Kamu Yararı Kararının Alınması - Köy ihtiyar kurulları ve belediye encümenleri kararları, ilçelerde kaymakamın, il merkezlerinde valinin, - İlçe idare kurulları, il daimi encümenleri ve il idare kurulları kararları valinin onayına tabidir.
Bu kapsamda belediyelerin yapmış olduğu planlar ile ilgili olarak kamu yararı kararı alacak birimler konusuna göre; İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.
Kamu kurumları yönetim kurulu veya idare meclisleri veya yetkili idare organları kararları, denetimine bağlı oldukları bakanın, Gerçek kişiler veya özel hukuk tüzelkişileri yararına; köy, belediye veya özel idarece verilen kararlar, valinin, onayından geçerek kesinleşirler.
Kamu yararı kavramı devletin doğrulamasını yapmak için kullanıldığı gibi, kamusal işlerin hukuka uygunluğunu ölçmede de kullanılır. Temel hakların sınırlandırılmasında başvurulan başlıca nedenlerden biridir. Yasama faaliyetlerinin ana amacı ve sonucudur. Yargıcın yetkilerinin belirlenmesinde temel alınan bir kavramdır.
Belediyenin organları Belediye Meclisi, Belediye Encümeni ve Belediye Baskanidir.5393 sayılı Belediye Kanunu madde 34ʼte belediye encümenin görevleri tek tek sayılmıştır. Buna göre kamulaştırma kararı almak ve uygulamak belediye encümenin görevi olarak sayılmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Kamu Yararı Kararının Alınması
- Köy ihtiyar kurulları ve belediye encümenleri kararları, ilçelerde kaymakamın, il merkezlerinde valinin, - İlçe idare kurulları, il daimi encümenleri ve il idare kurulları kararları valinin onayına tabidir.
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na göre, kamulaştırma yetkisi olan bir kamu kurumu (idare), belli bir taşınmaz malı kamulaştırmaya girişmeden önce, o taşınmaz malın kamulaştırılmasının kamunun yararına bir işlem olduğunu gösteren bir karar alır. Bu karara “kamu yararı kararı” denmektedir.
Bu durumlarda bahsedilen gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri başvuru yaparlar; ve bunlar adına kamulaştırma işlemi, bağlı bulundukları köy, belediye, özel idare veya bakanlık tarafından yapılmaktadır.
Kamu yararı, temelde kişiye ilişkin değil, kişilerin bir arada yaşayarak oluşturdukları toplumun varlığını sürdürmesine ilişkin bir çıkardır. Toplumun düzeninin temelini oluşturan kişilerin çıkarlarının doğrudan ve dolaylı olarak korunması kamu düzenini oluşturur.
Kamulaştırmanın idari aşamaları: Kamulaştırma bedeli için yeterli ödenek temini, kamu yararı kararı alınması ve onaylanması, kamulaştırılacak taşınmazın belirlenmesi, kamulaştırma kararının alınması, tapu siciline şerh verilmesinin istenmesi ve satın alma usulünün denenmesinden oluşmaktadır(Gözler/Kaplan, 2020: 655).
Kesinleşmiş mahkeme kararına dayanılarak idare adına tescil edilen taşınmazların kamulaştırma bedellerinin hak ve sahiplerine ödenmesi halinde, eksik veya hatalı kamulaştırma işlemleri (tebliğ dahil) ödeme tarihi itibariyle kesinleşecek.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
Kamulaştırma işleminde yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Kamulaştırma işleminin durdurulması ve iptaline ilişkin talep taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesine, bedel tespit ve tapu siciline ilişkin talepler taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine yapılmaktadır.
Bakanlıkça verilen kamu yararı kararı üzerine OSB, kendisi adına yapılacak olan kamulaştırma işleminin gerçekleştirilmesini Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığından isteyebilmektedir.
Kamu yararına çalışan derneklerin başvurusu, valilik görüşü ile birlikte bir ay içinde Bakanlığa gönderilir. Valilik görüşünde derneğin amacının ve faaliyetlerinin topluma yararlı sonuçlar verecek nitelikte ve ölçüde olup olmadığı yönünde değerlendirmesi yer alır.
Genel halkın ve toplumun refahına kamu yararı denir. Aynı zamanda devlet gereksinimlerine cevap veren ve halkın ihtiyaçlarına en iyi şekilde karşılayan bir yapı olarak da ifade edilebilir. Genel hukuk ile beraber özel ceza hukuku üzerinden bakıldığı vakit, 'Halkın yönetimi, kamu yararına göredir.
Cevap : 32:Kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde kanunla zorla devletleştirilebilir. Devletleştirme gerçek karşılığı üzerinden yapılır. Bu işleme karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurulabilir.
Kamu yararına çalışan dernek statüsü, derneklerin belirli şartları sağlaması halinde devlet tarafından verilen bir ayrıcalıktır. Bu statüye sahip olan dernekler, vergi muafiyeti, bağış toplama kolaylığı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapma imkanı gibi pek çok avantajdan yararlanabilirler.
Yararların çatışmasında kamu yararının üstün olarak varsayıldığı ve bunun sonucunda özel yarara yapılan saldırının hukuka uygun kabul edildiği yarar dengelemesinin önem arz ettiği diğer hukuka uygunluk nedeni üstün nitelikte kamusal yarardır.
Kamulaştırmanın temel unsuru kamu yararıdır ve kamulaştırma ile devlet, kişinin özel mülkiyet alanına müdahale eder. Devlet, kamulaştırdığı taşınmazın bedelini malike ödemek yükümlülüğü altındadır.
Mahkemece tespit edilen bu bedel, taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkının kamulaştırılma bedelidir. Yerel Mahkeme aşaması bittiğinde mahkemece belirlenen tutar kamulaştırma bedeli olarak peşin ve nakit olarak, idare tarafından hak sahibi adına bankaya yatırılır.
Kamulaştırma ya da istimlak; kamu yararı için yapılan ve kişiye ait taşınmaz malların belli bir projeye göre uygulanması işlemine denir.
Kamulaştırma yapılabilmesi için kamulaştırılacak alanda imar planının yapılmış olması zorunlu olmayıp, belediyeler, kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek için Kamulaştırma Kanunu'nda belirtilen usullere uygun olarak her zaman kamulaştırma yapabilirler.
Malikin tapuda ferağ vermesi ile istimlak bedeli bankadan ilgili şahsa ödenir. Normalde süreç böyle işler. Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler.
Hukuki mevzuatımızda düzenlenen hükümler uyarınca, kamulaştırılacak gayrimenkulün tamamı, bir kısmı kamulaştırılabileceği gibi, sadece gayrimenkul üzerinde idarî irtifaklar tesis edilerek irtifak kamulaştırması yapılmak üzere üç çeşit kamulaştırma şeklinden söz edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri