Yapılan arteriyel kan gazı So2 değerlerinin normalinden yüksek olması, hastanın ciddi şekilde susuz kaldığının ve sigara gibi tütün ürünlerini tükettiğinin göstergesidir. Anormal derecede yüksek olması, kronik kalp yetmezliğinin gelişmiş olabileceğinin habercisidir.
Kan gazı analizi, esas olarak kanda bulunan oksijen ve karbondioksit gibi gazların kısmi basınçlarının ve bunun yanında kan pH'sının ölçümü ile bikarbonat değerinin ve oksijen saturasyonunun hesaplanması ve böylece hastada hipoksemi, asidoz veya alkalozun olup olmadığının anlaşılmasında kullanılan bir testtir.
Kan gazları, solunumun yeterli olup olmadığını gösterdiği gibi, asit/baz dengesi bozukluklarının tanı, takip ve tedavisinde de önemli rol oynar.
Hemoglobin ölçümünde kullanılmaktadır. Soğuk sistem ile kısa sürede laboratuvara götürülen Artiyel Kan Gazı So2 testi 15 dakika içerisinde sonuç vermektedir.
Arteriyel kan gazı örneği için normal pH aralığı 7,35-7,45, normal HCO3 aralığı 21-27 mEq/L, normal CO2 aralığı ise 35-45 mmHg'dir. Respiratuar asidozda arteriyel kan gazı pH< 7,35, pCO2> 45 mmHg ve HCO3>30mEq/l'dir.
İlgili 16 soru bulundu
Yapılan arteriyel kan gazı So2 değerlerinin normalinden yüksek olması, hastanın ciddi şekilde susuz kaldığının ve sigara gibi tütün ürünlerini tükettiğinin göstergesidir. Anormal derecede yüksek olması, kronik kalp yetmezliğinin gelişmiş olabileceğinin habercisidir.
Hemşirelik Yönetmeliği gereği kan, idrar, sıvı ve doku örneklerinin toplanması, AKŞ ölçümleri ve NST çekimi görevlerin hemşirelerin görevleri olduğu belirtilen yazıda, bu görevlerin intern hekimler tarafından değil, hemşireler tarafından yapılması gerektiği ifade edildi.
Temiz kan vücuttaki hücreler tarafından kullanıldığında kana karbondioksit salınır. Karbondioksit içeren kan akciğerlere geri döner ve yine alveollerden geçerek nefes verilmesiyle vücut dışarısına atılır. Vücuda oksijen alınması ve vücuttan karbondioksit atılması için soluk alınıp verilmesi gerekir.
Vücutta eğer ki bir tür doku hasarı ve yaralanma gibi durumların oluşması halinde de laktat enzimi hücreler aracılığıyla kana karışır. Normal şartlarda laktat enzimi kan içerisinde daha az miktarda yer alır. Sadece bir yaralanma ve doku zedelenmesi meydana geldiğinde değer olarak artış göstermektedir.
Normal arter kanında pH 7.35 ile 7.45 arasında değişir. Venöz kanda ise pH 0.04 (pH 7.31 ile 7.41) daha düşüktür. Asidoz ve alkaloz asit-baz dengesinde doku düzeyindeki bozuklukları ifade eder.
Arter kan gazı testi sayesinde kandaki oksijen, karbondioksit ve pH seviyeleri belirlenebildiği için böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, diyabet, kimyasal zehirlenme, aşırı doz ilaç kullanımı, elektrik çarpması ve kan kaybı gibi sağlık problemleri de değerlendirilebilir.
Hipoksemi, kandaki oksijen seviyelerinin azalmasıdır. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile sonuçlanabilir, akciğerler ve çeşitli organlarda çeşitli işlev bozukluklarına yol açabilir. Hiperkapni ve hipoksemi kan gazı ölçümüyle belirlenir.
Parsiyel Arteriyel Oksijen Basıncı (PaO2): Arteriyel kandaki oksijenin parsiyel ba- sıncıdır. Oksijenizasyonun değerlendirilmesinde kullanılır. Normal değerleri 80-100 mmHg'dir. Oksijen satürasyonu (SaO2): Hemoglobinin oksijenle satürasyon düzeyini yansıtır.
BOS, plevral ve perikardiyal sıvılarda kan gazı cihazı ile pH ölçülebilir. Normal değerleri serum ve plazmaya benzer. 2- pO2 : Kanda erimiş oksijenin oluşturduğu parsiyel basınçtır. Sağlıklı, deniz seviyesinde, oda havasında solunum yapan bir erişkinde normal değer 97 mm Hg'dır.
Bu durumun nedenleri ise şöyledir: Aşırı alkol tüketimi sonucu kanda artan keton miktarına bağlı olarak asit seviyesindeki artış Vücudun yeterli insülin üretememesi sonucu kanda artan keton miktarı nedeniyle yükselen asit miktarı Laktik asidin vücutta birikmesi sonucu artan asit miktarı
Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi bazik özelliklere sahip mineraller, kanın asit-baz dengesini sağlamada önemli rol oynarlar. Eğer kişi aşırı miktarda et, peynir, tatlı yiyor ve sigara, alkol, siyah çay içiyorsa kanın pH değeri asitleşir, çünkü bu besinler asiditeyi artırırlar.
Hemolitik anemi, Pernisiyöz anemi, Enfeksiyöz Mononükleoz, kas distrofisi, Pankreatit, lenf kanseri ve çeşitli böbrek ve karaciğer hastalıklarında yüksek LDH düzeyi görülmektedir.
genel olarak 1 mmol/L üzeri artmış laktat düzeyi olarak kabul edilse de, anormal olarak kabul edilen düzey 2 mmol/L ve üzerindeki değerlerdir. Laktatın 4 mm0l/L üzerinde olması ise yüksek riskli hastalar için belirlenmiş bir değerdir.
Beyin omurilik sıvısında ise LDH normal değeri, yeni doğanlar için 70 U/L veya daha düşük, yetişkinler için 40 U/L veya daha düşüktür. Yetişkinler için bu değerden yüksek olursa tehlikelidir.
Karbondioksit: Karbondioksit, ortam iyi havalanmıyorsa ortamdaki nitrojen gazıyla da birikerek yüksek yoğunluğa ulaşır ve solunum yoluyla kana geçer, kanın asiditesini bozarak, boğulmaya ve zehirleyici etkiyle ölüme neden olur.
Karbondioksit birikmesiyle vücutta kan ve diğer sıvılar asidik hale gelir ve bunun sonucunda solunum yetmezliği solunumsal asidoz olarak adlandırılır. Solunum yetmezliği iki şekilde görülebilir. Tip 1 Solunum Yetmezliği: Kan dolaşımı sırasında oksijen yetersizliği olarak karşımıza çıkar.
Solunum yetmezliği, solunum sisteminin oksijen ve karbondioksit değişimini sağlamada yetersiz kalma durumudur. Buna bağlı olarak atar damardaki kanda oksijen miktarı azalırken karbondioksit miktarı artar.
Kan vermeden önceki 8-12 saat boyunca su dışında yemek, meyve ve sıvı alınmamalı. Az miktarda su içilebilir.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Bir hemşirenin üstleri kimdir ana şablonda görmüş olduk.Bir konuya da açıklık getirmek istiyorum.Bazen bana doktor hemşirenin amiri midir diye sorular geliyor arkadaşlar bizim amirimiz yine bizim meslektaşımızdır yani o da hemşiredir bu sebeple hekim bizim amirimiz değildir. Hekim tedaviden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri