Günlük hayatta herhangi bir zararı bulunmayan kan bağışı vücuttaki kalp krizi riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır.
Sağlıklı bir insan kan verdikten sonra doku ve yapılar uyarılarak vücuttaki hücreleri yenilenir. Ayrıca düzenli kan bağışı yapmanın kalp krizi riskini azalttığı da bilinir.
Ailede kalp hastalığı öyküsü olması, yüksek kolesterol, hipertansiyon, şeker hastalığı, stres, sigara kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız beslenme kalp krizinin nedenleri olarak belirtiliyor.
Düzenli kan bağışının, kalp krizi ve kanser riskini azalttığına, damar hastalıklarını engellediğine, kolesterol ve kan şekeri düzeylerini normalleştirdiğine dair bilgiler mevcuttur. Ayrıca, düzenli kan bağışı ile her bağış sırasında yapılan testler vasıtasıyla mini bir check-up yapılmış olur.
Bu nedenle sağlıklı bir kişinin yılda 2 ile 4 kez arasında kan vermesi, kanın akışkanlığının artmasını sağlayarak olası pıhtılaşma sorunundan koruyor, kalp krizi geçirme olasılığını düşürüyor.”
İlgili 28 soru bulundu
Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez. Polen allerjisi olanlar ise, sadece allerjileri oldukları dönemde kan veremezler.)
İnsan vücudu için kan vermek oldukça faydalıdır. Günlük hayatta herhangi bir zararı bulunmayan kan bağışı vücuttaki kalp krizi riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır.
Kan bağışı kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Kan vermek insanı psikolojik olarak rahatlatır ve kendini huzurlu hissetmesini sağlar. Kemik iliğinin yağlanmasını önler ve kan yapımını canlı tutar. Kandaki yüksek yağ oranını düşürür.
Kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, geçirilmiş Myokard enfarktüsü ve/ veya stent takılanlar. Kronik karaciğer yetmezliği bulunanlar. Damar yolundan insan kaynaklı (büyüme hormonu, pıhtılaşma faktörleri, insülin vs) ilaç kullananlar bağışçı olamazlar. Düşük geçirmiş kadınlar 9 ay kan bağışı yapamaz.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp kasına özgü proteinlerden biri olan troponin, kalp kasında hasarlanma olduğunda ya da kişinin kalp krizi geçirmesi durumunda kana karışır. Normalde kanda bulunmayan troponinin kana karışması, dolaylı ya da dolaysız olarak kalpte hasarlanma olduğunun göstergesidir.
Kalp krizinden özellikle birkaç gün önce midedeki ekşime, göğüs bölgesindeki yanmalar ile kendini hissettirebilir. Bu durum hastada reflü veya mide ülseri ile karışabilir. Kalpteki düzensiz ritim veya kalbin hızlı çarpması ciddi biçimde tehlikedir. Çok aşırı terleme erken uyarı demektir.
Sağlıklı bir erkek 3 ayda bir kan bağışlayabilirken kadınlarda 4 ay gibi bir süre tercih edilir. Ancak yılda bir kereyi geçmemek şartıyla zorunlu durumlarda iki bağış arası 2 ay olabilir.
Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir. Akciğerler de zorlanır ve nefes darlığı oluşur. Dokulara az oksijen gittiği için doku oksijensiz kalır.
Kan Vermenin Zararları
Bazı kişiler kan verme esnasında ya da sonrasında baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlar yaşayabilir. Kan veren kişiler eğer tecrübeli değillerse strese girebilirler. Kansızlık sorunu olan kimseler bir anda fazla kan verirse düşme ya da baygınlık gibi sorunlarla karşılaşabilirler.
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Nabız, kan basıncı ve vücut sıcaklığı belirlenmiş uygun aralıkta olmalı. Kan bağışı işlemi sonrası ise; bol sıvı tüketilmeli, en az 1 saat sigara içilmemeli, 24 saat güç gerektirecek ağır işlerden (inşaat işçiliği, vinç operatörlüğü, pilotluk gibi) ve aşırı sıcak yerlerden (sauna, fırın vb) uzak durulmalı.
Dövme riskli
Enfeksiyonların yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, şöyle dedi: "Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir.
Konu : Kan vermek ve tırnak kesmek için uygun olmayan günler hk. Ebû Hureyre (r.a) dan rivayet edilen Hadisi Şerifte Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) şöyle Buyurmuştur: "Her kim çarşamba ya da cumartesi günü kan aldırır da cesedinde bir alaca (vitiligo) hastalığı görürse kendisinden başkasını tenkit etmesin."
Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri