Herhangi bir nedenle öldürülmüş olan kimsenin kan hısımlarından olan erkekler kan gütme yani öç alma saiki ile öldürenin veya kan hısımlarının bir erkek kimseyi öldürmek kastıyla cürümler işlemekte ve böylece karşılıklı adam öldürme cürümleri devamlı tekrarlanmaktadır.
Türkiye'de kan davası
Türkiye'de, Türk Ceza Kanunu'nda kasten insan öldürme suçunun temel şeklinin cezası müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür.
Töre, bir toplumun üyelerinin çoğunluğunun inandığı, terbiye ölçülerini sağlamada esas olan ahlaki kurallar ve davranışlarıdır. Töre saikiyle öldürme, sınırları belirsiz olmakla birlikte namus adına özellikle kadınların öldürülmesine dönük eylemlerin tanımlanması için kullanılmaktadır.
15.07.1953 tarihinde yayımlanan 6123 sayılı kanunla, kan gütme olaylarının ön- lenmesi amacı ile, TCK 450. maddesine 10. bent eklenmiş ve bu suçun yaptırımı da “idam cezası” olarak belirlenmişti.
Haksız Tahrik Halinde Ceza İndirim Oranı (TCK 29)
Örneğin, haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçu işleyen kişi tahrikin derecesine göre 12 yıl ile 18 yıl arasında cezalandırılır. Adam yaralama suçu işleyen kişinin belirlenen temel cezası 1/4 ile 3/4 arasında indirilir.
İlgili 25 soru bulundu
Nitekim TCK'nın 86. maddesine göre, Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kasten adam öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasıdır.
Klasik anlamda kan gütme, failin daha önce kendi alt grubuna mensup kişinin öldürülmesi nedeniyle onun öcünü almak için, ilk öldürme olayının doğurduğu elem ve tesirin altında olmaksızın, suçlunun mensup olduğu gruptan birisini öldürmesidir.
TÜRK CEZA KANUNU MADDE 82 KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”
○ Yaptırım, genel olarak, hukuk düzeninin etkinliğinin sağlanmasına, toplumsal düzenin ve bu düzenin devamlılığının teminat altına alınmasına hizmet eder. Yaptırım uygulanmasa bile onun hukuk düzeni içerisinde öngörülmüş olması, toplumsal düzenin sağlanması adına belirli amaçlara hizmet eder.
Adam öldürme fiilinin “canavarca bir his” sevki ile gerçekleştirilmesi bu suçun ağırlıklı özel biçimi olarak kabul edilmiştir. Kişinin acıma hissi olmaksızın bir başkasını öldürmesi hâlinde, canavarca hisle öldürme söz konusudur.
Saik, sevk etmekten türemiş bir kelimedir. Sözlükte sevk eden, sürükleyen, götüren hal ve sebep gibi anlamlara gelir. ' İnsan aklı bir konuda karar verirken bağımsız hareket etmez.
Namusla ilgili şiddet ve baskı ya da namusla ilgili suçlar; yasa dışı tehdit, saldırı, çocuk yaşta evliliği kapsayan suçlar ve çeşitli cinsel suçlar gibi çeşitli suçları içerebilir. 1 Haziran 2022'den bu yana namus baskısı da cezai bir suçtur.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
22. Sonuç olarak, bir bireyin kan davasına taraf bir aşiret veya aileye mensubiyetinden kaynaklanan zulüm korkusuna dayanan iltica başvurusu, münferit vakanın özelliklerine bağlı olarak 1951 Sözleşmesi altında mülteci statüsünün tanınmasına neden olabilir.
1–Canın Muhafazası:
İslâm Dininde insan hayatı mükerrem olarak kabul edilmiştir. Yaşamak bizlere yüklenmiş bir borçtur. Bu sebeple insanların canına kıymak haramdır, kan davaları yasak kapsamı altına alınmıştır, intihar yasaktır, hayatı tehlikeye düşüren şeylerden sakınmak ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak gerekir.
Madde 51- (1) İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Bu sürenin üst sınırı, fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır.
Madde 35- (1) Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.
Madde 37- (1) Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. (2) Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur.
Daha çok kırsal bir şiddet türü olan kan davası, çok eskilere dayanan bir gelenek olsa da sadece medyada çıkan haberlere bakıldığında bile bu geleneğin –özellikle bazı bölgelerde- olanca yoğunluğu ile devam ettiği görülecektir.
''Koşullu salıverilme için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre; Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde otuz altı yıldır denilmiştir.
Öldürülen kadının özellikleri önemli değildir. Örneğin, hamile olması veya akrabalık ilişkisi olması sonucu değiştirmeyecektir. Fail suçun nitelikli haliyle cezalandırılacaktır. Kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Fiili işlediği sırada on beş yaşını doldurmuş olup da on sekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on sekiz yıldan yirmi dört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Türk Ceza Kanunu'na göre bir kişiye yumruk atmanın cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis olacaktır.
17 Ocak 1998'de yürürlüğe giren yasaya göre, aile içinde şiddete maruz kalan kadın, koca veya çocuğun şahsen başvuruları ya da Cumhuriyet Başsavcısı'nın bildirmesi üzerine, dayakçı eşlere en fazla altı ay süreyle, ''Evden sürgün'' cezası verilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri