Kumkuat (kamkat) şubat ve mart aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. – 4 C sıcaklığın altına düşmeyen bölgelerde yetişmesi uygundur. Son yılların modası haline gelen evlerde yetiştirilen kumkuat havadar, aydınlık, uzun süre direkt güneş ışığı alabilen alanlardan hoşlanır dolayısıyla bu duruma dikkat edilmelidir.
Kamkat meyvesi yaz aylarının ortasında çiçeklenmeye başlar. Çiçekler sonbaharın gelmesiyle yerlerini meyveye bırakır. Meyvelerin oluşması ve olgunlaşması da ocak ayını bulmaktadır. Ocak, şubat ve mart aylarında kamkat meyvesi olmuş duruma gelecektir.
Kumkuat meyvesi ekşi, kabuğu ise tatlıdır. Bu yüzden genellikle kabuğuyla birlikte tüketilir. Ancak sade bir şekilde yenilecekse, mutlaka bol su ile durulanmalıdır. Tatlı ve ekşi tadın birbirine karışmasını sağlamak için, iki parmak arasına alınır ve hafifçe yuvarlanır.
Kumkuat, ülkemizde çok bulunan ve tercih edilen bir meyve değildir. Diğer meyvelerde olduğu gibi miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekir. 1 porsiyon meyve olarak ortalama 2-3 adet tüketilmesi yeterlidir.
Kamkat insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Ancak aşırı derecede tüketildiği zaman vücut için zararlı olabilir. Yapısında bulunan şeker sebebi ile şeker hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Hayır, kamkat, kumkuat gaz yapmaz. Çünkü bu meyve mineralleri sayesinde bağırsaklarınızın rahatlamasına yardım eder ve şişkinlik ya da gaza neden olmaz.
Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlamakla beraber kalp ve damar sistemini de korur. Kamkat içeriğinde yoğun oranda A vitamini barındırmasında dolayı göz sağlığına çok iyi gelir. Kamkatın sağladığı flavonoidler vücuda yerleşmek isteyen kanser hücreleri ile savaşır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirir.
Küçücük cüssesiyle içinde yüksek oranlarda A, B1, B2 ve B3 vitaminleri de bulunduran kumkuat, bu vitaminlerle sinir sistemimizi güçlendirmede destek oluyor. Sinir sistemi düzenli ve sağlıklı çalıştığı için de bu minnoş, stres kaynaklı baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırıyor.
Kumkuatın içeriğinde C vitamini, A vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez ve potasyum başta olmak üzere bol miktarda diyet lifi vardır. Turunçgiller familyasına ait olan meyve oldukça güçlü bir C vitamini deposudur. Grip ya da nezle olduğunuzda sabah ve akşam olmak üzere günde iki adet tüketebilirsiniz.
Yüksek lif içeriğine sahip bir meyve olan kumkuat, düşük kalorisi nedeniyle de tokluk hissini arttırabilir. Böylece, kilo verme sürecinde ideal bir meyvedir.
Kumkuatın içeriğinde C vitamini, A vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez ve potasyum başta olmak üzere bol miktarda diyet lifi vardır. Turunçgiller familyasına ait olan meyve oldukça güçlü bir C vitamini deposudur. Grip ya da nezle olduğunuzda sabah ve akşam olmak üzere günde iki adet tüketebilirsiniz.
KUMKUAT - KAMKAT
Saklama Koşulları: Buzdolabında 2 haftaya kadar ya da oda sıcaklığında 3-4 gün saklanabilir.
Vatandaşlar arasında 'turunçgillerin mücevheri', 'altın portakal' olarak da adlandırılan kamkat meyvesi Bilecikli vatandaşların ilgisini toplarken, günde 1 tane tüketmenin kandaki şeker oranını dengelediği belirtiliyor.
Çin kökenli bir turunçgiller ailesine mensup olan bu meyve hakkında genellikle kamkat nasıl yenir gibi sorular çokça sorulmaktadır. Şifa kaynağı olan bu meyvenin tadı ekşimtırak, kabuğu ise tatlıdır. Bu nedenle en ideali kabuğuyla birlikte tüketmektir.
Temizlenen ve yıkanan kamkatlar bir zeytin yer gibi kabuğuyla beraber tüketilir. Kamkat nasıl yenir faydaları nelerdir sorularına cevaben birçok meyvede olduğu gibi güç veren vitaminlerin bir kısmının kabukta olduğunu söyleyelim. Vitamini kabuğundadır diyerek, ufak turunçgil kamkatı lokma lokma tüketebilirsiniz.
Kumkuatın tadı ise limon ve portakala bir hayli benzer. Kumkuat, turunçgil ailesinin bir üyesidir. Oldukça küçük bir boyuta sahip olan bu meyvenin de tıpkı diğer turunçgiller gibi hoş bir koku ve lezzeti bulunur. Bu sayede evlerde de sıkça yetiştirilir.
Kamkaz C vitamini yönünden de oldukça zengin bir bitkidir. Kamkat meyvesinin faydaları şöyle: “Kamkat meyvesi doğru tüketildiğinde kolesterol seviyesini dengeler. Buna ek olarak kolesterol kaynaklı rahatsızlıkların da önüne geçen bir özelliği bulunur.
Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen kamkat ağacı, kışın don olaylarının olmadığı ılıman bölgelerde büyüyebilir. Türkiye'de ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilse de en iyi veriminin çay yöresi olarak tanınan Rize'den alındığı bilinir ve yaz mevsiminde yağmur sever.
Kamkat, diğer turunçgillerde de olduğu gibi içinde bol miktarda C vitamini barındırır. C vitamini bakımından zengin olduğundan dolayı, grip, nezle, mevsimsel soğuk algınlığı, öksürük gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücudu korur.
Turunçgillere alerjisi olanlar kamkat tükettiklerinde bazı alerjik semptomlarla karşılaşabilirler. Mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, kaşıntı, hırıltılı solunum, kan basıncında düşüş bu semptomlara örnek olarak gösterilebilir.
Kamkat, Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren, Turunçgil ailesinin en ufağı olan ve kumkuat, kamkat gibi farklı isimleriyle de bilinen çalı formunda bir bitkidir. Biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer.
Kumkuat karbonhidrat değeri nedir? gibi sorular bu besinle ilgili en popüler sorular arasındadır. 1 Porsiyon (Orta) Kumkuat 59,64 kaloridir. Kumkuat içeriğinde 13,44 Karbonhidrat(g), 1,68 Protein(g), 0,84 yağ(g), 8,40 Sodyum(mg), 156,24 potasyum(mg), 251,16 A Vitamini(ui), 36,88 C Vitamini(mg), barındırır.
Kumkuat (Kamkat) Meyvesinin Mevsimi Ne Zamandır ? Kumkuat (kamkat) meyvesi turunçgiller ailesinin önemli bir üyesidir. Akdeniz bölgesinde temmuz- ağustos aylarının sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması ağustos sonu ile eylül ayı içerisinde olmaktadır.
Kumkuat fidanınızı, evinizin içinde, güneş gören bir yere koymanız yeterli. Ara ara da her yanının güneş almasını sağlamak için saksıyı çevirmeniz doğru olacaktır. Aynı şekilde kendisi sıcağı sevdiğinden, onu koyduğunuz alan -4 derecenin altına asla inmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri