aPTT testi (aktif parsiyel tromboplastin zamanı testi), kanınızın pıhtılaşma süresini ölçen bir kan tahlilidir. Vücudumuzda bir kesikten ya da hasardan ötürü kanama başladığında önce kandaki trombositler o bölgede geçici bir tıkaç oluşturur, ardından kanamayı önlemekle görevli proteinler bu bölgeye doğru ilerler.
Beyindeki bir kan pıhtısının belirti ve semptomları baş ağrısı, konuşma değişiklikleri, paralizi (hareket edememe), baş dönmesi ve konuşma ya da konuşulanı anlama güçlüklerini içerebilir. Bu belirti ve semptomlar bir inmeyi gösterebilir. Bu belirti ve semptomlarınız varsa, hemen doktorunuzu arayınız.
Özellikle kalp krizi geçirme riski ya da felç geçirme riski olan hastalara kan sulandırıcı ilaçlar verilmektedir. Verilen kan sulandırıcı ilaçların takibinin yapılması için bu dönemde sık sık kan pıhtılaşma testi uygulanır. Tansiyon ölçümü gibi INR sonucunun değerleri de çok yüksek ya da çok düşük olmamalıdır.
Testin ölçümü sağlık ocağından sağlık ocağına değişiklik gösterebilir. Ancak Protrombin zamanı testi ölçümü özellikle muayenehanede daha pratik bir şekilde yapılmaktadır. Test ve ölçüm doğrudan cihaz üzerinde gerçekleştirilir. Bu işlem, sağlık merkezi ekipmanının modeline bağlı olarak farklı zaman dilimleri alabilir.
Tam kan sayımı (CBC)
Kalıtsal hiper pıhtılaşma durumlarının teşhisine yardımcı olmak için kullanılan testler ise şunları içerir: Faktör V Leiden (Aktif protein C direnci) ve protrombin gen mutasyonu (G20210A) dahil olmak üzere genetik testler* Antitrombin aktivitesi.
İlgili 28 soru bulundu
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
Sağlıklı bir insanda trombist değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bin arasındadır. Eğer 450 binden fazla olursa trombositoz; 150 binin altındaysa trombositopeni ortaya çıkar. Eğer trombosit 50 binin altındaysa kanama ciddi boyuta ulaşabilir.
Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz. Eğer bu rahatsızlık çocuklarda yaşanıyorsa “Çocuk Hastalıkları ve Onkoloji” bölümü de size gerekli tıbbi yardımı sağlayacaktır.
APTT testinin yapılmasındaki esas amaç kanın pıhtılaşma süresinin ölçülmesidir. Testin sonucu yüksek olduğunda kanın geç pıhtılaştığı anlaşılır. Düşük olması ise tehlikeli bir durumdur. Bu durumda erken pıhtılaşma ortaya çıkabilir.
PTT için tipik bir değer 60 ila 70 saniyedir. aPTT de aynı şeyi ölçer, ancak bu testte kanın daha hızlı pıhtılaşmasını sağlamak için kana madde eklenir. aPTT için tipik değer ise 25 ila 35 saniyedir. Test, hasta heparin aldığı için yapılmışsa PTT 120 ila 140 saniye, aPTT ise 60 ila 80 saniye civarında olması istenir.
Trombofili taraması ayrıca antifosfolipid antikorları ile birlikte olan akkiz (kazanılmış) trombofilileri de içerir. Laboratuvar testleri mümkünse trombotik olaydan uzak bir dönemde (6 hafta sonra) ve hasta gebe değil iken ve antikoagulan tedavi yada hormon tedavisi almadığı bir dönemde yapılmalıdır.
D Dimer Normal Değeri Kaç Olmalı? D dimer seviyeleri, altında yatan hastalığa ya da birçok faktöre yönelik olarak değişiklik gösterir. Bu sebeple D dimer test sonucu değerlendirilirken kişinin sağlık geçmişine bakmak gerekir. D dimer test sonucunda normal değer 0.5 mikrogram/mL ve altında olarak değerlendirilir.
Protrombin Zamanı diğer ifadeleriyle PT yahut INR değerinin yüksek durumda olması kanın geç pıhtılaştığını göstermektedir. Söz konusu değerlerin yüksek olması ise kanın kanın normalden çok daha hızlı bir biçimde pıhtılaştığını ortaya koymaktadır.
Hastadan alınan kan örneği tüpe aktarılır. Buradan laboratuvarda inceleme altına alınır. Kan doğrudan özel ve yüksek teknolojili mikroskop cihazıyla incelenir. Doktor bu incelemeyi yaptıktan sonra kanın pıhtılaşma süreci boyunca testten faydalanır.
Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır. Pıhtılaşma reaksiyonun başlaması için her zaman vücutta bir kesik olması şart değildir. Vücutta inflamatuar bir reaksiyonun başlaması da, pıhtılaşma sürecini başlatabilir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Pıhtılaşma zamanı için normal kabul edilen süre 4-10 dakikadır. Kanın pıhtılaşması olayı oldukça karmaşık ve kompleks bir şekilde gerçekleşen bir mekanizmadır.
Normal koşullarda, kan pıhtıları kan damarı duvarlarındaki küçük kesik ya da çatlakları kapatmak ve kanamayı durdurmak için oluşur. Kan damarındaki kan akımının yavaş olması da kan pıhtısı oluşumuna neden olabilir. Örneğin, bir kan damarı daraldığında, kan damar içinde hareket ettiğinden yavaşlayabilir.
PTT testi, kanın pıhtılaşması için geçen zamanı ölçümlemek için uygulanan bir kan testidir. Aynı zamanı ölçümleyen, fakat daha hızlı pıhtılaşmanın oluşması için sıvı kana bir madde eklenip yapılan biçimi aPTT olarak adlandırılır. Kanda türlü oranda pıhtılaşma etkeni vardır.
Derin Toplardamar Pıhtısı (DVT) ve Akciğer Embolisi
Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler. Hareket etmeyen veya gitmeyen büyük pıhtılar damardaki kan akışını engelleyebilir.
Trombofili paneli genleri 12'lı olarak taranması önerilse de tıbbı genetik uzmanı, kadın doğum uzmanı, hemotolog ve diğer birim uzmanlarının danışmanlığı ve görüşleri doğrultusunda genlere tekli yada belirli gruplar şeklinde de bakılabilir.
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Trombosit ne demek sorusu, kan pulcukları ya da plateletler olarak da bilinen bir tür kan hücresi grubu olarak yanıtlanabilir. Kemik iliğinde üretilen trombositler, kanda çeşitli kimyasal reaksiyonların yürütülmesi için önemli görevler üstlenir.
Sağlıklı bireylerde PLT değerleri, referans aralığında olmalıdır. Referans değeri olarak kabul edilen PLT değerleri, 150 bin ile 450 bin mikrolitre arasındadır. 450 bin mikrolitreden daha fazla olması, PLT yüksekliği yani trombositoz söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri