Immünoglobülin E (IgE), direkt olarak alerjik reaksiyonlarla ilişkili olan bir proteindir. Normal bir vücutta, kanda çok küçük miktarlarda bulunan IgE antikorlarının, hastanın vücudunda bulunup bulunmadığı araştırılarak alerji tanısı gerçekleştirilmektedir.
IgE 'nin 100'ün üzerinde olması o kişide alerji olma olasılığı artar fakat o kişinin neye alerjisi olduğu hakkında detaylı bilgi vermediği gibi alerji olmayanlarda ya da bazı alerji dışı hastalıklarda da yüksek saptanabilir.
Tedaviye başlanmadan önce kan tahlili ile hastanın kanında IgE seviyesine bakılmalıdır. Anti IgE (Omalizumab) ilacı, deri altına enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır.
Kandan Alerji Testi Sonuçları
Kan testi, tam olarak alerjinizin ne olup olmadığını gösterecektir bununla birlikte, pozitif bir test çıksa bile nadir rastlanan durumlarda alerjik reaksiyon göstermeyen hastalar da mevcuttur. Olumsuz bir sonuç, muhtemelen gerçek bir alerjiniz olmadığını gösterecektir.
Total IgE testi, birçok alerji kliniğinde tarama testi olarak kullanılmaktadır. Vücuttaki IgE miktarının 100'ün üzerinde olması durumunda, kişide alerji reaksiyonları artış göstermekte ve alerji olma ihtimali artmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
IgE yüksekliği, alerjik hastalıkların yanı sıra, bazı enfeksiyon hastalıklarında özellikle paraziter enfeksiyonlarda, bazı kanser türlerinde ve otoimmun dediğimiz hastalıklarda da yükselebilir. Sonuç olarak, Total ıgE yüksekliği, sadece alerjiyi göstermez.
Bu belirtileri daha iyi anlamak için alerji testi konusunda dermatoloji bölümüne gidilir.
Yapılan İGE total test, uygulamasında hastanın derisine alerjen maddenin olduğu sıvılardan deriye birkaç damla sürülür. Daha sonra her bir madde için küçük delikler açılmış olur. Hastanın bu maddelere karşı olan alerjen durumu tespit edilir. Bunun için 10-20 dakika içerisinde deride reaksiyonlar oluşmaya başlar.
İge total testi, Türkiye'de 81 il de uygulanan ve profesyonel olarak uygulanması gereken önemli bir tıbbi testtir. Devlet hastanelerin neredeyse tümünde uygulanabilen test, aynı zamanda özel doktor kliniklerinde ve sağlık merkezlerinde de yaygın olarak uygun şartlarda uygulanabilir özelliğe sahiptir.
Kandan Yapılan Alerji Testleri
Genellikle astım hastası olan kişilerde Immunglobulin E (IgE) düzeylerinin fazla olduğu görülür. Kandan yapılan alerji testlerinden biri de spesifik IeE antikor testidir. Bu test, kişide belirli bir alerjene ya da maddeye karşı alerji belirtileri gözlemlenirse yapılır.
Alerjik astım teşhisinde alerji testi çok önemlidir.
Alerji testinin ciltten yapılması, kandan yapılan alerji testine göre en doğru sonucu verir. Çünkü kandan yapılan alerji testi, testin yapıldığı cihazın kalitesine göre değişirken, ciltten yapılan alerji testi daha doğru sonuç vermektedir.
İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir. Çocuk ve erişkinlere yönelik Alerji ve İmmünoloji bölümleri, donanımlı tetkik ve tedavi imkânları sunar.
Diğer tahliller: Dışkı tahlili, cilt testleri, alerji testleri gibi diğer tahliller de aile hekimi tarafından yapılabilir.
Alerjinin geniş çaplı tespit edilmesi için 3 çeşit alerji testi kullanılmaktadır, bunlar: Prick (Deri Delme) Testi, Yama Testi, Kan Testidir.
D3 vitamini vücuttaki bağışıklık koordinasyonu için çok önemlidir. Düşük D3 vitamini seviyeleri kronik inflamasyon ve alerjilerle ilişkilidir (14).
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Belirtilerin alerjik şoku düşündürmesi halinde derhal 112 aranmalıdır. Hasta sırt üstü ve bacakları yukarı gelecek şekilde yatırılmalı, rahat nefes alması sağlanmalıdır. Alerjik şokun temel tedavisi adrenalindir.
Alerjiler dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Alerjiler, özellikle çocuklarda yaygındır ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkması nadir bir durum değildir. Bazı alerjiler kişi yaşlandıkça kendiliğinden geçme eğilimi gösterebilir, ancak birçok alerji ömür boyu devam eder.
Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır, alerjen damlatılan deri yüzeyine 'lanset' adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle uygulama yapılır. Test uygulandıktan sonra 15-20 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri testi sonuçları değerlendirilir.
Total İmmunoglobulin E (Total IgE):
Alerjik hastalıklarda yükselebilir. Ancak IgE'si yüksek olan her kişide alerjik hastalık olmayabileceği gibi, alerjik hastalığı olan bazı kişilerde de IgE normal olabilir. Bu noktada doktor hasta görüşmesi çok önemlidir.
Pozitif Sonuç (Pozitif Reaktif): Eğer test sonucu pozitif çıkarsa, bu kişinin kedi tüylerine veya cilt döküntülerine karşı spesifik IgE düzeylerinin yükseldiğini gösterir. Bu durumda, kişinin kedi alerjisine sahip olma olasılığı daha yüksektir. Ancak, pozitif sonuç alınması alerjiye sahip olunduğu anlamına gelmez.
Spesifik IgE testi, bir kişinin belirli bir alerjene karşı bağışıklık sisteminin tepkisini ölçen bir kan testidir. Bu test, bir kişinin belirli alerjenlere karşı duyarlılığını değerlendirmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri