Hematokrit, kırmızı kan hücrelerinin dolaşımdaki kan miktarına göre hacminin oranını ifade eder. Matematiksel olarak cihazlar yardımıyla ölçülen ortalama kırmızı kan hücresi hacmi (MCV) ve eritrosit sayısının çarpımı ile hesaplanır. Normal hematokrit değerleri %35-45 arasında kabul edilir.
Hemogram, kandaki hücrelerin sayısının ve oranlarının tespit edilmesi amacıyla yapılan kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi nedeniyle dolaylı yoldan kemik iliğinin değerlendirilmesini de sağlar.
RBC: Kırmızı kan hücresi sayısı HGB: Hemoglobin. HCT: Hematokrit. PLT: Trombosit sayısı
LYM yani lenfositler bir tür beyaz kan hücresidir. Vücudunuzun bağışıklık sisteminin kanser ve yabancı virüsler ve bakterilerle savaşmasına yardımcı olurlar.
FE: Demir. Her türlü anemi, demir eksikliği ve demir zehirlenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır. Demir eksikliği anemisi gibi durumlarda demir düzeyi azalır.
İlgili 34 soru bulundu
TIBC transferrinin kanda demiri ne kadar taşıdığını ölçer. Yüksek bir TIBC değeri demir depolarının düşük olduğu anlamına gelir. Laboratuvar referans aralığı genellikle 240-450 ug/dL arasındadır.
Hemoglobin (HBG) seviyeleri, bir kan testi ile ölçülür ve desilitrede gram (g/dL) cinsinden ifade edilir. Kandaki düşük hemoglobin seviyesi, doğrudan düşük bir oksijen seviyesi ile ilgilidir. Hemoglobin, kansızlık ya da demir eksikliği problemlerinde ilk bakılan parametredir.
"P-Q": Bu harfler, lastiğin saatte 150 ila 160 km hızlara dayanabileceğini gösterir. "R-U": Bu endeksler, lastiğin saatte 170 ila 200 km hızlara dayanabileceğini ifade eder. "H": Bu endeks, lastiğin saatte 210 km hıza kadar dayanabileceğini belirtir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Genellikle kan sayımı veya hemogram olarak adlandırılan bir grup kan testinin içerisinde yer alan hemoglobin anemi (kansızlık) başta olmak üzere pek çok sağlık sorununun araştırılmasında kullanılabilir. Hemoglobin seviyesinin olması gereken değer aralıkları dahilinde bulunması sağlık açısından önemlidir.
“WBC tahlili nedir?” dendiğinde beyaz kan hücrelerin sayısının ölçülmesini sağlayan testtir. Buna lökosit testi de denir. WBC, toplam kan hacminin yüzde 1'ini oluşturur.
Laboratuvar testlerinden biri olan PCT, kanda bulunan prokalsitonin miktarının ölçümü için yapılır. Prokalsitonin testi olarak da bilinen PCT testi, sıklıkla bakteriyel enfeksiyon şüphesi varlığında ve hayati tehlike oluşturan sepsis vakalarında kullanılır.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Bir kişinin kanındaki eritrositlerde Rh(D) antijeni varsa Rh(D) pozitif olarak değerlendirilir. Eğer bu antijeni kanındaki eritrositler muhteva etmiyorsa Rh(D) negatif olarak değerlendirilir. Dünyada tüm insanların %85'i Rh(D) antijenine sahipken %15'i Rh(D) antijenine sahip değildir.
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
MCH değeri, kırmızı alyuvarların gerçek boyutunu gösteren MCV (mean corpuscular volmue) ile benzerdir. MCHC ile de MCH sıklıkla karıştırılır. Ancak MCHC, kırmızı kan hücrelerinin hacmine göre ortalama hemoglobin miktarıdır. Doktorlar anemi (kansızlık) teşhisi koyarken hem MCH hem de MCHC değerlerini kullanırlar.
Eritrositlerin normalden büyük veya normalden küçük boyutta olması anemi, vitamin ve mineral eksiklikleri veya farklı bir tıbbi sorundan kaynaklanabilir. Böyle bir durumun araştırılmasında MCV testinden yararlanılabilir.
Demir eksikliği durumunda, demir takviyesi yapılırken, hastanın günlük beslenme alışkanlığı düzenlenir ve demir eksikliği yapabilecek ek hastalıklar açısından sorgulaması yapılır.
Kanda çinko değeri adı nedir? Evde çinko testi yaptıktan sonra çıkan rapora bakarak çinko referanslarına göre eksik olup olmadığı tespit edilir. Kanda çinko değeri adı normal Çinko olarak yazılabileceği gibi Zn şeklinde de kullanılabilir.
Nötrofili adı verilen nötrofil yüksekliği, enfeksiyon, yoğun egzersiz, yaralanma ve lösemi gibi nedenlerle vücudun stres altında olduğunu gösteren, kan tahlilinde nötrofil sonucunun referans değer olan 7.000 mikrolitre üzerinde olması yani vücudun çok fazla nötrofil ürettiği anlamına gelir.
Referans değer referans numune grubuna ait bir referans şahısda belli bir analitin ölçülmesi yoluyla elde edilen test sonucu veya değeridir. Elde edilen referans aralık genel populasyonun bir niteliği olarak kabul edilir ve bu genelleme hasta laboratuvar sonuçlarının beraberinde kıyas olarak kullanılır**.
Hemogram testi dışında demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin (demirin vücutta depo formu), B12 vitamini, hemoglobin elektroforezi( hemoglobinin yapısının incelenmesi) testleri anemi varlığını tespit etmek için kullanılan testlerdir. Bu testler, vücutta var olan anemi türünü de net olarak ortaya koyacaktır.
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 27 pg'nin altında olması yani MCH düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerinizdeki hemoglobin üretiminizin normalden az olduğu anlamına gelir. MCH düşüklüğü demir eksikliği anemisi, otoimmün hastalık ve diğer sorunların bir işareti olabilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri