KAN BAĞIŞLADIKTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİM Kan bağışında bulunulan günde bol sıvı alınmalı, bağışı izleyen 2 saat boyunca sigara kullanılmamalıdır. Araç kullanılacak ise kan bağışı sonrası 30 dakika içerisinde araç kullanılmamalıdır. Bağıştan sonra 1 saat boyunca uzun süreli ayakta durulmamalıdır.
Kan verme işlemi sıvı kaybına neden olduğundan; kan verme işlemi sonrasında kişinin bol sıvı ve sıvı gıdalar alması, sigara alkol almaması, ağır egzersizlerden sakınması, dikkat ve denge gerektirecek işlerde çalışanların kan bağışı yaptıklarında işlerine bir gün süreyle ara vermeleri uygun olur.
Kan bağışı işlemi öncesinde, aşırı olmasa da karın tok olmalı özellikle yağlı gıdalardan kaçınmalı. Bol sıvı alınmalı. Bağışçı, aşırı yorgun ya da uykusuz olmamalı. 12 saat öncesine kadar alkol alınmamış olmalı. Nabız, kan basıncı ve vücut sıcaklığı belirlenmiş uygun aralıkta olmalı.
Kalp krizi riskini büyük oranda azalttığı bilinen kan bağışı, daha sağlıklı karaciğere sahip olmanın yanı sıra baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelmesiyle de bilinir. İnsanı psikolojik olarak rahatlatan kan verme işlemi stresi azaltmasıyla da dikkat çeker. Ayrıca kandaki yüksek yağ oranını da azaltır.
İlgili 26 soru bulundu
Kan verince, kan yapan doku ve organlar uyarılarak, yeni kan yapmaya sevk edilir; böylece kan hücreleriniz yenilenmiş olur. Düzenli kan veren kişinin, kalp krizi geçirme riskinin azaldığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.
Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir. Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
*Kandaki yüksek yağ oranı düşer. *Kan bağışa kalp krizi ihtimalini %99 azaltır. *Kan bağışında bulunmak baş ağrısı ,stres,yüksek tansiyon,yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkı sağlar.
Kan vermek kilo alıp verme durumunu etkilememektedir. Kilo problemi yaşayan kişiler bu konu için pek çok araştırma yapmaktadır. Kilo almak ya da vermek isteyen kişiler düzenli spor programları ya da diyet programları uygulamaktadır. Kan vermek kilo almayı ya da vermeyi etkilemez.
Kan bağışı, kan bekleyen kişilerin hayatlarını kurtarmasının yanı sıra kişinin kendi sağlığı açısından da yaşamsal önem taşıyor. Kan bağışında kan hücreleri yenileniyor, bu da daha sağlıklı ve daha güçlü bir vücuda sahip olunmasını sağlıyor.
Kayıt, muayene, kan verme ve ikram işlemlerinin tamamı yaklaşık olarak 30-35 dakika sürmektedir. Bu süre içerisinde bir ünite kan bağışlayarak, üç kişiye hayat vermek boşa gezen onca zaman içerisinde fazla uzun olmasa gerek.
Yanlış: Dövmeniz varsa kan bağışı yapamazsınız.
Dövmeler, derinin 'dermis' adı verilen alt tabakasına yapılır. Dövme düzgün yapılmamışsa kan enfeksiyonuna yol açabilir ancak bu enfeksiyon geçtikten sonra da kan bağışı yapılabilir.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
özellikle kan verdikten sonra vücutta sıvı kaybı yaşanır. Bu nedenle kişilerin kan bağışından sonra bol sıvı alması ve sıvı gıdalar tüketmesi gerekir. Ayrıca kan bağışından sonra sigara ve alkol kullanılmamasına dikkat edilmeli, ağız egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Bol su için: Kan bağışı sırasında ve sonrasında su kaybedilir, bu nedenle bol su içmek önemlidir. Su vücuttaki sıvı dengesini yeniden sağlar. Protein Kaynağı: Protein hücre yenilenmesi ve vücut onarımı için önemlidir. Tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri, tofu gibi protein kaynaklarına odaklanabilirsiniz.
Eriflkin bir kiflide bir ünite tam kan hemoglobin düzeyini 1gr/dl veya hematokrit düzeyini %3-4 art- t›r›r (1). Pediatrik bir hastada 8 ml/kg verilen tam kan hemoglobin düzeyinde yaklafl›k 1gr/dl art›fla yol açar.
Kan verme sonrasında vücut, kaybedilen kanı yerine koymak için hemen harekete geçer. İşlem sonrasında vücut, kan hücreleri ve sıvısının yenilenmesi sürecini başlatır. Kan verme sonrasında kan hacmi birkaç saat içinde hızla yerine gelir.
Kan verdikten sonra, sağlıklı atıştırmalarla beslenmelisiniz. Günün devamında, kolayca sindirebileceğiniz; şeker içeren meyve, yoğurt ya da tam buğdaylılar gibi gıdalar tüketerek, kan şekeri seviyenizi sabit tutmalısınız.
Psikolojik etmenler ve alınan kan miktarının neden olduğu nispi hipovolemi ile artabilen vazovagal reaksiyona parasempatik sinir sistemi neden olur. Vazovagal reaksiyonun semptomları, hafif başağrısı ve baş dönmesinden tam bayılmaya kadar sıralanabilir.
Kan verdikten sonra; kan yapan organlar uyarılır ve ardından kan üretmeye sevk edilir. İnsanı psikolojik olarak rahatlatan ve huzurlu hissettiren bir yanı vardır. İlerleyen zamanlarda kendisinin kan ihtiyacı olduğunda; bunu yapacak birilerinin olacağını bilerek güven duyar.
Bağış aralığı ortalama erkek bağışçılarda 90 gün, kadın bağışçılarda 120 gündür. Kan bağışı işlemi öncesinde hastanın aç olmaması, kendini kan verebilecek kadar iyi hissetmesi, yorgun ve uykusuz olmaması gereklidir.
Sağlıklı bir erkek 3 ayda bir kan bağışlayabilirken kadınlarda 4 ay gibi bir süre tercih edilir. Ancak yılda bir kereyi geçmemek şartıyla zorunlu durumlarda iki bağış arası 2 ay olabilir.
Zararlı demir depolarını azaltabilir: Düzenli kan bağışı, vücuttaki fazla ve zararlı demir depolarını azaltabilir. Hemokromatoz gibi aşırı demir yüklenmesine neden olan durumlarla başa çıkabilir. Kalp krizi riskini azaltabilir: Yılda en az bir kez kan vermek, kalp krizi riskini azaltabilir.
Kanın herhangi bir nedenledamar bütünlüğünün bozularak kanın damardan çıkmasına kanama (hemoraji) denir. Yetişkin bir insanda ortalama 4.5-6 litre kan vardır. Bunun %10 nun kaybedilmesi ile halsizlik yorgunluk, baş dönmesi , çarpıntı gibi belirtiler görülür. %2o kan kaybı ile şok ve hayati tehlike oluşur.
“1 kan 3 can diyoruz. 50 kilogramın üzerinde, tansiyon değerleri uygun, belirli kriterleri karşılayan 18- 66 yaş aralığındaki her sağlıklı kişi kan bağışında bulunabilir. Vücut sağlığı açısından kan bağışı çok önemlidir. Zira vücuttaki kan yenileniyor. Kan bağışı yapan kişi sağlıklı ve dinç olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri