Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz.
Günaydın kelimesi sabah saatlerinden öğlen saatlerine kadar kullanılabilen bir kelimedir. Selamlaşmak amacıyla kullanılır.
Merak edilen soruları örnek cümlelerle birlikte derledik. Günaydın kelimesi daha çok sabahın ilk ışıklarından öğle saatlerine kadar kullanılan bir selamlama sözüdür. Buna karşın tünaydın hem öğleden sonrası hem de akşam için yaygın bir şekilde kullanılabilir.
Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.
Günaydın TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem İyi sabahlar anlamında sabahları söylenen bir selamlama sözü
İlgili 39 soru bulundu
Muhammed (sav), Müslümanları birbirini sevmeye teşvik etmiş ve selamın yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etmiştir. Ancak günümüzde, özellikle sosyal medya ve günlük hayatta kullanılan dilde, geleneksel "aleyküm selam" şeklinin yerine, "günaydın" veya "tünaydın" gibi selamlaşma kelimeleri daha sık kullanılmaktadır.
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.
GÜNAYDIN. ünl. (< gün aydın “gününüz aydın olsun”) (Fr. bonjour'dan çeviri yoluyle) yeni. Gündüz söylenen selâmlaşma sözü.
Bab.la bunların içeriğinden sorum değildir. Günaydın! good morning!
"Merhaba", "günaydın", "selâmün aleyküm", "iyi günler", "iyi akşamlar", "iyi geceler" gibi sözcük ve söz grupları selamlaşmanın Türkçede görülen selamlaşma sözlü kalıplarıdır.
Esen, sağlık, afiyet, sağlıklı, 2. (Selamlaşma sözü) merhaba, esenlikle, sağ- lıkla.” şeklindedir. Ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen ezen bolzın ise “güle güle” demektir. (Naskali-Duranlı 1999: 85-86).
el Cevab: Selam erkeklerin erkeklere ve kadınların kadınlara vermeleri sünnet olan bir hitap şeklidir.
Bir fıkhî ıstılah olarak Selam; karşılaşan iki Müslümanın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Selam veren "es-selamu aleyküm (Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun)" der, selamı alan ise "ve aleykümü's-selam ve rahmetullah (Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)" diyerek ilaveli duada bulunur.
Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).
Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz.
Selam verirken hafif baş hareketiyle birlikte, yerine ve zamanına göre “günaydın, iyi günler, merhaba, selamünaleyküm, hoş geldiniz, saygılar, iyi akşamlar” vb. ifadeler kullanılır. “Günaydın”, “iyi günler”, “iyi akşamlar”, “merhaba” demek sosyal; “selamünaleyküm” dinî ve örfi; “saygılar” resmî selam biçimidir.
good-bye ünl.
Bir zamanlar hal hatır sorulurken dahi bir edep gözetilirdi. Tarik-i Mevleviyye'de “Nasılsınız?” sorusuna “Aşk u niyaz ederiz” diye cevap verilir. Hal, hatır sorulmasına cevaben de “aşk verdiler, aşk aldık” buyrulurdu.
Hatun veya Katun (Eski Türkçe: 𐰴𐰍𐰣 , Osmanlı Türkçesi: خاتون 'Hatun veya قادین 'Kadın, Özbekçe: xotin, Moğolca: ᠬᠠᠲᠤᠨ, khatun, хатан khatan; Sylhet: ꠈꠣꠔꠥꠘ; Türkçe: hatun; Azerice: xatun), Türk Kağanlarında ve sonraki Moğol İmparatorluğu'nda belirgin bir şekilde kullanılan "han" veya "Kağan"ın karşılığı olan bir kadın ...
Osmanlıca { seni seviyorum } سني سويىوروم
You're welcome - Rica ederim
Birisi sana "teşekkür ederim" dedikten sonra kullanman gereken yanıt budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri