Kullandığınız ilaçlar ciltte morarmaya zemin hazırlayabilir Aspirin veya herhangi kan sulandırıcı kullanan kişilerin vücutlarında morarma oluşması beklenen bir durumdur.
Ciltteki kollajen üretiminde pay sahibi olan C vitaminin düşük seviyelerde olması, kişinin vücudunda morluklara ve diş eti kanamasına yol açabilir. İlaç Kullanımı: Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde cilt morluklarının olması beklenen bir durumdur.
Aspirin veya herhangi kan sulandırıcı kullanıyorsanız, vücudunuzda oluşan morarmalara şaşırmayın. Balık yağı ve ginko gibi bazı gıda takviyeleri trombosit adı verilen pıhtılaşma hücrelerini düşürerek veya işlevlerini bozarak morarma yapabilir.
Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar, steroid, antidepresanlar başta olmak üzere, ilaçlar ve bazı gıda takviyeleri kolay morarmaya neden olabilirler.
Birden fazla yerde morarma varsa, Morluklara diş eti, burun, genital bölge kanaması eşlik ediyorsa, Morarmaya ek olarak ateş, halsizlik, lenf bezi şişmesi varsa, Küçük bir travma sonucunda çok büyük bir morluk oluşuyorsa, mutlaka bir uzmana başvurun.
İlgili 30 soru bulundu
Vücutta morarma genellikle ciltte meydana gelen bir travma nedeniyle ortaya çıkar. Travma ise vücudun belirli bir bölgesinde meydana gelen kesik veya darbe sonucu yaralanmaya verilen isimdir. Herhangi bir yaralanma bir çok vakada kılcal damarlar adı verilen küçük kan damarlarının patlamasına neden olur.
Bacak morluklarının en sık karşılaşılan nedeni fiziksel aktivite veya kaza sonucu oluşan morluklardır. Çarpma, vurma ya da düşme gibi durumlarda gözlenen morarma damar içerisinde bulunan kan, doku veya kas zedelenmesine bağlı olarak oluşabiliyor.
Sersemlik ve kulak çınlaması özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda ciddi zehirlenme belirtileri olabilir. ECOPİRİN'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Bilinen bir etkisi yoktur.
Morluğun üzerine, birkaç gün boyunca her birkaç saatte bir 15 dakika boyunca buz koymak; iltihaplanmayı ve şişmeyi önleyerek morluğun daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. İltihaplanmayı buzla azalttıktan sonra ılık kompres uygulanabilir. Bu, dokuların kan dolaşımını artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Diğer sık görülen yan etkiler; alerji, sarılık, hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi olabilir. Bu noktada, kanama riskinden korkup ilacı bırakmak %2'den çok daha fazla olasılıkla pıhtı oluşması ve buna bağlı felç gibi durumlara maruz kalmak anlamına gelir.
"Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünlerin bilinçsiz kullanımında vücuda zarar verebileceğine dikkati çekti, "Bu ilaçlardan elimizde reçetemiz olmadan, doktor önerisi olmadan mutlaka uzak durmamız gerekiyor.
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
Vücutta oluşan morluklar için gidilecek uzman doktorlar Dahiliye bölümü veya Hematoloji bölümü olabilir. Eğer morarmalar herhangi bir çarpma veya düşme sonucu oluşmuş ise Cildiye bölümüne de gidilmektedir.
Birden fazla olan, Tekrarlayan ve genellikle ağrısız olan, Ek olarak dişeti, burun ve genital kanamaların da olduğu morluklar önemli olabiliyor. Bu bulgulara ek olarak ateş, halsizlik de varsa mutlaka bir hekime danışmak gerekiyor.
Genellikle kırmızı ya da mor renkte olan bu küçük cilt lekelerine peteşi adı verilir. Çoğu zaman bu cilt lekeleri kümeler şeklinde görülür. Göğüs ve sırt başta olmak üzere yüzde, kollarda ve bacaklarda meydana gelir. Bu lekelerin nedeni genellikle kanın lösemiden kaynaklı şekilde pıhtılaşmamaya başlamasıdır.
Ayak parmaklarında morarma şikayeti genellikle dolaşım bozukluğuna bağlıdır. Özellikle ayak bileğinden daha uç kısımlarda morarma, ağrı ve üşüme şikayetleri atardamarların daralması veya tıkanmasına işaret olabilir. Bu durum iki şekilde ortaya çıkabilir.
Morluk ilk meydana geldiği günden bir iki gün sonra mavi ve siyah renge doğru bir değişim gösterir. 3-4 günün ardından bu mavi ve siyah renk değişerek yeşil ve sarıya dönüşür. Morluğun tamamen geçmesi ve cilt renginin eski haline dönmesi ise 2 haftayı bulabilir.
Tabi bu morluklar belirli nedenlere bağlı olarak oluşur. Ancak durduk yerde morluklar çıkmaya başladığını görmekte mümkündür. Durduk yere çıkan bu morluklar stresten dolayı oluşur. Özellikle stres yapan kişilerde vücutta oldukça sık şekilde morluklar çıkabilir.
Morluk geçene kadar her gün, günde 2 kere olmak üzere arnika merhemi ya da jelini moraran bölgeye uygulayabilirsiniz.
Muhtemelen kanama süresinin uzadığı, burun kanaması, dişeti kanaması, kütanöz kanama veya ürogenital kanama gibi kanamalar. Bu etki, kullanımdan sonra 4 ila 8 gün kadar sürebilir. Baş ağrısı, • Baş dönmesi, • İşitme bozukluğu, • Kulak çınlaması veya zihin karışıklığı aşırı doz belirtileri olabilir.
Maksimum doz 4 g/gündür. o Koroner anevrizmada trombosit agregasyonunun önlenmesinde profilaktik olarak 3-5 mg/kg/gün dozunda kullanılır. ECOPİRİN uzun süreli kullanım için tasarlanmıştır. Tedavi süresine hekim tarafından karar verilmelidir.
Düşük dozlarda, asetilsalisilik asit ürik asit atılımını azaltır. Bu durum, yatkınlığı olan kişilerde gut ataklarını tetikleyebilir. Asetilsalisilik asit içeren ürünler çocuklarda ve ergenlerde görülen, ateşli veya ateşsiz seyreden viral enfeksiyonlarda bir doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
Dr. Cuma Emiroğlu, “Halk arasında önemi yeterince bilinmeyen K vitamini kan, kalp ve kemik sağlığının başlıca sorumlusu. Vücutta nedensiz yere görülen morarma ve kanamalar K vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi” dedi.
Bunun için evde uygulayabilecek en kolay yöntem buz ve ılık kompres uygulamasıdır. Morluğun ilk iki gününde saat başında 10 ila 15 dakika boyunca moraran bölgeye buz uygulayabilirsiniz. 2 günden sonra ılık kompres uygulamasıyla kılcal damarların güçlenmesini sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Cilt elastikiyetini kaybeder. Cildin kendini onarma yeteneği azalır ve yaraların iyileşme süresi daha fazla zaman alır. Kan damarları da daha kırılgan hale gelir ve yaşlılarda morarma, çürük gibi durumların oluşması daha yaygın hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri