Gece çekimlerinde yada hafif karanlık ortamlarda diyaframı yüksek kameralara göre daha az grensiz (yani kumlanma) fotoğraf elde edersiniz. F1.7 F2.0 dan çok daha kabiliyeti yüksektir anlayacağınız.
ISO nedir sorusuna çok temel bir yanıt olarak, “fotoğraf makinemizin ışığa duyarlılık düzeyidir” diyebiliriz. ISO değeri ne kadar düşük olursa ışığa duyarlılık o kadar düşük olur, ISO değeri arttıkça fotoğraf makinemizin hassaslığı da artar.
Örtücü hızı: ışığın süresinin kontrolü
Örtücü hızı, pozlama zamanına işaret eden genel bir terimdir. Toplam pozlama zamanına veya ışığın film ya da senröre erişiminin süresine orantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri