Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir.
Tek seansta tüm işlem biter. Hasta bir daha gelmek zorunda kalmaz ve tekrar bir anestezi uygulanmaz.
Kanal tedavisi kaç gün sürer? İki randevu gerektiren bir kanal tedavisinde, prosedürün tamamlanması 7 ila 10 gün sürer. Ancak tedavi süresi; uygulama yapılan dişteki enfeksiyonun ciddiyetine ve dişin durumuna göre değişiklik gösterir: Eğer dişteki enfeksiyon erken dönemde tespit edilmiş ise tedavi daha kolaydır.
Bazı diş hekimleri ise dişi temizlendiği gün kapatmayı tercih edebilir. Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, dişlerdeki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici olan bir dolgu yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
Tedavi süresi dişin kanal sayısı, ağızdaki lokasyonu ve enfeksiyon durumuna göre değişebilmektedir. Kanal tedavisi pulpada herhangi bir enfeksiyon ya da kist oluşumu yoksa tek seansta bitebilir. Genellikle diş enfeksiyonlu geldiği için tedavi 2 seans sürmektedir.
Dolgu tedavisi, dişlerde kanal tedavisi yapıldıktan sonra kalan boşluğun doldurulması işlemidir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Tek bir seansta 6 dişe kadar dolgu yapılabilmekte ve hemen sonrasında harika sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
İkinci seans kanal içine yerleştirilen Ca(OH)2 (kalsiyumhidroksit) temizlenir. Kök kanalı tekrar yıkanır ve kurulanır. Dişte ağrı, şiş, kötü koku gibi belirtiler yoksa kök kanalları sızdırmaz bir şekilde doldurulur.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Diş hekimlerine gelen sık soru; Kanal tedavisi yapılmış bir diş tekrar kanal tedavisi yapılır mı? Bu sorunun cevabı biraz sancılı olsa bile cevabı evettir.
Kanal tedavisi sonrası dişin üzerine bir dolgu yapılması planlanmışsa dolgunun en kısa sürede yapılması geçici dolgularla 15 günden fazla durulmaması çok önemlidir.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Başarısız kanal tedavisi, önceden yapılan kanal tedavisinin yeterli sonuç vermediği veya sorunlu olduğu durumları ifade eder. Başarısız kanal tedavisi, dişte ağrı, iltihaplanma, enfeksiyon veya dişin kaybı gibi sorunlara yol açabilir.
Kanal Tedavisi bir günde biter mi? Dişin kanal sistemi içerisinde herhangi bir akıntı olmadığında bilimsel veriler doğrultusunda kanal tedavisini aynı gün aynı seansta bitirmek mümkündür. Aynı seansta kanal tedavisini bitirmenin hatta bazı avantajları vardır.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir. Sürecin kusursuz ilerlemesi tedavinin her aşamasının büyük bir titizlikle uygulanmasına bağlıdır. Bu sürece gereken önem verilirse dişin uzun yıllar ağızda kalmaması için hiçbir neden yoktur.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
"Dolgu yapılan diş hala daha canlılığını korumaktadır".
Daha sağlam bir diştir. Kanal tedavisi yapılmış dişlerde sinir dokusu alındığı için, daha kırılgan bir hale dönüşebilmektedir. Önceliğimiz dolgu tedavisi yaparak dişin canlılığını devam ettirmektir.
Örneğin kanal tedavisi yapılırken iltihap sonuçlarından dolayı ölen bütün sinirler alınıp yerlerinden çıkarılmaktadır. Ancak dolgu tedavisinde ise diş sinirleri yerlerinde bırakılıp dokunulmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri