Kanaatkâr kişi, nimetin nasıl kazanıldığını bilen, israftan kaçınan ve tutumlu olan kimsedir. Gelirine göre harcama yapmayan, lüks ve israf içerisinde olan nice kimselerin varlıklarını kaybettikleri ve başkalarına muhtaç hale geldikleri bilinmektedir.
Peygamber'in ifade ettiği gibi, “Kanaatkâr olmak, nimetin kıymetini en çok bilen kimse olmak” demektir. Kanaatkâr kişi, nimetin nasıl kazanıldığını bilen, israftan kaçınan ve tutumlu olan kimsedir.
Kanaatkârlık, razı olmak manasındadır. Dini manada kanaat, Allah'ın verdiğine razı olmak anlamına gelir. Bu bakımdan Mümin'in çok önemli bir vasfıdır. Cenab-ı Hakk'ın kendisine verdiğine razı olmak anlamına gelen bir kelime.
Elindekine razı olma, azla yetinme anlamında ahlâk terimi. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Kanaatkâr kelimesinin TDK sözlük anlamı az olan ile yetinen demektir. Elindeki malın kıymetini bilen ve idare eden kişi demektir. Kanaatkâr aynı zamanda yetingen olarak da ifade ediliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Bu durumda kanaatkâr kişi; başkalarına muhtaç duruma düşmeyen, yiyecekte, içecekte giyimde, barınmada asgarî miktarla yetinen ve dünya metaına kalbinde yer vermeyen kimsedir.
(Albayrak 2009: 139). Deyimimizi, kanaatimce; “1. Bir kişinin gönülsüz olarak düşüncelerini öğrenmek, bir yere davet etmek, 2. Bir kişiden eğitim almak, onun düşün- celerini, görüşlerini benimsemek” anlamlarıyla deyim sözlüklerimize alma- mız gerekir.
Kanaat, elde olana razı olup, ihtiyaçları en asgari ölçüde karşılayarak mevcut imkânlarıyla yetinmektir. Kanaat ehli kimseler, başkalarının sahip olduğu nimetlere asla göz dikmezler. Hırs, tamahkarlık ve ebedi yaşayacakmış gibi hislere kapılmadan iman huzuru içerisinde hayatlarını sürdürmeye çalışırlar.
Yunanca "kanaat" anlamına gelen doxa, Parmenides'in felsefesinde gerçekliğin bir bölümüne veya genel olarak varlığa dair çarpık ve yanlış kanaat demektir. Bu anlamda yine Yunanca "bilgi" anlamına gelen episteme kavramıyla zıt bir diyalektik içinde düşünülür.
Kanısında olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: inancında olmak, kanaatinde olmak.
Kanaat, çalışmayıp tesadüfen önüne çıkanı kullanmak, başka bir şey aramamak demek değildir. Kanaat, bileğin emeği, alın teri karşılığı kazanılana razı olmak, başkasının kazancına göz dikmemek demektir. Başkasının daha çok kazandığını görünce, onu kıskanmamak, onun gibi çok çalışmak demektir.
Feragat; bireyin herhangi bir şeyden kendi rızası ile vazgeçmesine denir. Hukuk literatüründe sıkça kullanılan bu sözcük; bir bireyin tek taraflı beyanı ile meydana gelir. İbra ise tarafların karşılıklı olarak anlaşarak haklarından vazgeçmesini ifade eder. Feragatte, ibradan farklı olarak anlaşma şartı aranmaz.
Elinde bulunanla yetinme, dünya nimetlerinden kısmetine razı olma. İsraf, ihtiras tama' ve israftan kaçınma. Kişinin Allah'ın kendisine dünya nimeti olarak verdiği paya rıza göstermesi.
"büyük şeyleri elde edebilmek için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir" anlamında kullanılan bir söz.
Kanaat, kişinin elindekilere razı olma, başkalarının elindekine göz dikmeme olarak tanımlanır. İnsanın sahip olduklarıyla yetinmesinin ve kanaatkâr olmasının kişiyi hırs, tamah, hazlara düşkünlük gibi mal ve dünya tutkusundan uzaklaştırdığı belirtilir.
birini korumak, himaye etmek.
elindekinden hoşnut olma durumu, kanaat, kanaatkârlık.
Sanı, Platon'da bireysel varlıkları konu alan duyu algısına dayalı biliş tarzı olarak geçer. Platon, bireysel varlıklar değiştikleri ve duyular da insanı yanıltabildikleri için, sanı ya da doxanın gerçek bir bilgi olamayacağını ileri sürer.
Dogmatizm, A priori ilkeler, çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri kabul eden, bu bilgilerin mutlak hakikat olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa verilen isimdir. Bu tür savlara, öğretilere ve inançlara ise dogma veya nas denir.
Kanaat ise “kişinin azla yetinip elindekine razı olması, kendisinin ve sorumluluğu altında bulunanların ihtiyaçlarını asgari ölçüde karşılayabileceği maddî imkânlarla iktifa edip başkalarının elindeki şeylere göz dikmemesi, aşırı kazanma hırsından kurtulması” manasına gelmektedir. Mü'min teşekkür etmesini bilmelidir.
Kanaat; elinde bulunana râzı olma, daha fazlasını istememe hâlidir. İnsan için bu güzel haslet, tükenmeyen bereketli bir hazinedir.
"Firâset" kelimesinden türetilmiştir ve "sezgi, anlama, öngörü" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla feraset, olayları veya insanları iyi anlama ve öngörme yeteneğini ifade eder. Kelimenin Anlamı: Feraset, olayların veya insanların özündeki gerçekleri anlayabilme ve sezgiyle hareket edebilme yeteneğini ifade eder.
Gına, zenginlik ve bolluk anlamına gelirken istiğna, ihtiyaçtan fazlasına tamah etmemek ve tok gözlü olmak demektir. Teklif edilen bir şeye karşı isteksiz davranmak da istiğna olarak nitelendirilir. Bu kelime tasavvufta ise terim anlamında kullanılır.
TDK'ya göre özveri, fedakarlıkta bulunmak, kendi çıkarlarını önemsememek ve başkalarının iyiliği için mücadele etmek demektir. Özveri, yardımseverlik ve karşılıksız iyilikte bulunmak manasında da kullanılır.
TÜKETİMDE DENGE VE İKTİSADI GÖZETMEK, İHTİYACI ESAS ALMAK VE KANAATKÂR OLMAK. Muhterem Müslümanlar! “Kibirsiz ve israf etmeden yiyiniz, içiniz, giyiniz ve sadaka veriniz.” (Buhari, Libas, 1.) hadis-i şerifleri bize bu konuda rehberlik etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri