19 Haziran 2021 tarih 31516 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7327 sayılı İCRA VE İFLÂS KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN uyarınca yapılan değişiklikle kamulaştırmasız el atma davalarında verilen kararlar kesinleşmeden icra takibi başlatılamayacağı hükmü getirilmiştir.
Burada meslektaşımızın dediği gibi, kamulaştırma alacaklarına ilişkin davalarda vekâlet ücretleri kesinleşmeden icraya konabiliyor.
Söz konusu karar 07.05.2021 tarihli ve 31477 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Anılan karar ile, kamulaştırmasız el atma nedeniyle mahkeme tarafından hükmedilen tazminatların kararın kesinleşmesi beklenmeksizin icra takibine konu edilmesi mümkün hale gelmiştir.
Kesinleşmiş mahkeme kararına dayanılarak idare adına tescil edilen taşınmazların kamulaştırma bedellerinin hak ve sahiplerine ödenmesi halinde, eksik veya hatalı kamulaştırma işlemleri (tebliğ dahil) ödeme tarihi itibariyle kesinleşecek.
Kamulaştırmasız el atma davalarında verilen bedel ve tazminata ilişkin ilamlar artık kesinleşmeden icraya konulabilecek.
İlgili 36 soru bulundu
Bu kapsamda hem maddi tazminat hem de manevi tazminat davaları sonrasında verilen kararlar kesinleşmeden icraya konulabilmektedir. Lakin maddi/manevi tazminat boşanma davasının feri niteliğinde ise bu durumda tazminat(lar) boşanma davasına ilişkin olduğundan ilam kesinleşmeden icraya konulamaz.
Hukuk Dairesi 20 Ekim 2016 tarihli içtihatı ile önceki görüşünden dönerek kişilik haklarına saldırı sebebiyle manevi tazminata hükmedilmesi durumunda artık bu alacağın kesinleşmeden icra edilebileceğine karar vermiştir.
Taşınmaz mallar üzerindeki İstihkak davası (TMK m.683), önalım davası (TMK 734), tescil davası (TMK m.713), yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası (TMK m.1025) gibi ayni haklardan doğan davalar ve bu davaların neticesinde verilen hükümlere ilişkin icra takibi hüküm kesinleşmeden başlatılamamaktadır.
İdare takdir edilen bedeli yatırıp ödeme yaptığına dair dekontu Mahkemeye sunarak taşınmaza girer. Bu bedel taşınmazın gerçek kamulaştırma bedeli olmayıp sadece el koyma bedelidir. Sonrasında Kanunun 10. Maddesine göre açılacak dava neticesinde kamulaştırma bedeli kesinleşir.
24/5/2013 tarihinde kabul edilen 6487 sayılı Kanun ile 2942 sayılı Kanun'un geçici 6. maddesinde yapılan değişiklik ile kamulaştırmasız el atma davalarında vekâlet ücretlerinin maktu olarak ödenmesi düzenleme altına alınmıştır.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra kamulaştırma bedeli veya tazminatının artık kesinleşmeden icraya konulabileceğini söyleyebiliriz.
İtiraz konusu kuralda, kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan davanın dört ay içinde sonuçlandırılamaması hâlinde tespit edilen bedele bu sürenin bitiminden itibaren kanuni faiz işletilmesi öngörülmüştür.
Tazminat Kararı Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi? Maddi tazminat ve manevi tazminata ilişkin kararlar, kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar arasında değildir. Bu kapsamda hem maddi tazminat hem de manevi tazminat davaları sonrasında verilen kararlar, kesinleşmeden icraya konulabilir.
Kamulaştırmasız el atma nedeniyle açılan tazminat davaları kural olarak nispi karar ve ilam harcına tabi olmakla birlikte davanın reddine karar verilmesi hâlinde davacı maktu karar ve ilam harcından sorumlu olmaktadır.
Yani 1983 tarihi sonrasında meydana gelen fiili el atmalardan kaynaklanan kamulaştırmasız el atma davalarında uzlaşma dava şartı değildir. Ancak kanunda belirtilen (9.10.1956 tarihi ile 4.11.1983 arası) tarihler arasında yapılan el atmalar için idareye başvurma zorunluluğu bulunmaktadır.
Kamulaştırma bedeli iki halde kesinleşir, birinci hal2942 sayılı yasanın 8.maddesine göre “Anlaşma Yolu İle Bedelin Kesinleşmesi” halidir. Bunun anlamı ise şudur, taraflardan hiçbiri dava açmamış, anlaşmada belirlenen bedelde hemfikir olmuşlardır. Dolayısıyla kamulaştırma bedeli kesinleşmiştir.
Malikin Tapuda Ferağ Vermesi
Tebligatın akabinde taşınmaz sahibi tapuda ferağ ((bir mülkü) resmi olarak başkasına verme) vererek, bankada adına yatırılan parayı alırsa, kamulaştırma işlemi kesinleşir ve bu bedel kamulaştırma bedeli olur.
Kamulaştırma Bedeline İtiraz Edilebilir mi? Kamulaştırılacak olan taşınmaz için idare tarafından açılan bedelin tespiti ve tescili davasında belirlenen kamulaştırma bedeli, mülkiyet sahibi tarafından kabul edilmediği takdirde kamulaştırma bedeline itiraz mümkündür.
Kamulaştırılacak taşınmazın devrini engelleme amacı taşır. Kanun'un 31. maddesinin (b) bendine göre “Mahkemece 10 uncu madde uyarınca yapılan tebligat, davet veya ilanen tebliğden sonra taşınmaz malın başkasına devir ve ferağ veya temliki.” yasaktır. Bu şerhin etkisini anlamak ve konuya hukuki açıdan bakmak gerekir.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.
/Yargıtay Kararları /İİK'nun 363/4 ve 364/3. maddesi uyarınca İcra Mahkemesince MESKENİYET ŞİKAYETİ HAKKINDA VERİLEN KARAR KESİNLEŞMEDEN satışa gidilemez.
İcra edilebilirlik şerhi aldığınız anlaşma belgesini dayanak göstererek icraya koyabilirsiniz. Bu belgede ayrıca bir kesinleşme şerhi aranmaz.
Yargıtay: "Manevi tazminat davalarında mahkeme kararları kesinleşmeden icraya başvurulabilir" Yargıtay, kişilik haklarına saldırı sebebiyle açılan manevi tazminat davalarında mahkeme kararları kesinleşmeden kazanılan tutarın tahsil etmek amacıyla icraya başvurulabileceğine hükmetti.
Bu konuda ayrıntılı bilgi için bkz., Özbay, s. 342-344. icrasını durdurur” hükmü öngörülmüştür. Buna göre, milletlerarası hakem ka- rarları, kesinleşmeden ilâmlı icraya konu olamayacaktır (Pekcanıtez, s. 571; Pek- canıtez/Yeşilırmak, Pekcanıtez Usûl, s. 2790).
Mahkeme ilamının icraya konulabilmesi için kesinleşme, kural olarak şart değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri