Traş olurken beklenmedik kesikler insanların canını sıkar. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda ve traş kesiği kanaması en çabuk nasıl durdurulur dediğinizde, özellikle buz kompresi etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Buz ve soğuk damarları büzerken, damarlarda kanama elbette daha düşük seviyede olacaktır.
Yaralandıktan hemen sonra çürüyen yere buz koyulabilir. Bu, çürüğün boyutunu azaltabilir ve daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Bir buz paketinden gelen soğuk sıcaklık, o bölgedeki kanın daha yavaş akmasını sağlar. Damarlardan sızan kan miktarını azaltabilir.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Uyuşmayı hissettiğiniz anda soğuk uygulamasını kesmeniz gerekir. Uyuşma hissini, ağrınızın kesildiği andaki “uyuşma” hissiyle karıştırmayınız. Ancak çok uzun süre buz uygulamayınız. Çünkü uzun süreli uygulamalarınız donmalara ve sinir yaralanmalarına neden olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Buz uygulaması, akut yumuşak doku yaralanmaları ve ortopedi ameliyatları sonrası sıklıkla önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır. Yaralanmadan hemen sonra uygu- lanan soğutma işlemi hücrelerin metabolik faaliyetlerini de yavaşlatarak düşük oksijen seviyesine karşı toleransla- rını artırır.
Kanayan damarı inceltmek için kesiğin üstüne 15-30 saniye boyunca buz tutun veya soğuk kompres yapın. Bu kanamayı tamamen durduracaktır. Bu aslında temel olarak gözenekleri sıkılaştırmak veya cildin tıraştan dolayı gerilmesini önlemek için soğuk su uygulamamızla aynı mantıktır.
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
Baskı yapılan bölgede kanamanın durmaması durumunda bölgeye bandaj uygulaması yapılmalıdır( turnike değil). Kanamanın hala durmaması durumunda kanayan bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılıp en yakın bası noktasından damardan gelen kanı azaltmak için baskıyla ilkyardım uygulanabilir.
Buz banyosu vücuda ne yapıyor? Çok yoğun veya uzun bir antrenmandan sonra vücudunuz oldukça yüksek bir ısıdadır, kan dolaşımı hızlanır ve nabız yükselir.
Buz kompresi kan damarlarında büzüşmeye neden olarak kanama ve şişliği azaltır. Böylece harabiyet azalmış olur. Buz kompresi uygulandığında, ciltde sinir uçlarını etkiler (ağrı receptörlerini etkiler) ve uyuşukluk, duyu azalması olur. Bu arada soğuk adale spazmını, enflamasyonu önler.
Makyaj yapmadan önce buz ile cilde masaj yapmak fondötenin daha pürüzsüz durmasını sağlar. Buzdaki mineraller cildin daha canlı görünmesini sağlar. Buz yaşlanma izlerini geciktirir. Buz küpleri cildi sıkılaştırır ve cildinizdeki nemi kilitli tutar.
Hemostatlar veya bilinen diğer adıyla kanama durdurucular, bir doku veya organda meydana gelen kanamayı durdurmak için kanamanın oluştuğu bölge üzerinde kullanılan hemostatik ajanlardır. Kanamanın durma süreci ise hemostaz olarak tanımlanır.
Kılcal damar kanamaları genellikle az miktarda olup hayati tehlike oluşturmadığı için özel bir tedavi uygulaması gerektirmez. Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir.
İlkyardımcı kendini tanıtır ve hasta yaralı sakinleştirilir, Hasta / yaralı sırt üstü yatırılır, Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC), Tıbbi yardım istenir (112), Yara ya da kanama değerlendirilir, Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır, Kanama durmazsa ikinci bir bez koyarak basıncı arttırılır, ...
Dış kanamalarda kanama durdurma yöntemleri şunlardır:
Kanayan yer üzerine direkt baskı uygulamak, Kanayan bölgeyi yukarı kaldırmak, Bası noktalarına basınç uygulamak, Turnike (boğucu sargı) uygulamak.
Vazelinde bulunan çeşitli vitaminler sayesinde jiletin kestiği bölge kısa sürede iyileşir hale gelecektir. Tıraş olurken her ihtimale karşı yanınızda vazelin bulundurabilirsiniz. Eğer ufak bir kesik olursa hemen kesikten gelen ilk kanı silip vazelin sürebilirsiniz.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Kesik çok derin değilse bol su ve az miktarda sabunla kesiğin olduğu bölgeyi temizleyin. Daha sonra kesiğin etrafındaki kurumuş kanları oksijenli su yardımıyla temizleyin. Eğer kanama hala durmadıysa, steril biz bezle yaraya baskı uygulayın ve kanamanın durmasını sağlayın.
Bıçak, makas gibi kesici ve delici aletlerin yol açtığı kazalar da cabası. Kesiklerde ve yaralanmalarda ilk yapılması gereken; kirlenmiş yaraları temiz bir suyla yıkadıktan sonra kanayan bölgenin üstüne temiz bir bezle bastırarak kanamayı durdurmaktır.
Bir yaralanma olduğunda güvenle ve en az iz kalacak şekilde iyileşmek için; ilk yapılması gereken yarayı bol su ve sabunla yıkayıp temiz bir gazlı bez ile kapatmaktır. Eğer kanama varsa yaranın üzerine baskı uygulanmalı, yaralanan bölge yüksekte tutulmalıdır. Turnike ancak sağlık personelleri tarafından uygulanmalıdır.
Spor yaralanmaları: Buz kompres, burkulma, çekişme ve kas spazmlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Yaralanma bölgesine uygulandığında, kan damarları daralır ve şişlik ve ağrı azalır. Hücre harabiyetine engel olur. Özellikle ayak bileği burkulmaları gibi durumlarda sık kullanılır.
Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir.
Soğuk uygulamalar 15–30 dakika sürmelidir. Daha uzun süre uygulanması hücre ölümlerine yol açar. Kuru soğuk uygulamada en çok kullanılan yöntemdir. Lokal olarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri