Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır. İnflamasyonun ferritin düzeylerini yükseltebileceği unutulmamalıdır.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Total demir bağlama kapasitesinin sağlıklı değerlerinin üzerinde olması anemi (kansızlık) varlığını gösterir. Çünkü TIBC yüksekliği demir depolarının düşük olduğu anlamına gelir. Bu durum demir eksikliği ile ilişkilidir. Test için kan örneğinin sabah saatlerinde ve aç karnına verilmesi gerekmektedir.
Demir yüksekliği ise yaygınlık olarak demir eksikliği anemisi kadar olmasa da ölüm riski de oluşturabilen önemli bir sağlık problemidir.
Ferritin yüksekliği genellikle iltihaplı hastalıklara, kronik hastalıklara, aşırı alkol tüketimine bağlı olarak görülen karaciğer rahatsızlıklarına ve kalıtsal ya da sonradan edinilmiş demir metabolizması bozukluğu olarak tanımlanan hemokromatoz gibi hastalıklara bağlı olarak görülür.
İlgili 15 soru bulundu
Tıbbi olarak kandaki demir yüksekliği “flebotomi” adı verilen bir yöntem ile tedavi edilir. Bu yöntemde kişiden düzenli olarak (2 haftada 1) yarım litre kan alınır.
Yine, serum demir değeri erkekler için 198 mcg/dL'nin, kadınlar için 170 mcg/dL'nin üzerinde ise yüksek olarak kabul edilir.
Hemoglobin (HGB) Normal Değeri Kaçtır? Yetişkin erkeklerde: 13.5-17.5 gr/dL aralığına göre değerlendirilir. Hemoglobinin 12 gr/dL'nin altında olması düşük kabul edilir. Bu durumda akla ilk gelen şey anemidir.
Fazla demir halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere; karaciğer sirozu ve kalp kasında fonksiyon bozukluğuna yol açabiliyor.
Fazla Alım: Demir fazla alındığında vücutta toksik etki gösterir. Kanda fazla miktarda demir bulunması durumuna Hemosideroz adı verilmektedir. Hemosideroz, aşırı miktarda demir alımı ve emilimde ortaya çıkan bozukluklar dolayısı ile ortaya çıkar. Çoklu kan transfüzyonlarında (kan nakli) da gözlenebilmektedir.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
etkiliyor. Ama demir destekleri asla kilo aldırmıyor. zaten duyarlı olan kadınları çok etkiliyor. gereksinim 15-20 mg civarında.
B12 ile demir eksikliği aynı mı? Demir eksikliğinin birçok nedeni vardır. Kansızlık, demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde büyük sorunlara neden olabilir.
Bu nedenle bu rahatsızlığın ortaya çıkışında bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
HEMOGLOBİN YÜKSEKLİĞİ NEDİR? Normal değerleri erkekte 13.8-17.2 ve kadınlarda 12-15.6 gram/dL'dir. Hemoglobin düzeyinin erkeklerde 17.2 g/dL, kadınlarda 15.1 g/dL'nin üzerinde olması durumuna “yüksek hemoglobin seviyesi” veya ”hemoglobin yüksekliği” adı verilir.
Bu belirtileri yoğun çalışma saatlerine ve dengesiz beslenmeye bağlasak da bunlar kan fazlalığı olarak da adlandırılan polistemiden kaynaklanabilir. Anemi hastalığı ile benzer belirtilere sahip olan polistemi önlem alınmadığı takdirde kansere kadar kişilerin sağlık sisteminde olumsuz sonuçlara yol açar.
Sağlıklı insanlarda 100 ml kanda 12 ile 16 fram hemoglobin bulunmalıdır. Erkeklerde 1 desilitre kan içerisinde 13,5 ile 17,5 gram aralığında hemoglobin miktarı bulunmalıdır. Kadınlarda ise 1 desilitre kan içerisinde 12 ile 15,5 gram aralığında hemoglobin bulunmalıdır. Bu değerler ideal hemoglobin değerleridir.
Demirin vücuttaki düzeyi sindirim sisteminde ince bağırsaklar tarafından emilim ile düzenlenmektedir. Maalesef fazla demirin vücutta atılımı ile ilgili bir mekanizma bulunmamaktadır. Demir ancak kanamalarla, sindirim sistemden dökülen epitelial hücrelerle, demir yüklü makrofajların dökülmesiyle vücutta kaybedilmekte.
Kan bağışı demir depolarını tüketebilir. Bu sebeple düzenli olarak kan bağışı yapan bireylerin demir eksikliği anemisi riski daha yüksektir. Kan bağışı nedeniyle düşen hemoglobin oranı demir açısından zengin yiyeceklerin daha fazla tüketilmesiyle giderilen geçici bir sorun olabilir.
Araştırmalar demir eksikliği olan kişilerde saç dökülmesinin arttığını, demir depoları dolduğunda ise yeni saç oluşumunun hızlandığı ve dökülmenin azaldığına işaret ediyor.
Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır. Hematoloji alanında çalışan hekimlere hematolog denir.
Demirin emilimi çok hızlıdır. Yüksek dozda alındığında hızla emilerek dolaşımda serbest halde bulunur ve bütün dokularda özellikle karaciğerde birikerek hücre ölümüne yol açabilir. Sonuçta karaciğer yetmezliği gelişir ve çocuğun kaybedilmesine neden olabilir."
Beyinde demir birikimi olan nörodejenerasyon, demirin bazal ganglionlarda biriktiği ve ya ilerleyici distoni, Parkinsonizm, spastisite, optik atrofi, retinal dejenerasyon, nöropsikiyatrik veya çeşitli nörolojik anormalliklerle sonuçlanan, halen araştırılmakta olan heterojen bir kalıtsal nörolojik bozukluklar grubudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri