Hatun veya Katun (Eski Türkçe: 𐰴𐰍𐰣 , Osmanlı Türkçesi: خاتون 'Hatun veya قادین 'Kadın, Özbekçe: xotin, Moğolca: ᠬᠠᠲᠤᠨ, khatun, хатан khatan; Sylhet: ꠈꠣꠔꠥꠘ; Türkçe: hatun; Azerice: xatun), Türk Kağanlarında ve sonraki Moğol İmparatorluğu'nda belirgin bir şekilde kullanılan "han" veya "Kağan"ın karşılığı olan bir kadın ...
- İlk anlamı kadındır. - İkinci anlamı bayan ve hanım demektir. - Üçüncü ifadesi eş ve zevce demektir. - Son anlamı ise tarihte hakan ve serdar eşlerine ve yüksek makamdaki hanımlara verilen unvan.
hatun - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir.
Katun kelimesi eski Türkçe üzerinden Hatun olarak ifade edilir. Özellikle Eski dönemlerde kağanların eşi olarak kullanmış bir sözcüktür. Katun kelimesi hakkında merak edilen detaylar. Eski Türkçeye dayanan ve pek çok farklı kültürde kullanılan katın kelimesi, günümüzde Hatun olarak bilinmektedir.
13. yüzyılda literatüre giren hatun kelimesi, Kuran'da yer almamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Etimoloji. Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Manitacılık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tanışıyormuş gibi yaparak veya çevredeki yandaşlarından destek alarak birinden para sızdırma işi, bir tür dolandırıcılık, manita.
beyzat-ül hıdr. Kapalı, örtülü güzel kadın.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
- Kadın, - Zevce, eş, - Eskiden yüksek kişilikli kadınlara ya da hakan eşlerine verilen san anlamına gelir.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır. Geleneksel olarak hatun diye hitap edilen kadınlar şunları içerir: Börte, Cengiz Han'ın eşi.
‚Han ile Hatun'
Kadın, erkeğin biricik yoldaşı ve çocuklarının anası olmak gibi önemli bir vazifeyle görevlendirilmiştir. Daha da önemlisi Türk milletinin tek bereket kaynağıdır. Kendisine verilen bir takım haklardan dolayı hanların, hakanların, cengâverlerin önünde saygıyla eğildikleri bir şeref abidesidir.
Hatun, Hunlar'dan itibaren İslâm öncesi Türk devletlerinde hükümdar zevcesinin resmî unvanı olarak kullanılmıştır. Eski Türk devletlerinde hatunlar devlet işlerinde söz sahibiydiler ve protokolde yerleri vardı.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
🔸 Terken, Türk hakanlarına, eşlerine ve kızlarına verilen bir unvandı. Bu sıfat zamanla sadece hükümdarın eşleri ve kızları için kullanıldı. ↪ "Hatun" kelimesi ile birlikte kullanımı yaygın olan bu unvan, Arapça kaynaklarda "türkan hatun" şeklinde ifade edilse de doğru okunuşu "terken" şeklindedir.
Hal ve hareketleri kaba olan, görgüsüz ve cahil kişilere hırt denir. Söylenen her söze kolayca inanan, saf ve budala kişiler için de aynı sözcük kullanılır.
1. Utanmazlık, edepsizlik. 2. Utanma ve edep duygusundan uzak ve ahlâka aykırı davranış: “Bu görülmemiş bir hayâsızlıktır.”
savlet / صولت / صَوْلَتْ
Saldırma, saldırı.
türkçede, kadın anlamında, avrat olarak telafuz edilen ve çoğu zaman eksik etek tanımlamasıyla birlikte kullanılan bu kelime arapça'da avret olup, manası; kusurlu ve kadının cinsel organı, yani bacak arası demektir.
fakat - Nişanyan Sözlük. Arapça faḳaṭ فقط “ancak, yalnız, şöyle ki (bağlaç)” sözcüğünden alıntıdır.
babaların minik-tefek kızlarına söyledikleri "daha dur..., o kadar da büyük değil(sin)..., daha çok küçük(sün)..." anlamında kullanılan, kaba hali de "çeyrek avrat" şeklinde söylenen, sevimlilik içeren söz öbeğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri