Kan yoluyla vücuda yayılan hastalık, kalp ve beyin gibi organlara hasar verebilir; böylece can kaybına sebep olabilir. Yapılan son araştırmalara göre hastalık tedavi edilmediğinde ölüm riski %54'tür.
Hastada mantar enfeksiyonu olup olmadığı kan tahlillerinde çıkmaktadır. Kandaki mantar antijenleri ve antikorları test edilerek vücutta mantar olup olmadığı belirlenebilmektedir.
Kandidiyazis maya tipi fırsatçı mantarlardan Candida albicans'ın neden olduğu deri ve mukozalarda ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Etken normalde deri yüzeyinde bulunmakta ancak burada bulanan diğer mikroorganizmalar (doğal flora) tarafından hastalık oluşturması sınırlanmaktadır.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Mantar hastalıkları en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde deri üzerinde ortaya çıkar. Bununla birlikte nadiren de olsa dil ve lenf bezlerini de etkisi altına alabilir.
Kara mantar hastalığı ya da mukormikozis adlı bu hastalık mantar türleriyle oluşan ve nadir görülen bir tür enfeksiyon. Mukormikoz tedavi edilmediğinde ise ilerleyip ölümcül olabilir. Hastalık erken evrede teşhis ve tedavi edilmediğinde yüzde 50-80 ölümle sonuçlanabilir.
Mide ülserinde mantar yerleşimi varlığında tedaviye cevabın azaldığı bulundu (p<0.05). Sonuç: Tedaviye dirençli olgularda, büyük ülserlerde ve korpus lokalizasyonundaki ülserlerde, mantar enfeksiyonunu ülsere eşlik ediyor olabilir.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir.
Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmezse, vajinal kandidiyaz büyük olasılıkla daha da kötüleşecek ve vajina ve vulvada kaşıntı, kızarıklık ve iltihaplanmaya neden olacaktır.
Tedavi edilmediği durumlarda mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapabilir. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalık görülebilir.
Normal şartlarda da vajinal florada bazı bakteri ve mantar hücreleri bulunur. Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, kandida adı verilen maya türündeki mantar hücreleri çoğalabilir. Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar.
Candida auris'in bedenini kolonize ettiği çoğu insan hastalanmıyor, hatta mantarın vücudunda olduğunu bile fark etmiyor. Ama eğer bu mantar cerrahi yaralara nüfuz ederse ya da kana karışırsa ciddi enfeksiyonlara neden oluyor.
Enfeksiyon cilde yerleşmişse etkilenen bölgede kızarma, kabarma veya şişme görülebilir. Deride siyaha doğru renk değişimi görülebilir ve bu bölgede sıcaklık hissedilir. Kan yoluyla vücuda yayılan hastalık, kalp ve beyin gibi organlara hasar verebilir; böylece can kaybına sebep olabilir.
Kandida temizliği, sindirim sisteminin yıkanması ve fermente sebzelerde ve kefirde bulunan sağlıklı kandida savaşçılarının tanıtılması yoluyla fazla kandida vücudunu atmaya yardımcı olur. Organik soğan, sarımsak, kereviz, lahana, deniz tuzu ve saf sudan sebze suyu yaparak başlayın.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Oldukça bulaşıcı bir cilt hastalığı olan enfeksiyon, tedavi edilmediğinde vücudun diğer bölgelerine kolayca yayılır ve çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar reçeteli veya reçetesiz olarak tedarik edilebilir. Genellikle doğrudan etkilenen bölgeye uygulanır. Antifungal ilaçların krem, merhem, jel, kapsül, şampuan, sprey, solüsyon formları bulunur.
Candidalar kanserojen olarak bilinen nitrozaminleri ve asetaldehiti üreterek, kanser oluşumuna etki ediyor. Nitrozaminler kansere neden olabilen genleri aktive ederler. Asetaldehit ise DNA'yı hasara uğratarak kansere neden oluyor.
İlerleyen ve akciğerlerden kaynaklanan enfeksiyonlar kana karışabilir ve vücut içinde yayılabilir. Bazı mantar enfeksiyonları kendi kendilerine geçebilirse de çoğu tıbbi bakıma gerek gösterebilir, uzun süreler tedavisi gerekebilir.
Dr. Karasu, “Zehirli mantarların yol açtığı zehirlenmeler bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle başlar ve birkaç gün sonra şiddetini artırarak karaciğer ve böbreklerde ağır tahribata yol açar. Bunun sonucunda da karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri