Başkasının daha çok kazandığını görünce, onu kıskanmamak, onun gibi çok çalışmak demektir. Kanaat demek, ihtiyacından fazla kalan kazancını bir yere yığmayıp, İslamiyet'in emrettiği hayırlı yerlere vermek; fakirlere, kimsesizlere, hastalara; cihad edenlere yardım etmek demektir.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Bu tanım-lamadan, kanaatin, çalışmayıp tembellik yapmak olduğu anlamı çıkartılmama-lıdır. Kanaat, çalışıp gayret göstermeyi, fakat neticede az da olsa ele geçen rızka razı olmayı gerektirir.
Kanaatkârlık, razı olmak manasındadır. Dini manada kanaat, Allah'ın verdiğine razı olmak anlamına gelir. Bu bakımdan Mümin'in çok önemli bir vasfıdır. Cenab-ı Hakk'ın kendisine verdiğine razı olmak anlamına gelen bir kelime.
Kanaatkâr olmak, çalışmak, fakat neticede, az da olsa ele geçene razı olmaktır. Kanaat sahibi, elde ettiği nimet az olduğunda isyan etmeyen, huzur ve sükûn içerisinde olan; çok olduğunda da azgınlık yapmayan ve marifeti kendisinde görmeyen kimsedir.
kanaat: elindekini yeterli bulma, yetinme. kanaat etmek, kendisine verilen ile yetinmek, başka hiçbir bir şeye özenmemek, özellikle çekememezlikten, kıskanmaktan uzak durmaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Bu kelime genellikle kanağat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kanaat şeklinde olmalıdır.
kanaat - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳnˁ kökünden gelen ḳanāˁa(t) قناعة “yetinme, doygunluk” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳaniˁa قَنِعَ “yetindi, doydu” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Elinde bulunanla yetinme, dünya nimetlerinden kısmetine razı olma. İsraf, ihtiras tama' ve israftan kaçınma. Kişinin Allah'ın kendisine dünya nimeti olarak verdiği paya rıza göstermesi.
Yeterli bularak daha çoğunu istememek, iktifâ etmek: Binânın içinde zaman zaman çok basit düzenlerle yetinen bu mîmârîye (…)
(ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. aṣfar “sarı”dan taṣfіr) Sarartma, sarıya boyama. (ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. ṣafіr “ıslık”tan taṣfіr) Islik çalma.
Feragat; bireyin herhangi bir şeyden kendi rızası ile vazgeçmesine denir. Hukuk literatüründe sıkça kullanılan bu sözcük; bir bireyin tek taraflı beyanı ile meydana gelir. İbra ise tarafların karşılıklı olarak anlaşarak haklarından vazgeçmesini ifade eder. Feragatte, ibradan farklı olarak anlaşma şartı aranmaz.
birini korumak, himaye etmek.
Müsamahakar kelimesi, Osmanlıcadan günümüz modern Türkçesine gelmiş olup kendisine yapılanları tolere edebilme durumu yüksek olan kişiler için kullanılmaktadır. Müsamaha gösteren, sabırlı ya da ayrıcalık göstermemesi gereken olaylara ayrıcalık tanıyan kişiler için kullanılan bir sıfattır.
Kanaat, Sigwart'a göre emin olma duygusudur. bir hareket biçimine götüren bir düşünce yolu bulmalıdır; hakim bu tecrübeyi (olayı), fikren tekrar ortaya koyabil melidir ki, kanaat suçunun varlığının sorumluluğunu ka bul edebilsin.
İktifa yetinme anlamına gelmektedir. İktifa kelime olduğu kadarını yeterli bulma, bulduğundan fazlasını istememe yani kâfi görme anlamları taşımaktadır.
Hor görmek (veya bakmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Önem vermemek, değersiz saymak, adam yerine koymamak, küçümsemek.“Beni, yoksul diye hep hor gördüler.”
Öz Türkçe bir sözcük olan Yetinmek kelimesi ''yetmek'' fiilinden türetilmiştir. Dil devrimiyle birlikte hayatımıza giren ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan yetinmek kelimesi, elindekilerle mutlu olmasını bilmek, daha fazlasını istememek ve aza tamah etmek anlamına gelir.
Yunanca "kanaat" anlamına gelen doxa, Parmenides'in felsefesinde gerçekliğin bir bölümüne veya genel olarak varlığa dair çarpık ve yanlış kanaat demektir. Bu anlamda yine Yunanca "bilgi" anlamına gelen episteme kavramıyla zıt bir diyalektik içinde düşünülür.
Kanaat ise, Arapçada, bir çobanın, koyunlarını suya kanacak kadar sulama- sı anlamındadır. İkna kelimesi de, kanaat kökünden türetilmiştir.
(Albayrak 2009: 139). Deyimimizi, kanaatimce; “1. Bir kişinin gönülsüz olarak düşüncelerini öğrenmek, bir yere davet etmek, 2. Bir kişiden eğitim almak, onun düşün- celerini, görüşlerini benimsemek” anlamlarıyla deyim sözlüklerimize alma- mız gerekir.
Sakinlik, durgunluk ya da hareketsizlik sükunet kelimesi ile ifade edilir. Aynı zamanda rahat ve huzur gibi anlamlar üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Sükun kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Genel olarak durgunluk, dinginlik ya da erinç gibi anlamlar doğrultusunda sükun kelimesi kullanılır.
Gına, zenginlik ve bolluk anlamına gelirken istiğna, ihtiyaçtan fazlasına tamah etmemek ve tok gözlü olmak demektir. Teklif edilen bir şeye karşı isteksiz davranmak da istiğna olarak nitelendirilir. Bu kelime tasavvufta ise terim anlamında kullanılır.
Vaat ile etmek yardımcı fiili birleştiğinde sondaki t harfi yumuşayarak ''d'' harfine dönüşür. Bununla birlikte vaat kelimesindeki a harflerinden biri düşer. Hem ünsüz düşmesi hem de ünsüz yumuşamasının olduğu vaat etmek kelimesi, vadetmek şeklinde yazılır.
TDK'ya göre maalesef kelimesinin doğru yazılışı "maalesef"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
“Hoşgörü”, diğer bir ifadeyle “müsamaha”, sevgi temeline dayanan ahlâkî bir erdemdir. “Hoş görmek; kolaylık göstermek, iyi karşılamak, ayıplamamak, hatayı görmezden gelmek, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, kendi anlayışımıza aykırı olan görüşleri sabırla karşılamak” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri