Kan glukozu için açlık gereklidir; ayrıca açlık kanı ile bazı testlerde yemek sonrası oluşan lipemiye bağlı hatalar da en aza indirilmiş olur. Bu nedenle, laboratuvar işlemlerinin standardizasyonu bakımından, tüm testler için yaklaşık 10–12 saatlik açlığı takiben kan vermeniz uygundur.
'TOK KARNINA OLMAZ'
Tok karnına verilen kanın, tahlil için uygun olmadığını kaydeden Hoşver, “Kan şekeri ve kan yağları içinmutlaka ve mutlaka tok olunmalı fakat tok karnına verilen kanda lipit düzeyi fazla olduğu için bulanıklık yapar. O yüzden diğer tahlilleri dolaylı yoldan etkiler. Aç karnına tercih edilir.
Tahlil yaptırmadan önce kişi 10 – 12 saat aç olmalı, sigara içmemelidir.
Kan tahlili ise bilindiği üzere çoğunlukla aç karnına yapılır. Sabah saatlerinde aç gelen hastadan alınan kan örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Hasta, hangi şikayet nedeniyle bir uzmana başvurduysa o hastalığın nedeni araştırılır. Doğru sonuca ulaşmak için kan tahlilinin aç karnına yapılması gerekir.
KAN TAHLİLİ AÇ KARNINA MI YAPILIR? Kan vermek için sabah saatleri en uygun zaman aralığı olarak kabul edilir. Kandaki glukoz için de açlık gereklidir. Kan vermeden önce 10-12 saat boyunca yemek, meyve ve sıvı alınmamalı.
İlgili 20 soru bulundu
Evet, özellikle bazı test sonuçları etkilenir, içilmemesi uygundur. Aç olarak kan vermeden önce su içmek test sonuçlarını etkiler mi? Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Kan vermeden önceki 8-12 saat boyunca su dışında yemek, meyve ve sıvı alınmamalı. Az miktarda su içilebilir.
Hemogram testinin yapılabilmesi için kişiden kan alınması gerekir. Kan alınması işleminin aç karnına yapılmasına gerek yoktur. Alınan kan örneği, oda sıcaklığında 10 saate kadar analiz için uygun durumda kalabilirken, saklama işlemi buzdolabında gerçekleştirildiği takdirde bu süre 18 saate kadar çıkar.
B12 testi, hastanın kanından alınan örnekle yapılmaktadır. Hastanın test öncesinde 6-8 saatlik açlık durumunun olması gerekmektedir. Hastanın kolundaki bir damardan girilerek hastanın kanı alınır ve tüplere doldurulup; kan laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda da B12 değeri incelenir ve bu sonuç rapor olarak yazılır.
Aç karnına yapılacak olan bu test sonucunda kişiler genel olarak 12 saat öncesinden belirli besinleri tüketmemesi gerekir. Bu besinler arasında genel olarak balık ve deniz mahsulleri ürünü olarak da bilinir. Kişinin 12 saat öncesinde balık ve türünü tükettiği zamanlarda kişide demir değeri doğrusunu vermez.
Peki sağlıklı bir şekilde kan vermek için öncesinde neler yapılmalı nelerden kaçınmalı? İşte kan tahlilini etkileyen durumlar… kan vermeden önce su İÇİLİR Mİ? Kan vermeden önceki 8-12 saat boyunca su dışında yemek, meyve ve sıvı alınmamalı.
İdrar örneği verilmeden önce aç olmaya gerek yoktur. Bazı ilaçlar ve bitkisel ya da diyet takviyeleri idrar tahlili sonuçlarını etkileyebilmektedir.
Regl döneminde vücut kan kaybediyor ama regl olmak kan bağışına engel değil, gerekirse kan bağışını güvenle yapabilirsiniz. İşin matematiğine baktığımızda yetişkin bir insan vücudunda (kiloya bağlı olarak değişen) 4.7 - 5.5 litre kan olduğunu görüyoruz. Kan bağışında bu oranın %10'unu yani 470 ml kadarını veririz.
Kan bağışı işlemi öncesinde, aşırı olmasa da karın tok olmalı özellikle yağlı gıdalardan kaçınmalı. Bol sıvı alınmalı. Bağışçı, aşırı yorgun ya da uykusuz olmamalı. 12 saat öncesine kadar alkol alınmamış olmalı.
Hayır , ancak aşağıdaki testlerden birini yaptıracaksanız mutlaka aç olmanız gerekir. Açlik gerektiren testler : 1,25 –Dihidroksi vitamin D3.
A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir.
Alınacak olan kanın değerlerinde oynamaların açığa çıkmamış olması için mutlaka 8 saatlik aç karnına testin yapılması gerekir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Her şeyden önce hemogram testi, yapılabilmesi için hastadan kan numunesi alınması gerekir. Ayrıca her kan testinde aç karnına yapılan testten kaynaklı olarak burada öyle bir zorunluluk aranmaz. Açlık testi zorunluluğu aranmadığı için herhangi bir zamanda gerçekleştirilebilir.
“Hemoglobin pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız bu durumun hemoglobin yüksekliği olduğunu bilmelisiniz. İdrarda hemoglobin yüksekliği de idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere böbrek tümörleri, kemik iliği bozukluğu, orak hücre anemisi ve sıtma gibi durumlarda da görülür.
Konu : Kan vermek ve tırnak kesmek için uygun olmayan günler hk. Ebû Hureyre (r.a) dan rivayet edilen Hadisi Şerifte Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) şöyle Buyurmuştur: "Her kim çarşamba ya da cumartesi günü kan aldırır da cesedinde bir alaca (vitiligo) hastalığı görürse kendisinden başkasını tenkit etmesin."
Kendinizi iyi hissederseniz yarım saat içinde normal aktivitenize dönebilirsiniz. Ağır veya tehlikeli işlerde çalışanlar 24 saat dinlenmelidir. Bu önemli katkınızdan dolayı tekrar teşekkür ederiz. Erkek iseniz 90 gün, kadın iseniz 120 gün sonra tekrar kan verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri