İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an'ın dışında Muhammed'in hayatı, davranış tarzı (sünnet) ve sözleri (hadis) de çoğu Müslüman için bağlayıcı bir öneme sahiptir.
Îmân akla ve bilgiye (ilme) dayanmalı, ibâdetler îmân/inanç ve sahih kanaatleri dikkate almalı, ahlâk ise, gönül ve ondan neş'et eden duygu derinliği dikkate alınarak temâyüz etmelidir.
İslâm dininin itikadî bakımdan en belirgin özelliği tevhid ilkesine verdiği önemdir. Tevhid, Allah'tan başka yaratıcı ve mâbud kabul etmeme esasına dayanır.
KONU BAŞLIKLARI - İÇİNDEKİLER: İTİKAT Allah'a İman Meleklere İman Kitaplara İman Peygamberlere İman Kadere İman Ahirete İman. İBADET Temizlik Abdest Gusül Namaz Oruç Zekât Hac Kurban Mübarek Gün ve Geceler. PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI (SİYER-İ NEBÎ)
İslam'ın beş şartı, İslam Dîni'nin Sünnilik ve Caferiyye Şiîliği mezheplerine göre büyük önem arz eden beş ameli. Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
İlgili 34 soru bulundu
32 farz çok önemlidir ve toplam 6 başlık altında incelenir. 32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam'ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
Kelime-i Şehadet Getirmek: İslam dinin ilk şartı Kelime-i Şehadet getirmektir.
“İslâm” deyimi hem Hz.Muhammed'in son peygamber olarak getirdiği dinin, hem de ondan önce gelen peygamberlerin tebliğ ettikleri dinin adıdır. Bu bakımdan Kur'ân-ı Kerim, bütün peygamberlere tebliğ olunan dine “İslâm” adını vermektedir.
İslam dininde dinin kaynağı Kuran-ı Kerim olması gerekmektedir. Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler ile iman gerekleri ve nasıl olduğu öğrenilerek hadisler yardımıyla da hayata geçirilmesi sağlanmaktadır.
Çocuklar sokakta oyun oynarlarken bir şey de ilk defasında başarılı olamadıklarında ALLAH'IN HAKKI ÜÇTÜR derler ve üç defa deneme yaparlar. Çoğunluklada üç denemede başarılı olurlar. Eğer üç denemede de başırılı olamazlarsa itiraz etmezler ve yenilgiyi kabullenirler.
Bu yüzden biz, on dört asırdır Din-i Mübin-i İslam'ı bu iki ana kaynaktan öğreniriz. Kur'ân-ı Kerim, bize Allah'a imanla birlikte Peygamberimize imanı da emreder.
1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
Kuran-ı Kerim
Kuran-ı Kerim, İslam dininin temel kaynağı ve en kutsal kitabıdır.
Allah. İslam'daki iman esaslarının birincisi ve temeli Allah'a, onun varlığına, yaratıcı olarak ibadet edilmeyi hak eden tek Tanrı olduğuna, onun dışında tapınılan her şeyin batıl olduğuna inanmak, yani tevhiddir.
Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de. Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.
İnsanlığın ilk dîni, ilk insan ve ilk Peygamber Hz. Âdem Aleyhisselâm`a gönderilen ve Allah`ın bir olduğu inancına dayanan Tevhid dînidir.
Kur'an'a göre, dinin sahibi, kurucusu Yaratıcı kudrettir, Cenabı Hak'tır. Yani Allah'tır. Peygamberler, dinin kurucusu değil, dini gösterendir.
Bazı dinler semavi, yani kutsal, tek tanrılı ve bi kutsal kitaba sahip olan dinlerdir. Bildiğimiz gibi bu şekilde üç din vardır. Ama farklı inanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.3000 adet din olduğu kabul ediliyor.
İslam dininin temel kaynakları arasında Kuran-ı Kerim ilk sırada yer alır. Her Müslüman, Kuran'ın Allah katından son peygamber olan Hz. Muhammed'e vahyedildiğine iman eder.
EDEP VE HAYA DUYGUSUNUN ÖNEMİ Akıl ve hikmet nazarıyla bakıldığında Kur'ân-ı Kerîm'de en fazla üzerinden durulan mevzuun, edep ve hayâ olduğu görülür. Ondaki târihî kıssalar dahî edep ve hayâyı, yani davranış mükemmelliğini ve Allah korkusu sebebiyle kötülüklerden sakınmayı telkin maksadıyla zikredilmiştir.
Kur'an-ı Kerim'in içeriği nedir ve Kur'an'da geçen konular nelerdir? Kur'an-ı Kerim'de yer alan 14 konu vardır. Kur'an'ın ana konuları maddeler halinde.
Allah Teâlâ'nın en fazla beğendiği ibadetlerden üçünü bu hadîs-i şerîften öğrenmekteyiz. Bunlar: Vaktinde kılınan namaz, ana babaya itaat ve Allah yolunda cihaddır. Vaktinde kılınan namazın öncelikle zikredilmesinin sebebi, bu ibadetin önem sırası bakımından imândan hemen sonra gelmesidir. Namaz dinin direğidir.
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri