Mikroorganizmaların kana karışmasıyla başlayan bu durum kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir. Her türlü enfeksiyona bağlı olarak gelişebilecek olan sepsis, yaşamı tehdit eden bir durumdur ve tedavisine ne kadar erken başlanırsa organ hasarlarının önlenebilmesi olasılığı da o kadar yüksektir.
Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar. Sepsis tedavi edilmediği takdirde hızla ilerleyerek hayatı tehdit edici olabilir; dolaşım yetmezliği ve şoka yol açarak ölümle sonuçlanabilir.
Sepsis bulaşıcı bir durum değildir, ama sepsise neden olan bir enfeksiyon bulaşıcı olur.
Viral enfeksiyonun iyileşme süresi virüsün türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarının ortalama 7-10 gün içerisinde iyileşmesi beklenirken diğer viral enfeksiyon hastalıklarında bu süre daha uzun olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Tarih boyunca insan hayatını ve gelişmesini enfeksiyon hastalıkları ve bunlara neden olan mikroorganizmalar kadar etkileyen bir başka faktör daha yoktur. 2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Sepsis kendi başına bulaşıcı bir durum değildir, ancak sepsise neden olan enfeksiyon bulaşıcı olabilmekle beraber, bulaştığı kişilerde sepsise neden olmayabilir. Birçok vakada insanlar hafif sepsisten kurtulur. Ancak durum septik şok seviyesine ilerlerse, ortalama ölüm oranı yaklaşık yüzde 40 olarak gözlemlenmiştir.
Kanda bulunan enfeksiyonu temizlemek adına damardan sıvı antibiyotikler ve beraberinde serum verilir.
Bu enfeksiyonlar vücuda giren mikroorganizmaların bağışıklık sistemini aşmasından kaynaklanabilir. Kanda enfeksiyonlar, genellikle bir başka enfeksiyonun yayılması, cerrahi müdahaleler, yara, ameliyat veya intravenöz ilaç kullanımı gibi durumlar sonucunda ortaya çıkabilir.
Bakteri enfeksiyonları bazı durumlarda kan dolaşımına geçerek yayılımını genişletebilir. Vücudun her yerinde çoğalmasını sürdüren bakterilere karşı oluşturulacak savunma girişimleri, vücudun kaldırabileceğinden daha fazla bir etkiye neden olarak çoklu organ yetmezliğinin nedeni olabilir.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Eğer kandaki CRP değeriniz yüksekse bu durum vücutta enfeksiyon veya iltihaplanma olduğuna işarettir.
Kandaki enfeksiyonun belirtileri, enfeksiyonun türüne ve yaygınlığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. İşte genel olarak kandaki enfeksiyonun belirtileri: Ateş ve Titreme: Enfeksiyonlar genellikle vücudun bağışıklık tepkisini tetikler, bu da ateş ve titremeye neden olabilir.
CRP düzeyleri çok yüksek olan bireylerde en yaygın neden akut bakteriyel enfeksiyonlardır. Bu durumda yüksek ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atışları, bulantı ve kusma, nefes darlığı, bilinç kaybı, kızarıklık ve kurdeşen gibi komplikasyonlar da gelişebilir.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Kanda enfeksiyonu olan kişilerde solunum problemleri görülebilir. Enfeksiyon, akciğerlere veya solunum yollarına yayılmışsa, öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, enfeksiyonun şiddetine ve vücudun enfeksiyonla mücadele etme yeteneğine bağlı olarak değişebilir.
Enfeksiyonların Bulaşma Yolları
Doğrudan temas, dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması (öksürme, hapşırma, gülme ile ortama saçılan damlacıklar) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel temas ile bulaşmasıdır. Uçuk ve uyuz örnek verilebilir.
Limon kanda bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Özellikle de crp yüksekliği için akıllara hemen limon gelir. Limonlu su ve bol limonlu salatalar ile kanda oluşan enfeksiyonu kısa zamanda temizleyebilirsiniz. Kanı sulandıran ve zararlı maddeleri yok eden limona hayatınıza yer vermeyi unutmayın.
CRP Normal Değeri Nedir? Sağlıklı bireylerde kanda ölçülen CRP değeri 0 – 0,5 mg/L arasında yer alır. Bununla birlikte, CRP tahlilinde ölçülen değerin, hastalık bakımından anlamlı olarak değerlendirilebilmesi için kanda CRP yüksekliği 5 – 10 mg/L değerinin üzerinde ölçülmelidir.
Tedavi ve yönetimde rehberlik sağlar. CRP kantitatif seviyeleri, genellikle vücutta iltihap veya doku hasarı olduğunda yükselir. Enfeksiyonlar, doku hasarı, otoimmün hastalıklar veya kalp hastalığı gibi durumlar CRP artışına neden olabilir.
Sepsis kriterleri arasında en dikkati çekenler vücut sıcaklığının 38 derece üzerinde ya da 36 derece altında olması, kalp atış hızının düzenli olarak 90'ı geçmesi ve ölçülen solunum hızının 22 ya da daha yüksek bir değerde olmasıdır.
Sepsis, enfeksiyonun hızlı bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar arasında, sepsisin ciddi bir durum haline gelmesi olan septik şok, organ yetmezliği, sepsisin kalıcı hasar bırakması ve ölüm gibi durumlar sayılabilir.
Çalışmamızda CRP değeri 96,5 mg/L ve üzerinde olan hastalarda progno- zun daha kötü olduğu da tespit edilmiştir. Literatürde de benzer sonuçlar bildirilmektedir. YBÜ'de yatan 204 sepsis hastasının incelendiği bir çalışmada ortanca CRP değeri 148 mg/L olarak bulunarak, CRP değerinin sepsite arttığı belirtil- miştir [7].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri