4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahildir.
4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir. Yine kendi işini yapan kimselerin ve sanatçıların da içerisinde yer aldığı bu grupta aynı zamanda belirli bir süre sözleşmeli olarak çalışan kimseler de yer alır.
4C Sigorta Nedir? Emekli Sandığı, SGK bünyesine girdikten sonra 4C sigorta adını almıştır. 5510 sayılı kanuna göre, hizmet akdi ile çalışanlar, muhtarlar, serbest meslek çalışanları, tarım çalışanları, anonim ve komandit şirket ortakları, devlet memurları 4C kapsamına girmektedir.
4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır. 4C sigorta: Bu sistem, devlet memuru olarak hizmet gösteren kadrolu çalışanları kapsar.
4C NEDİR? 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan çalışanlardır. Verdikleri hak mücadelesi nedeniyle sık sık duyduğumuz 4C'li çalışanlar daha çok mevsimlik işçilerdir.
İlgili 35 soru bulundu
4C sigorta, eski adıyla Emekli Sandığı, kamu hizmetlerinde çalışanlara ödenen sigortadır. Devletteki öğretmenler, askerler, doktorlar ve daha pek çok çalışana devlet tarafından 4C sigorta kapsamında prim ödemeleri yapılır.
657 sayılı Kanunun 4/C maddesinde; "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir." hükmüne ...
4C Sigorta Nedir? Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
Anayasamızın 128 Maddesine göre, Kamuda personel istihdamını 657 Sayılı DMK. Göre yapılır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4.Maddesinde ise istihdam edilecek personel 4 kısımda tanımlanmıştır: 4/A; 657 Sayılı Kanun 4/A maddesine tabi Kadrolu Memurlar dır.
http://ckysweb.saglik.gov.tr/personelgorevyeri/ adresinden yeni kimliklerle Seri numarasını bilgisi ile kadro yeri bilgilerinize ulaşabileceğiniz ekran bulunmaktadır.
4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin kayyumlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamında yer alıyor.
4A sigorta özel iş yerlerinde çalışanları, 4B serbest meslek gruplarını, 4C ise memurları kapsar. Temel olarak tüm sigortalar sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak ilerler.
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır.
4c sigorta sistemi, devlet memuru çalışanlarını kapsar. 5510 sayılı yasaya göre, hizmet akdi ile çalıştırılanlar, köy ve mahalle muhtarları, serbest meslek çalışanları, gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkârlar, anonim şirketlerin ortakları, komandit şirketlerin ortakları, şirket ve donatma iştiraklerinin ...
4/C'li olarak çalışan bir kişi, sigortasını 4/C'den yatırmaya devam etmesi halinde 9000 gün prim ödemesine ve 60 yaş şartlarına tabi olmaktadır.
Geçmiş yıllarda emekli sandığı olarak adlandırılan 4C sigorta, devlet memurlarını kapsamaktadır. 4C için genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta koluna bağlı olanlar için prime esas kazancın % 12,5'i olup, bu primin % 5'i sigortalı, % 7,5'i ise işveren hissesidir.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda , Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklardır.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
4A, SGK'ya prim ödeyen çalışanları kapsamaktadır.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen sözleşmeli personelin kadroya geçirilmelerini düzenleyen Yasa; Cumhurbaşkanının imzalamasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla yürürlüğe girecektir. Yasaya göre; TÜİK'te çalışan 4/B'li personel (4/C'den geçenler) kadroya alınacak. Proje personeli kapsam dışında kalacak.
Sonuç olarak sürekli işçiler; 657 sayılı Kanun kapsamında 4/D, 5510 sayılı Kanun kapsamında ise 4/A statüsündedirler.
Buna göre 4. madde kapsamında kamu kurumlarında dört türlü istihdam şekli uygulanmaktadır.4. maddenin b fıkrasında sözleşmeli personel düzenlenmiştir. 4 b sözleşmeli personel 657 yasada düzenlenmiştir.
Bu personeller 1 yıldan az süreli veya mevsimlik hizmetlerde çalışır. Sözleşme ile istihdam edilir. İşçi sayılmayan personeldir. Bir hizmetin bir yıldan az süreli veyahut da mevsimlik olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilir.
Geçici işçi adında işçi çalıştırmaya dönük özel hüküm içeren 657 sayılı Kanun'un 4/C maddesine bağlı çalışanlar ve yaşadıkları sorunlar çok uzun süre çalışma yaşamını meşgul ettikten sonra, 4/C maddesi 2017 yılında 696 sayılı KHK ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Kanuni olarak 4D sigorta türüne dahil edilen çalışanlar aynı zamanda sürekli işçiler olarak da adlandırılırlar. Sürekli işçiler 657 sayılı kanuna ait hükümlerden muaf olarak değerlendirilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri