Koçlarda ise 90-130 kg civarındadır. Fakat 100 kg canlı ağırlığa ulasan koçların olduğu tespit edilmiştir. Kangal koyununda post kirli beyazdır. Burun, göz ve ayaklarda siyah lekeler görülebilir.
160 Kiloluk Koç Görenleri Hayrete Düşürdü - YouTube.
Vücut beyaz renkli yapağı ile örtülüdür. Erkek ve dişiler boynuzsuzdur. Kuyruk yağsız ince ve uzundur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 54-56 kg., süt verimi 40-50 Litre, kirli yapağı verimi 3,6-3,8 kg. olup, 100 koyundan 130- 140 kuzu alınır.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Takcı, Kangal koyununun sadece sonbaharda kuzulama dönemine girdiğini fakat yapılan çalışmalar sonucunda bu cins koyundan 2 yılda 3 yavru aldıklarını dile getirdi.
İlgili 37 soru bulundu
👉Genç koç, ilk çiftleşmelerde (18-24 ay), genellikle. yetişkin koçlardan daha zayıf bir çiftleşme yeteneğine. sahiptir. Genç koçların yetişkin koyunlarla.
Dişi tokluyu koça vermekte 18 ayı geçmemeliyiz. Sürüdeki koyunlar pratikte 6-8 yaşlarına kadar, koçlar ise 4-5 yaşlarına kadar damızlık olarak kullanılabilmektedir. Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir.
Southdown, Leicester ve Cotswold koyunlarından kan katılarak yapılan ıslah çalışmalarında sıkı bir seleksiyon uygulanarak devam edilmiş ve bu koyun ırkı oluşturulmuştur. Shropshire koyunları et ve yapağı özelliklerini yeterli düzeyde aynı hayvan üzerinde toplayan bir ırk olarak kabul edilir.
İskoçya'da Perşembe günü Lanark'ta yapılan satışta embriyodan üretilmiş bir kuzu olduğu ifade edilen Double Diamond isimli Texel kuzusu 368 bin sterline (Yaklaşık 3 milyon 603 bin TL) satıldı.
Anarom yerli, yüksek adaptasyonu olan, üreme verimi yüksek anaç koyundur. Baba hattı Romanov ile, anne hattı 8 yerli Anadolu ırkının 10 yıl boyunca kontrollü olarak melezlenmesi sonucu geliştirilmiş bir tiptir. 8 ayda bir doğum yapar, her doğumda ikiz doğurur, ilk gebeliği ilk yaşında olur.
Bunun içinde 4 veya 5 yavru doğuran koyunlarımız da var ama ortalama olarak 100 koyundan yıl içinde sağlıklı 250 yavru alabiliyoruz. Romanov koyununun normal koyun ırkından bakım açısından hiçbir farkı yok.
Taze Koyun, Kuzu Sığır ve Dana Etleri dükkana gelişinden satışa kadar geçen sürede bekletilmesi ve işlenmesinden dolayı %3-6 civarında fire ve zayiat verir.
Karnobatın eti, merinosun yünü makbuldür. Ortalama ağırlıkları 40-50 kg dir. 30-35 kg canlı bir koyun kesimden sonra 17-18 kg et verir.
Morkaraman koyunu, et verimi önde olan kombine verim yönlü bir ırktır. Ergin dişi koyun ve koçların canlı ağırlığı sırasıyla 40-60 kg ve 60-90 kg arasında, dişi ve erkek kuzuların doğum ağırlığı ise 3,5 ve 3,9 kg arasında değişmektedir.
Canlı ağırlık koyunlarda 60 - 70 kg koçlarda 100 - 130 kg arasında değişir.
100 Kiloluk Koç 10 Bin TL, 1 Tonluk Boğa 140 Bin TL | AGRO TV Haber - YouTube.
Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor. Ayrıca açık renk etleri kolaylıkla ayırt edilebiliyor.
Sakız koyunu, dünyanın en sütçü, en çok süt döl verimi ve yavru verimi olan koyun ırklarından biridir. Allahım o endam o bakışlar o süzüle süzüle yürüyüş sanki dünyaları o yaratmış. Kraliçe mi prenses mi top model mi belli değil.
Terim, siyah renge sahip koyunlardan gelmekte olup kara koyunlar sürüde öne çıkmakta ve yünleri geleneksel olarak boyanamadığı için daha az değerli kabul edilirdi. Sürüden göze çarpan bir kara koyun.
East Friesian, Laucane ve Assaf en yaygın süt üretiminde tercih edilen koyun ırklarıdır, Dorset ve Suffolk ise et üretiminde tercih edilen en yaygın ırklardır.
Çin 172 milyonluk koyun varlığı ile dünyanın en çok koyun yetiştirilen ülkesidir. Türkiye 25 milyonluk koyun varlığı ile dünyada 9. sırada yer almaktadır. 1980'li yılların başında 48.6 milyon olan koyun sayısı, tarımda uygulanan neo-liberal politikalar sonucu günümüzde 25.5 milyona gerilemiştir.
Genel olarak; ikiz kuzulu koyun günde 1,5 litre; tek kuzulu koyun günde 1 litre süt verir.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve paraziter ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır. baş koyun için 1 baş koç bulundurulur. Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
-Denetimsiz sürülerde dişi hayvan çok sayıda çiftleşme gerçekleştirir. hücresi üretmeye başladıkları yaştır. -Sığır, koyun ve keçi türlerinde 15-24 aylık yaştır. Hızlı gelişen küçükbaşlarda 8-10 aylık yaştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri