Âfâkî Türkçe'de mecaz olarak, “gelişigüzel söylenmiş (boş sözler), gayri ilmî (ifadeler); belli bir düşünce ve hayat düzeni olmayan (adam)” gibi mânalara da gelmektedir.
Arapça kökenli bir kelime olarak afaki kelimesi Türkçede 'gereksiz, önemsiz' anlamlar taşımaktadır. Özellikle eski kaynaklı edebi metinlerde sıkça karşılaşılan bir kelime olarak öne çıkıyor.
Mîkâtın dışında kalan belde ve ülkelerde oturanlara “âfâkî” denir. Âfâkîlerden, hac veya umre yapmak maksadıyla Hicaz'a gidenler için geldiği bölge veya ülkeye göre ihrama girme yerleri bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından belirlenmiştir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman afak kelimesi, 'Ufuklar' şeklinde ifade edilmekte ve değerlendirilmektedir.
İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “harici/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahili/içsel” delil denir.
İlgili 30 soru bulundu
Afaki kelimesinin anlamı başlıca, önemsiz, gereksiz ya da çok fazla olarak yorumlanmaktadır. Bu kelimeyi cümle içerisinde geçirecek olan kişiler TDK anlamını araştırarak ona uygun şekilde kullanmaktadır. Afaki kelimesinin anlamı önemsiz kelimesi ile eşleşmektedir.
1 . Belli bir konu üzerine olmayan, dereden tepeden (konuşma): "Biraz afaki sohbetten sonra oradan kalktık."- A. Rasim.
Afak kelime anlamı 'ufuklar' olmakla beraber bu kelimenin istiklal marşında bir mısrada da yer aldığı bilinir. Afak cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir; Garbın afakını çelik zırhlı duvarlar sarması, gemilerden haber verir. Senin de afakında hep o güzel ve ulaşılmaz olan kız var.
Afaki, gözde lensin bulunmaması durumudur. Ameliyatla alınmış olabileceği gibi delici bir yara veya ülser, veya konjenital bir anomali (kalıtsal bir bozukluk) nedeniyle de olabilir. Akomodasyon kaybı ve hiperopiye neden olur. Vitre veya retinanın çıkması ve glokom bilinen komplikasyonlarındandır.
mekke'ye yalnız hac için giden, orada ikamet etmeyen insanlar için söylenen söz.
FIKIH. Mîkāt sınırları dışında oturan kimseler için kullanılan terim.
afaki (āfāḳī / يِقاَفآ)
Türkçe Sözlük'te “gereksiz, önemsiz (söz) / bir kaynağa dayanmayan, hayalî” demektir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "zımnî" kelimesinin anlamları şu şekildedir: Zımnen olan, dolaylı, üstü kapalı: "Zımnî bir suçlama." (Hukukta) Bir sözleşme veya hüküm altında açıkça yazılı olmayan, ancak bunun gereği sayılan, bunun içinde bulunan: "Zımnî teminat."
Afak, insanın dışındaki âlemi, enfüs ise insanın kendisini ifade eder. Bu ayette, Allah'ın varlığını ve birliğini gösteren ve tefekkür edilmesi tavsiye edilen varlıklar külli manada ikiye ayrılmıştır. Biri afaki/harici âlem, biri de enfüsi/insanın kendi alemi...
Bağırıp çağırmak, gürültü patırdı çıkarmak, kıyâmeti koparmak: Bakın, ben size mülâyemetle muâmeleye hâhişger idim. Amma siz beni afatlamaya icbar edersiniz (Ahmed Vefik Paşa).
Farazi kelimesi gerçeği yansıtmayan sadece bir fikirden öteye gitmeyen durumlar için kullanılmaktadır. Yani herhangi bir gerçek duruma dayanmayan ve kanıtı olmayan durumlar söz konusu olduğu zaman farazi kelimesi kullanılır.
Osmanlıca'da âfâkî yerine şey'î, zihnî gibi daha başka terimler de kullanılmış, bu terimlerle genellikle, dış dünya ile ilgili olan, ferdin şahsî görüş ve inançlarından bağımsız olarak geçerliliği bulunan, herkesin izleyip gözleyebileceği reel durumlarla ilgili olan şey" kastedilmiştir.
Burada afak ve enfüs ayrımları ne anlama gelmektedir? Değerli Kardeşimiz; Afaki; haricî âleme ait, enfüsi ise insanın kendine (bedenine ve ruhuna) ait olan demektir. Allah'ın vahdaniyetine yani birliğine insanın ve sahip olduğu organların, duyguların delil olmaları enfüsidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hilkat kelimesi halk sözcüğünden türetilmiştir. Halk etmek yoktan var etmek manasına gelirken hilkat ise yaradılış demektir. Doğuştan gelen fıtri özellikler için de aynı sözcük kullanılır.
Hem insanlar hem de belli başlı durumlar için kullanılan hayasız kelimesinin ilk anlamı utanmazdır. Genel ahlak kurallarına aykırı olan her türlü söz de davranış da hayasız olarak nitelendirilir.
Resen Nedir? Resen; çoğunlukla hukuki konularda kullanılan bir terimdir. Kendi başına, kimseye bağlı olmadan, başka birine danışmaksızın, herhangi bir isteğe gerek duyulmadan anlamlarına gelir. Sözcük bu anlamlarıyla kanunlarda, mahkeme raporlarında ya da benzeri belgelerde sıklıkla kullanılır.
esinlenmiş/ilham almış. içe doğmuş, birinin içine doğmuş, esinlenmiş. "mülhem olmak" (esinlenmek) şeklinde de kullanılabiliyor.
Açıkça söylenmeyen, ima yoluyla anlatılan her söz zımni olarak nitelendirilir. Doğrudan değil başkasının aracılığıyla öğrenilen ve haberdar olunan şeyler için de aynı kelime kullanılır.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Zavallı kelimesi ''zeval'' sözcüğünden türetilmiştir. Zeval, nihayete erme, helak olma ve tamamlanma anlamına gelirken, zavallı kelimesi de umutları tükenmiş, aciz ve kimsesiz demektir. Bu kelime ekonomik açıdan zor şartlar altında olup yaşam mücadelesi veren kişiler için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri