Devletin gücü de hukukla bağlıdır. Kamu hukukunun kapsamına “Anayasa Hukuku”, “Yönetim (İdare) Hukuku”, “Ceza Hukuku”, “Devletler Hukuku”, “Genel Kamu Hukuku”, “Mali Hukuk” ve “Yargılama Hukuku” girer.
arasında, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Yargılama Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Devletler Hukuku (Uluslararası Hukuk), Genel Kamu Hukuku gibi hukuk dalları yer almaktadır.. karşısındaki durumunu düzenler.
Genel kamu hukuku, devlet olgusunu, birey ve devlet ilişkisini, devletlerin oluşumuna ilişkin teorileri, devletin temel unsurlarını ve devlete karşı kişilerin hak ve özgürlüklerini tarihsel bir süreç içerisinde inceleyen ve felsefi temeller barındıran bir hukuk dalıdır.
Özel hukuk, bireylerin tam bir eşitlik içerisinde, tamamen kendi iradelerine dayanarak (hiçbir baskı gözetmeksizin) aralarında yaptıkları anlaşmaların dayandığı hukuksal haktır. Örneğin; ev kiralamak isteyen bir bireyin ev sahibiyle aralarında imzaladıkları sözleşme 'Özel Hukuk'u temsil eder.
İlgili 22 soru bulundu
Özel Hukukun Dalları Şunlardır:
Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Kamu hukuku veya amme hukuku, devlet ve vatandaşlar veya devletin kendi kurumları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Özel hukuktan ayrılması sırf teorik bir ayrım değil, başvurulacak mahkemenin belirlenmesi açısından da önemlidir.
Kamu Hukuku – Hukuk Fakültesi.
2- Yönetenler-Yönetilenler; Yönetenler ile yönetilenler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kamu hukuku, vatandaşların kendi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk ise özel hukuk olarak tanımlanmaktadır.
Kamu hakları, kamu hukukundan kaynaklanan haklardır. Kişilerin, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerine karşı sahip oldukları haklardır. Kamu haklarının asıl kaynağı Anayasa'dır Vatandaşlık hakkı, seçme ve seçilme hakkı, sendika kurma hakkı, dilekçe ve bilgi edinme hakkı kamu haklarına örnek verilebilir.
Kamu hakları, kişiler ile devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından, yani kamu hukukundan doğan haklardır. Kamu hakları, Kişisel haklar, sosyal ve ekonomik haklar vve siyasal haklar olarak 3'e ayrılır.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
bütünü içinde kamu hukuku kapsamı içerisinde yer alır. Vergi hukuku kamu hukukunun bir alt dalıdır.
○ Hukuka aykırılık ≠ suç (!)
topluma, kamuya karşı işlendiği kabul edilen, kamuyu ve toplumu en çok rahatsız eden hukuka aykırı davranışlardır. Bu nedenle, “suç” oluşturan bir davranış ya da eylemin karşılığı, belki de en ağır yaptırım türü olan cezadır.
İdare hukuku kamu hukuku disiplini içerisinde yer alır. Kamu hukuku ile özel hukuk kurallarının farklılığı unutulmaktadır. Bireyin, idarenin hukuka aykırı işlemlerine karşı korunması açısından idare hukuku ve özellikle idari yargı büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde idare hukuku kıta avrupası sistemi dışına çıkmamıştır.
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir.
Kamu Personel Hukuku, Memur, hukuk sisteminde çeşitli kanunlarda farklı biçimlerde tanımlanmış olmakla beraber genel olarak memur kavramından anlaşılan, devlet ve kamu tüzel kişilikleri tarafından genel idare esaslarına göre yürütülen hizmetleri gören kişilerdir.
Yaptırım; kamu düzenini ve toplum huzurunu sağlama amacıyla kamu otoritesi tarafından vazedilmiş kurallara muhalefet halinde maruz kalınacak bir neticedir.
Kamu hukuku özellikleri arasında yer alan kişiler ile devlet ilişkilerini düzenlemek konusunda devlet üstün bir konumda yer almaktadır. Kamu ilişkisi tek taraflı olup devlet iradesini açıklamakla hukuki ilişki ortaya çıkmaktadır. Kamu devlet ilişkilerinde eşitlik bulunmamaktadır.
Not: Medeni Usul Hukuku ve İcra ve İflas Hukuklarında devlet müdahildir, ancak bu iki alan konusu itibariyle özel hukuk uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin olduklarından özel hukukun kapsamına girer.
Sigorta Hukuku, sigorta akdi ile ilgili şahıslar arasındaki ilişkilerle, sigortacılıkla uğraşan müesseselerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarını bir sistem içinde inceleyen bir hukuk dalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri