Serum takılma işlemi gerçekleştirilmeden önce yapılması gereken işlerin başında genellikle ön kolda uygun bir toplardamar bulmak gerekir. Toplardamarın bulunduğu alan ve çevresi iyice temizlenmek suretiyle dezenfekte edilir. Daha sonra iğne damara yerleştirilip gazlı bez ve flaster yardımıyla deriye tutturulur.
Sıvı – elektrolit kayıplarında tedaviyi hızlandırıcı ilaç veya besin alınamadığı durumlarda serum takılır. Serum takılmasının sebep olan en etkili olay, sıvı kaybıdır. Serum takılmadan önce bazı durumlarda kan tahlili istenebilir. İdrarınızın öz ağırlığına göre bakılarak vücuttaki sıvı açığı tespit edilir.
Hastanın koluna turnike bağlanır ve iğnenin gireceği yer antiseptikli pamuk ile silinir. Damara İV tedavisinde de olduğu gibi girilir. Katater kullanılıyorsa damara girildikten sonra ve kan geldiği görüldükten sonra damarın içindeki iğne geri çekilerek çıkarılır. Plastik kısım damar içine iyice itilerek bırakılır.
Sıvı-elektrolit kayıplarında, tedaviyi hızlandırıcı olarak ya da GİS (gastro-intestinal sistem) veya ağız yoluyla ilaç veya besin alınamayan durumlarda serum verilir.
Kanın, eritrosit, trombosit ve lökosit gibi bazı şekilli elementleri ile fibrinojen maddelerinden ayrıştırılması ile oluşan sıvıya kan serumu adı verilir. Serum için hastadan bir kan örneği alınır, kapaklı ve jelli bir tüpe aktarılır. Miktar, yapılacak olan işleme göre değişkenlik gösterir.
İlgili 18 soru bulundu
Genellikle 15 dakikalık bir süre içinde tamamlanır.
Serum veya plazma en geç 4 saat içinde çalışılmalıdır.
Serum, ilaçlar, sarf malzemelerinin hastaneye göre değişkenlik göstermesi ile birlikte 80TL-350TL arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek Özel Hastane Acil müşahede odasının kullanım ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL-250TL arasında ücret alabilmektedirler.
Demir eksikliğinde damar içinden demir takviyesi doktor onayıyla verilebilir fakat bu durumda kişide kusma, baş ağrısı, kızarıklık, eklem ağrısı gibi yan etkiler oluşabilir. Damardan uygulanan demir takviyesinin yan etkileri 48 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır.
Kanın hemolize olmamasına dikkat edilmelidir çünkü hemoliz sonucunda, eritrosit içindeki maddeler seruma geçer. Bilirubin ve karotenler seruma sarı renk verir. Normal serumun rengi parlak sarıdır.
Serum halsizliğe iyi gelir mi? Yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, ishal, halsizlik ve güçsüzlük gibi belirtileriniz olduğunuzda vitamin serum takviyesini evinizde alabilirsiniz.
İlaç ve sıvılar takılmadan önce mutlaka son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir. Damar yolunun güvenli ve sabit olduğundan emin olunmalıdır. Damar yolu üzerinde kızarıklık, şişme ve ağrı varsa damar yolu derhal değiştirilmelidir. Serum uygulaması tamamlanmadan evden ayrılmamalıdır.
Serumun kapağı kopartılarak açılır ve serum setinin plastik kısmı, serum kapağına yerleştirilir. Serum setindeki haznenin üçte biri doldurulur ve ardından serum seti açılarak setin içerisinde bulunan hava serumla doldurulur. Serum takma işleminden önce kişinin ön kolunda toplardamar bulmak gerekir.
Kan Grubu Tayini | Anti D Serumu | 240,77 TL.
Serum; kanın fibrinojen ve şekilli elementleriden (eritrosit,lökosit,trombosit) ayrılmış halidir. Tüpler içinde bulunan jel, santrifüj sonrasında serum ve kan hücreleri arasında fiziksel bir engel olusturmakta, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılasmasını hızlandırmaktadır.
Enjeksiyon yapıldıktan 7-10 gün sonra üşüme, titreme ile ateş yükselir ve döküntü olur, eklemler ve böbrek hastalığa katılır. Bununla beraber, bu belirtiler geçicidir ve vücuttaki antijenler temizlendikçe sorun çözümlenmiş olur. Serum hastalığı benzeri reaksiyonların ise nedeni ilaçlar ve geçirilen enfeksiyonlardır.
Serum, hafif şurup kıvamında, sarı ve berrak bir sıvıdır; plazmadan farkı içinde fibrinojen bulunmamasıdır, çünkü pıhtılaşma esnasında bu madde parçalanarak fibrini çökeltir; tel tel olan fibrin de kan yuvarlarına sarılarak pıhtıyı meydana getirir.
Başlangıç veya orta evrelerdeki kansızlığı ortadan kaldırmak için demir, B12 ve folik asit takviyeleri yapılabilir. Bu takviyeler oral yolla alınan haplar şeklinde olabileceği gibi enjeksiyon yöntemiyle de uygulanabilir. Tedavi hastanın durumuna göre genellikle 3-6 ay aralığında devam eder.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Günümüzde acil durumlar için özel hastanelerde serum fiyatları ortalama olarak muayene ile birlikte 1500 TL civarındadır. Bu fiyat marka hastanelerde daha da yüksektir.
112 eve gelip serum takıyor mu? 112 eve gelip serum takıyor mu diye merak eden bireyler için 112 yalnızca acil durumlar, kaza, afet, yangın v.b durumlarda gelip hastanın hastaneye sevk sürecinde serum takmaktadır. Bunun dışında 112 randevu alınarak evde serum takma işlemi için gelmemektedir.
Katater kısmından kan gelmemesi amacıyla serum ucu yerleştirilene kadar basınç uygulamak gerekir. Daha sonra serum setindeki iğne ucu çıkarılır. Serum setinin ucu ile katater birleştirilir . Son olarak serum askısına asılır ve serum setindeki düğme açılıp sıvı akışı sağlanır.
Serum demir testi nedir? Serum demir testi, doktorların bir kişinin kanında ne kadar demir olduğunu belirlemesini sağlar. Test için pıhtılaşma elementlerini ve kan hücrelerini bir kan numunesinden çıkarılmasından sonra kalan sıvı olan serum kullanır.
Serumun plazmadan farkı, serum içerisinde fibrinojenin bulunmamasıdır. Serum elde edilmesi için kana herhangi bir madde ilave etmeksizin pıhtılaşması beklenir ve ardından dinlendirilerek yada santrifüj edilerek pıhtının (hücresel kısım) dibe çökmesi sağlanır. % 45 ini oluşturan katı bölümü kan hücrelerinden oluşur.
✓ Damar yolundan yağdan zengin sıvı giden hastadan kan alınacak ise kan, infüzyondan 8 saat sonra alınmalıdır. alınması yanlış bir uygulamadır.) ✓ Topuk alkollü pamuk ile temizlendikten sonra kuru pamuk ile kurulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri