Kadının kan grubu Rh(-) negatif, eş kan grubu RH(+) olması kan uyuşmazlığını gösterir. Bu durumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. İğne kan ürünü reçetesi ile alınmakta ve ilk 72 saat içinde uygulanmaktadır.
Özel hastanede kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı ortalama olarak 500 ila 800 TL arasında değişiklik gösteriyor. Kan uyuşmazlığı iğnesini devlet karşılıyor mu, diye merak ediyorsan ücretsiz olarak devlet hastanelerinde de yaptırabileceğini söyleyelim.
İndirekt Coombs Testi (ICT) Fiyatı
Test sonuçlarına göre 28. haftadan itibaren RH immünglobulin, yani kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir. Bu testler anne adayının her zaman sağlık kontrolüne gittiği sağlık kuruluşunda yapılabilir.
Anne ve baba adaylarının Rh pozitif ve negatif kan gruplarına sahip olmaları durumunda görülen kan uyuşmazlığını, diğer bir deyişle Rh uyuşmazlığını engellemek için anne adayına kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır.
Ancak ikinci ve daha sonraki gebeliklerde risk yükselir. Herhangi bir nedenle anne ile anne karnındaki bebeğin kanlarının karışması durumunda, önceden koruyucu iğne yapılmamış ise kan uyuşmazlığı sorunlu bir hale gelebilir. Kanların karıştığı fark edilirse acilen koruyucu iğne yapılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Kan Uyuşmazlığı İğnesi
Anti immunoglobulin adlı bu iğne gebeliğin 28. haftasında uygulanır. Bebeğin kanı Rh negatif ise doğumdan sonra ikinci bir doza ihtiyaç yoktur. Bebeğin kanının Rh pozitif faktörlü olması durumunda doğumdan sonraki 72 saat içinde, 2. doz iğne uygulanır.
Çoğu zaman ilk gebelikte herhangi bir sorun oluşmaz. Ancak 2. ve sonraki gebeliklerde düşük veya bebek sağlığını etkileyen durumların gelişme olasılığı vardır. Bu nedenle ilk gebelikten itibaren gebeliğin belirli bir döneminde ve gerekirse doğumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Anneye ilk doğumdan sonra en geç 72 saat içerisinde koruyucu bir iğne olmalıdır. Kan uyuşmazlığının tespit edilebilmesi için hem annenin hem de babanın kan grubu saptanmalıdır. Kan uyuşmazlığı testi hastanelerde yapılan oldukça kolay bir testtir.
Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür. Kemik iliği, dalak gibi kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinde kaynaklanan hastalıklara bakar. Bu bölümde hastalıkların tespiti için hastalara kan tahlili yapılır.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
POZİTİF KAN GRUPLU ANNE VE BABADAN NEGATİF ÇOCUK OLABİLİR
Her ikisi de negatif kan grubu değerine sahip olan çiftlerin, pozitif kan grubuna sahip çocuk dünyaya getirmelerinin imkânsız olduğuna dikkati çeken Prof.
1- Gebeliğin 28. Haftasında annede indirek coombs testi bakıldıktan sonra, sonuç negatifse, anneye kan uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bu kalçadan yapılan ve tek doz yapılması yeterli olan bir iğnedir.
YHH yani yenidoğan hemolitik hastalığına neden olan antikorların tarama testi olarak İndirekt Coombs testinden faydalanılır. Anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı olduğunda bunu önlemek ve kontrol altında tutmak için İndirekt Coombs testi uygulanmaktadır. 28. haftada ve doğum zamanında test uygulaması yapılır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi ilk çocuk için önemli bir risk yoktur. Ancak daha sonraki doğumlarda risk yaşanmasın diye gebeliğin 28'inci haftasında anneye kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Bebek doğduğunda bebeğin RH değeri kontrol edilir. Negatifse anneye ikinci bir kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmasına gerek kalmaz.
İndirekt Coombs adlı test, annede alyuvarlara karşı antikor varlığı açısından önemli bir testtir. Özellikle Rh negatif kan grubu olan annelere bir kez gebeliğin başlarında, bir kez yedinci ayında, bir kez de doğumdan sonra bu testin bakılması önerilmektedir.
Bir annenin kan grubunun yeni doğan çocuğununkiyle uyuşmamasına kan uyuşmazlığı adı verilir. Kan uyuşmazlığı anne ve babanın kan grubunun RH pozitif ve RH negatif değerleri üzerinden ilerleyen bir durum olmakla birlikte, annenin kanının RH negatif, bebeğin kanının ise Rh pozitif olması halinde ortaya çıkar.
Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.
KAN UYUŞMAZLIĞI TEDAVİSİ
Uyuşmazlık tespit edilmezse, yenidoğanda beyin hasarına yol açan ciddi sarılık gelişebilir. Ciddi sonuçları olsa da, yenidoğanlarda sarılık yaygın ve tedavi edilebilirdir. Bebeklerde Rh ve ABO uyumsuzluğu hidrasyon ve fototerapi ile tedavi edilebilen sarılık ile sonuçlanır.
Bebekteki antijene karşı antikor yani savunma hücresi oluşup oluşmadığını gösterir. Test pozitif çıkarsa artık iğne yapmaya gerek yoktur, çünkü bebekten anneye antijenler geçip annenin savunma hücrelerini harekete geçirmiş yani geç kalınmış demektir. Bu durumda fetusun dikkatle izlenmesi gerekir.
Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.
Buna göre anneden 1 ve babadan 1 gen çocuğa aktarılır. Bu Mendel çaprazlaması ile açıklanabilir: yandaki tabloda A pozitif bir anne ile B pozitif bir babanın çocuklarında görülebilecek kan grupları verilmiştir. AB, A, B ve O kan grubundan çocuklar dünyaya gelebilir.
İCT'i negatif olan gebelere, öncelikle 28. haftada 300 mikrogram anti-D gamma globulin (halk arasında kan uyuşmazlık iğnesi denir) ile proflaksi yapılmalıdır. Bu dönemde proflaksi uygulanmasının amacı doğuma kadarki 12 haftalık süre boyunca oluşabilecek fetustan-anneye kanamaları karşılayabilmektir.
0 ebeveyn x 0 ebeveyn var ise çocuk 0 kan grubuna dahil olur. 0 ebeveyn x A ebeveyn var ise çocuk A ya da 0 kan grubuna ait olacaktır.
Kan grubu 0 olan anne adayları da başarılı bir hamilelik geçirebiliyor ya da tüp bebek tedavisinde olumlu sonuçlar alabiliyor. Bunlara ek olarak, kan uyuşmazlığı durumunda da, önceden alınan önlemler sayesinde hamilelik başarılı bir şekilde geçiyor.
Davada tanıklık yapan hastanenin hemotoloji uzmanı, bebeklerin kan grubunun ilk 3 aylık dönemde değişebildiğini ya da ölçülemeyebildiğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri