Kan uyuşmazlığı, anne karnındaki bebeğin sağlığına ciddi zararlar verebilecek önemli bir durumdur.
Kan uyuşmazlığı tespit edilmezse, bu durum bebeğin beyin hasarına neden olabilecek sarılık geliştirebilir. Sarılığın ciddi olumsuz sonuçları olabilse de, gelişen teknoloji ile tedavi edilebilen bir durumdur. Sarılığın en yaygın belirtileri cilt ve gözlerde sarımsı renk değişikliğidir ve tıbbi müdahale gerektirir.
Kan uyuşmazlığı olması halinde, ilk hamilelikte genellikle sorun yaşanmayabilir. Ancak ikinci ve daha sonraki gebeliklerde risk yükselir. Herhangi bir nedenle anne ile anne karnındaki bebeğin kanlarının karışması durumunda, önceden koruyucu iğne yapılmamış ise kan uyuşmazlığı sorunlu bir hale gelebilir.
Kan uyuşmazlığı hangi sorunlara yol açabilir? Kan uyuşmazlığı durumunda bebeğin kırmızı kan hücreleri parçalanabilir, bu da çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunlar arasında anemi (kansızlık), hiperbilirubinemi (sarılık) ve bazen ciddi durumlarda fetal hidrops (bebek vücudunda aşırı sıvı birikimi) bulunabilir.
Ancak alyuvarlara karşı annede üretilen ve zamanla yapısı değişen bu antikorlar, bundan sonraki gebeliklerde anneden bebeğe geçebilir ve eğer bebek yine Rh (+) kan grubuna sahipse, o zaman bebeğin alyuvarlarının parçalanarak yok olmasına neden olurlar.
İlgili 31 soru bulundu
Kan uyuşmazlığı olan ve ilk doğumunu yapan annede önce bebeğin kan grubuna bakılır. Rh + ise anneye sonraki gebeliklerin etkilenmemesi için bu uyuşmazlık iğnesi uygulanır. Bebek, Rh – ise bu iğneye gerek yoktur. Anne duyarlılaştıysa, sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak takip edilir.
Kan grubu 0 olan anne adayları da başarılı bir hamilelik geçirebiliyor ya da tüp bebek tedavisinde olumlu sonuçlar alabiliyor. Bunlara ek olarak, kan uyuşmazlığı durumunda da, önceden alınan önlemler sayesinde hamilelik başarılı bir şekilde geçiyor.
Kan uyuşmazlığı, kan grubuyla değil, kandaki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu durumlarda oluşabilir. Uyuşmazlığın olması evliliğe engel değildir ancak düşük ve doğumlarda kadının veya doğacak çocuğun zarar görmemesi için önlem alınmasını gerektirir.
Kan uyuşmazlığı genellikle, baba pozitif, anne negatif iken olmaktadır. Eğer baba negatif, anne pozitif ise kan uyuşmazlığı önemini kaybetmektedir. Kan uyuşmazlığı, evliliğe engel değildir.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Gebeliğin ilk fark edildiği anda ya da 10. haftasında anne adayından alınan kan ile kan uyuşmazlığı testi yapılır. Yapılan testte Rh farklılığı tespit edilmesi durumunda, gebeliğin 28.haftasında ve doğumdan sonraki 3 gün içinde anneye anti-D immunglobulin olarak bilinen kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Annedeki bu antikorlar oluşan 2. gebelikte kordon bağı ile bebeğe geçer ve bebeğin kanındaki kırmızı kan hücrelerini parçalar. Oluşan kan hücresi yıkımından dolayı bebekte aşırı anemi ve bundan dolayı da kalp yetmezliği oluşur. Kan Uyuşmazlığı için müdahale edilmezse bu tablo bebeğin ölümüyle sonuçlanabilir.
Gebelik esnasında anne ve babanın kan grubu bakılarak, bebeğin ABO kan grubu hakkında tahminde bulunulabilir. Anne 0, baba A veya B grubu ise bebek babanın kan grubu ile doğarsa kan uyuşmazlığı gelişecektir.
Özel hastanede kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı ortalama olarak 500 ila 800 TL arasında değişiklik gösteriyor. Kan uyuşmazlığı iğnesini devlet karşılıyor mu, diye merak ediyorsan ücretsiz olarak devlet hastanelerinde de yaptırabileceğini söyleyelim.
Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.
İndirekt Coombs Testi (ICT) Fiyatı
Test sonuçlarına göre 28. haftadan itibaren RH immünglobulin, yani kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir. Bu testler anne adayının her zaman sağlık kontrolüne gittiği sağlık kuruluşunda yapılabilir.
Kan uyuşmazlığı Rh ve ABO uyuşmazlığı olarak iki farklı şekilde oluşmaktadır. Kan uyuşmazlığı nasıl olur? Gebe anne, Rh (-) negatif kan grubuna sahip ise baba adayının kan grubu mutlaka öğrenilir ve eğer baba Rh (+) ise çiftte Rh/rh uygunsuzluğu yani kana uyuşmazlığı vardır.
Kan Uyuşmazlığı İğnesi
Hamilelik sürecinde anne ile karnındaki bebek arasında bulunan RH uyumsuzluğu (annenin RH negatif, bebeğin ise RH pozitif olması) bebeğin sağlığı açısından önemli sorunlara neden olabilir.
Eğer test negatif yani annede bebeğin alyuvarlarına karşı gelişmiş herhangi bri antikor yoksa, gebelik sırasında oluşabilecek bir kanama nedeniyle gebede antikor oluşumunu önlemek amacıyla 28 gebelik haftasında kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
Kan Uyuşmazlığı İğnesi
Bebek doğduğu zaman bebeğin RH değerinin kontrolü sağlanır. Negatifse anneye ikinci bir kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanmaz. Anneye ikinci kan uyuşmazlığı iğnesi, bebeğin kan grubu RH pozitif ise doğumdan sonraki ilk 72 saat içinde uygulanır.
0 ebeveyn x 0 ebeveyn var ise çocuk 0 kan grubuna dahil olur. 0 ebeveyn x A ebeveyn var ise çocuk A ya da 0 kan grubuna ait olacaktır. 0 ebeveyn x B ebeveyn var ise B ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. 0 ebeveyn x AB ebeveyn var ise A ya da B kan gruplu çocuk olacaktır.
Bebekteki antijene karşı antikor yani savunma hücresi oluşup oluşmadığını gösterir. Test pozitif çıkarsa artık iğne yapmaya gerek yoktur, çünkü bebekten anneye antijenler geçip annenin savunma hücrelerini harekete geçirmiş yani geç kalınmış demektir. Bu durumda fetusun dikkatle izlenmesi gerekir.
POZİTİF KAN GRUPLU ANNE VE BABADAN NEGATİF ÇOCUK OLABİLİR
Her ikisi de negatif kan grubu değerine sahip olan çiftlerin, pozitif kan grubuna sahip çocuk dünyaya getirmelerinin imkânsız olduğuna dikkati çeken Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri