Elmadaki (polifenol oksidaz adı verilen) enzimin havanın oksijeni ile birleşmesi ile bir renk değişimi olayı görülür, elma da kararmaya neden olur. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır...
Limon suyu kullanın
İş yerine götürmek için hazırladığınız bir salataya elma dilimleri eklediğinizde üzerine birkaç damla limon sıkarak kararma sorununa engel olabilirsiniz. Tek başına ekşimsi bir tat bırakan limon, salatalarda kullanılan elmalarda tam tadında bir etki bırakır.
- Elmaları yerleştirdikten sonra kabın içine ağzına kadar soğuk su doldurun. - Kavanozun ağzını kapatarak çalkalayın. - Daha sonra sudan çıkararak hava almayan bir kabın içine yerleştirin. - Soğuk su oksijenin meyve yüzeyine ulaşmasını engelleyerek kararmasına engel olur.
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Elma bıçakla ikiye ayrılır ve parçalardan birine limon suyu sürülür. Elmalar iki ayrı tabağa konarak bir saat kadar beklenir. Elmalarda bir değişim olup olmadığı gözlemlenir. Deney sonucunda limon sürülmüş elmanın daha taze kaldığı, diğerlerinin karardığı gözlemlenir.
İlgili 40 soru bulundu
Elmanın kararması kimyasal değişimdir.
Polifenoloksidaz (PPO) doğada yaygın olarak bulunan bir enzimdir. Sebze ve meyvelerde bulunmasının yanı sıra, bazı hayvan organlarında ve mikroorganizmalarda da bulunur. Meyvelerin, sebzelerin ve kabuklu deniz hayvanlarının endüstriyel hazırlanmaları sırasında, PPO'nın katalitik etkisi sonucu enzimatik esmerleşme olur.
Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Manavdan, pazardan alışveriş yaparken fark etmişsinizdir, mesela elmalar artık daha parlak. Bu parlaklığı veren, yağlı yapısı nedeniyle sebze-meyvelerin üzerini kaplayan ve raf ömrünü uzatan parafin.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
Meyveler belli bir süre sonra kararıyor. Bunu C vitamini ile önleyebilirsiniz. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
Meyve ve sebzelerin yüzeylerinde deformasyonundan ve kesiminden oluşan hasarlarda fenol bileşiklerinin oksitlenme ürünleri sonucu kahverenginde ve esmerleşmelere neden olan bir grup enzim için genel bir terimdir.
Meyve ve sebzelerin kesilmelerinin ardından yaşanan kararma ve renk değiştirmeler ise bu enzimlerden biri olan polifenol oksidaz nedeniyledir. Kısaca PPO da denebilen söz konusu enzim, havadaki oksijeni alarak meyve ya da sebzedeki “tanin” isimli kimyasal ile tepkime oluşturulmasını sağlar.
Muz dilimlerini meyve suyuna bulayın.
Meyve suyundaki asitlik, dilimlenmiş muzların üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Kullandığınız meyve suyunun türü muzunuzun tadını değiştirse de kararmasını da engelleyecektir. Limon, misket limonu, portakal, ananas, greyfurt veya elma suları kullanmayı deneyin.
Sirke ile elmaları yıkayın.
1-2 bardak sade beyaz sirke ekleyin. Elmaları karışımda 5-10 dakika bekletin. Temiz ellerle, balmumunun her taraftan çözülmesine yardımcı olmak için elmaları ovalayın. Ardından elmaları temiz suyla iyice durulayın.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Sarı Elmanın Faydaları
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar.
Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen topraklardır. Elma, meyve ticaretinde ilk sıralarda yer alan bir meyvedir.
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgilere göre; meyvelerin en dış katmanında yer alan hücrelerin yüzeyi su ve hava geçirgenliği düşük bir yağsı madde ile kaplı durumdadır. Bu madde hücreler tarafından salgılanarak hücrelerin dış hava ile olan temasını engelliyor.
- Sivilce ve sivilce izlerinin yok edilmesini sağlar. - Güneşin zararlı ışınlarından meydana gelen lekeleri temizler. - C Vitamini olan elma, cilde daime genç bir görüntü kazandırır. - Suyu ile tonik yapıldığında siyah nokta, makyaj kalıntısı ve kiri temizler, cilde canlılık kazandırır.
Ambalaj açılmadığı veya delinmediği sürece meyve suyu bozulmuyor. Ambalaj açıldığında ise, havadan mikroorganizma bulaşıyor ve meyve suyu zamanla bozuluyor.
2 bardak soğuk suya 1 yemek kaşığı deterjan dökün. Bir bezi bu suya batırıp lekeyi silin. Lekenin suyu iyice emmesine izin verin. Leke geçene kadar 2. ve 3. aşamaları tekrar edin.
Enzimatik esmerleşme reaksiyonlarında fenolik maddeler ve spesifik oksidasyon enzimleri (PPO) rol oynamaktadır. de doğal olarak bulunan klorofilaz enziminin aktivitesinden kaynaklanmaktadır.
Şoklama, soğutma, dondurma, pH düzenleme, kurutma, ışınlama, yüksek basınç işlemi, ultrafiltrasyon ve inhibe edici maddeler kullanma enzimatik esmerleşmeyi engelleme tekniklerden bazılarıdır.
Esmerleşme reaksiyonları gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasında ortaya çıkan ve sık rastlanan reaksiyonlardır. Gıdanın görünümünü, flavorunu ve besleyici kalitesini önemli düzeylerde değiştirirler. Dolayısıyla tüketici beğenisi üzerinde önemli düzeyde olumsuz etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri