Kan yapacak olan içecekler dendiğinde akla ilk olarak bitkisel çaylar gelir. Bunlardan ilk ısırgan otu ile yapılan çaydır. Isırgan otu, tadı ve kokusu nedeniyle çoğu kişi tarafından tercih edilmese de insan sağlığı için çok büyük katkıları vardır.
Kırmızı et, en değerli hayvansal protein kaynaklarından biridir. Bu özelliğiyle bedeni güçlendirir, kansızlığı önler ve zihinsel gelişimi destekler. Fosfor ve demir kaynağı olan balık da, kan yapıcı besinler arasındadır. Özellikle ton balığı ve somon, kansızlığı olan kişilere önerilen balık türlerindendir.
İlgili 15 soru bulundu
Demir eksikliğinde ne yenmemeli sorusu da oldukça önemlidir. Kafeinli içecekler, süt ve kepek demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. Ayrıca B12 vitamini alımı da demir eksikliğinde oldukça önemlidir. Çünkü B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve kansızlığa yol açabilir.
Dut pekmezi: Dutun kan yapıcı özelliği sayesinde anemi hastalığında dahi kullanılabilecek kadar etkili nadir besinlerden biridir.
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır.
Isırgan otu çayı kan yapan özelliği nedeniyle anemi hastaları tarafından mutlaka içilmelidir. 10 dakikalık bir kaynama süresinden sonra içmeye ılımaya bırakılan ısırgan otu çayı içmeye hazır hale gelir. Tadından hoşlanmayan kişiler ısırgan otu çayının içine bir miktar bal ya da limon ilave edebilir.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
B12 vitamini içeriği yüksek gıdalar arasında buharda pişmiş deniz tarağı ve yengeç, yağsız süt, tavuk, sığır eti, somon ve hindi eti bulunur. C vitamini bağışıklık sistemine olan desteğinin yanı sıra aynı zamanda kan yapan vitaminlerdendir, çünkü kırmızı kan hücrelerini serbest radikallerin vereceği hasardan korur.
Kansızlık İçin Ne İyi Gelir? Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir.
Pirinç, buğday, çavdar, mısır ve yulaf kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir. Hamsi, sardalya, uskumru, istiridye, karides, midye, ton balığı, balık yağı ve somon.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Eğer daha hızlı etki etmesini istiyorsanız karışımı 2 yemek kaşığı pekmezle hazırlayıp sabah ve akşam, günde 2 kez aç karnına içebilirsiniz. Bu uygulamayı her hafta 6 gün uygulayıp 1 gün vücudunuzu dinlendirebilir, bu şekilde kısa sürede kansızlık üzerindeki olumlu etkilerini dahi görmeye başlayabilirsiniz.
Yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi demir takviyesi markaları arasında Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz sayılabilir. Kolay tüketim sunan özel formlarda hazırlanan bu markaların ürünleri, yüksek biyoyararlanım sağlayan güçlü formülleri sayesinde güvenle kullanılabilecek içeriklere sahiptir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Üzüm Pekmezi Kan Yapar mı? Evet üzüm pekmezi kan yapıcı özelliğe sahiptir. Özellikle lif, fosfor, potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyum içeriği açısından zengin oldukları için üzüm pekmezi düzenli kullanımla kansızlığın giderilmesi ve tansiyonun düzenlemesinde etkilidir.
Çeşitli rahatsızlıklarda kullanımı ise genellikle kür halinde olmaktadır. Örneğin; kansızlık sorunu yaşayanlarda 2 yemek kaşığı sabah kahvaltıdan önce, 1 yemek kaşığı akşam yemeğinden önce olarak kullanılmaktadır.
Pekmez kan yapıcı özelliğin yanı sıra bağışıklık güçlendirici özelliği de olduğundan verilmeli ancak dediğim gibi kan ilacının alternatifi değildir. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Yararları saymakla bitmeyen bir besin olan pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi (kansızlık) problemi yaşayanlar düzenli olarak pekmez tüketmelidir. Kansızlık tedavisinde pekmezin sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
Demir takviyesi için kavanoz kavanoz pekmez yemeniz lazım ama pekmezin yapıldığı bitkiler ürünler potasyum içerir. Pekmezi bu kadar çok sürekli vücudunuza alırsanız, potasyum birikerek kalbiniz için zararlı bir düzeye yükselebilir. Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri