Aynı ülkede yaşayan halkın tamamına kamu denir. .
KAMU ÇALIŞANI NE DEMEK? Kamu hizmetlerini gerçekleştiren genel kamu hizmet personeline verilen isim memurdur. Kamu personeli içerisinde memurların yanı sıra sözleşmeli personel de bulunur. Kamusal faaliyetin yürütülmesinde rol oynayan personel, atama veya seçilme yoluyla görev başındadır.
Bu şekilde işçi kavramı hariç tutulduğu takdirde genel olarak kamu görevlisi olarak kabul edebileceğimiz personel; memurlar, sözleşmeli personel ve geçici per- sonel olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye'de Devlet Memuru sayılmanın tek ölçütü, 657 sayılı kanuna tabi olmaktır. Bu nedenle bu kanunun kapsamı dışında kalanlar Devlet Memuru değildir, Kamu Personeli veya Kamu Görevlisidir. Seçilmiş kişiler Memur değildir. Kamu Görevlisidir.
KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR? Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu görüş kapsamında 696 KHK'lı işçiler de dahil, sürekli işçi statüsünde yer alan çalışanlar, kamu görevlisi sayılmıyor.
Disiplin Kurallarına Uyma Sorumluluğu. Kamu görevlisi olan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu okullarda devlet memuru statüsünde çalışmaktadır. Anayasa'nın 129. maddesinde “Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.
hizmetleri ekseriyetle özel hukuk rejimine tabidir (Gözübüyük ve Tan, 2021: 564). Buradan hareketle belediyelerin idari kamu hizmetlerinin asli ve sürekli kamu hizmeti olduğu ifade edilebilir.
4 b sözleşmeli personel 657 yasada düzenlenmiştir. Anayasamızın 128.maddesindeki kamu hizmeti görevlileri ile ilgili tanımda sözleşmeli personel yer almamış olmamasına rağmen maddede geçen diğer kamu görevlileri kapsamına sözleşmeli personel de dahil edilmektedir.
Memurların işleri, kamu hizmetlerini yürütmek, kamu kaynaklarını kullanmak ve kamu düzenini korumak gibi konuları kapsar. Memurlar, genellikle yazışmalar, raporlar, teklifler, kararlar ve yönergeler gibi resmi belgelerin hazırlanması, kaydedilmesi ve saklanması gibi işleri de yürütürler.
Diğer yandan kamu işçileri de diğer işçiler gibi 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler. Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 6/1-c maddesine göre memur geniş anlamda kamu görevlisi olarak tanımlanmıştır. Kamusal faaliyetin yürütülmesine atama, seçilme ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi kamu görevlisi olarak anlaşılmalıdır.
Maddesine göre kamu hizmetleri memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür.
Her memur kamu görevlisidir, ancak her kamu görevlisi memur değildir. Esasında 5237 sayılı TCK'nın altıncı maddesinde yapılan kamu görevlisi tanımı ile Anayasanın 128 inci maddesindeki kamu görevlisi tabirinin kapsamına yaklaşıldığı bu anlamda nispi de olsa bir yeknesaklığın sağlandığını söylemek mümkündür33.
Memur olmak için 4 yıl lisede eğitim almak gerekir. Fakat 2 yıllık (ön lisans) ya da 4 yıllık (lisans) bölüm okuyan üniversite mezunları da memurluk yapabilir. Ayrıca memur olmak için KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girilir. KPSS'de yeterli puanı almak için ise sınava hazırlanmak gerekir.
Tanımlarında da açıkça zikredildiği üzere, KİT'lerin sermayesinin tamamı devlete aittir. Ancak, belediyeler, kamu sayılsalar da, Devlet tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Bu yönüyle, belediye şirketlerini, iktisadi devlet teşekkülü, kamu iktisadi kuruluşu, KİT olarak nitelendirmek de mümkün değildir.
Sözleşmeli Personelin Tanımı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı"
En düşük kamu işçisinin ücreti net 18 bin lira civarına yükseldi. Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur. Bu rakam üzerine temmuz ayında %15 daha artış yapılacaktır.
Devlet Memurları Kanunu'nda, memuriyete alınmaya engel mahkûmiyetler ve memuriyet statüsünün kaybedilmesine etki eden mahkûmiyetler arasında güveni kötüye kullanma suçundan mahkûm olanlar da sayıldığından güveni kötüye kullanma suçundan mahkûm olan kimseler süresiz yasaklı olduklarından hiçbir şekilde devlet memuru ...
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı' nın 03/12/2012 tarihli, 1238 sayılı yazılarına istinaden 1 (Bir) adet kamu görevlisi olmayan Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru (Toplum Sağlığı Teknisyeni) ve Acil Tıp Teknisyeni sözleşmeli Aile Sağlığı Çalışanı olarak istihdam edilecektir.
Daha açık bir deyişle Bakanlar, kuşkusuz idarî yetkiler kullanan, kamu hiz- metinin zirvesindeki en üst düzey kamu görevlisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri