Kangren Kimlerde Görülür? Kan damarlarını etkileyen hastalıklara sahip kişilerde kangren görülme ihtimali daha yüksektir. Aşağıdaki hastalık ve problemlere sahip kişilerin kangren yaşanma riski daha fazladır: Ateroskleroz: Arterlerde yaşanan plak birikimi kan akışını zorlaştırır.
Sigara ve alkol tüketimi yasaklanır. Kan basıncı yüksekse tedavisi yapılarak sağlıklı bir değerde tutulması gerekir. Kangren veya diyabetik ayak sadece bu alanda eğitimli sağlık personeli tarafından tedavi edilmelidir. Nedene yönelik tedavinin yanı sora ölü doku parçaları cerrahi olarak çıkarılır.
Kangren ciddi bir sağlık problemi olup yetersiz kanlanma yahut mekanik veya termal hasarın yol açmış olduğu dokuda yumuşama, kuruma, büzülme ve kararmayla birlikte karakterize kayıptır. Bu kayıp ise hemen hemen tüm organlarda görülebilir bir nitelik barındırmaktadır.
Kangren Belirtileri
Kangrenin ilk evrelerde kızarma, şişlik ve iltihap gibi belirtileri bulunmaktadır. Bir süre sonra iltihaba bağlı olarak kötü kokan akıntılar meydana gelmeye başlar. Bu süreçte yoğun ağrılar ve his kaybı yaşanmaya başlar.
Bacak kangreni aslında kan akımı azalan ya da tamamen kesilen her dokuda oluşabilir. Burada ana konumuz damar tıkanmasına bağlı gelişen ayak ve parmak kangrenidir. Ayak kangreni damar tıkanmasına bağlı kanlanması tamamen biten bölgedeki doku canlılığını yitirdiği zaman gelişir. Kangren olan doku kömür gibi siyahlaşır.
İlgili 35 soru bulundu
Gaz tipindeyse, kangrenli dokuda biriken bakteriler ürettikleri gazla ölü dokunun şişmesine neden olurlar. Bu gazın yayılmasıyla, kangren de hızla yayılabilir.
Bu nedenle, kangren tedavisinde girişim zamanı çok önemlidir. Kangrenin devam ettiği durumlarda ise; ayak veya parmakta nekroz (doku, kas ölümü ve yıkımı) gözlenir. Artık bu noktada, görünüm siyahlaşmaya doğru gitmektedir. Kangrenin en ileri safhasında, artık enfeksiyon tabloya eklenmiştir.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir
Kırık çevresinde kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir göstergesidir.
Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C'de bile oluşabilir. Yaralanma mekanizması şu şekildedir: Islak ayak kuru ayaktan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.
GAZLI GANGREN
Clostridium türü bakterilerin çoğunlukla da Clostridium perfringens'in etken olduğu gazlı gangren, travma veya cerrahi girişimler sonucu iskelet kaslarında or- taya çıkan nekrozla karakterize, progresif ve toksemik bir hastalıktır.
TDK imla kılavuzu bu kelimenin yazımını "kangren" şeklinde vermektedir. Dil Derneği Yazım Kılavuzu da "kangren" yazımını doğru bulmaktadır. Büyük Lûgat ve Snsiklopedi'deki kullanımıyla: Kangren'in özelliği, hastalanan dokularda kan dolaşımının durması ve duyarlığın kaybolmasıdır; daha çok kol ve bacaklarda görülür.
Derinin -2 ile -10 C dereceler arasında soğuk ısırığı olarak tanımladığımız deri yanığı yaşadığını biliyoruz.Soğuk ile tamasın süresinin kısa olması deride gelişen hasarı etkilememekte.
Soğuk ya da buz yanığı olarak da ifade edilen soğuk ısırması, deri ve dokuların donması sebebiyle ortaya çıkan ve vücutta kalıcı hasara neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
Cildi yeniden ısıttıktan 12 ila 36 saat sonra sıvı dolu bir kabarcık görünebilir. Derin (şiddetli) donma: Donma ilerledikçe, derinin tüm katmanlarını ve altındaki dokuları etkiler. Cilt beyaza veya mavi-griye döner ve bölgedeki tüm soğuk, ağrı veya rahatsızlık hissini kaybedersiniz.
Kangren, erken tedavi edildiğinde iyileşme gösteren bir durumdur. Kendi kendine geçmeyen kangrenin tedavi edilmediği şiddetli vakalarında uzuv kesilmesine dahi gidebilen bir süreç yaşanabilir.
Kırılmanın gerçekleşmesi de kemik çatlamasından daha zor bir durumdur. Bundan ötürü kemik çatlağı ciddiye alınması gereken bir konudur. Kemik çatlağı; genel olarak kol ve bacak kemiğinde görülen bir olaydır.
Ameliyat öncesi ve en az 10-15 gün sonrasına kadar (bazı hastalarda ömür boyu ) kan sulandırıcı tedavi ve anti embolik çorap kullanımı da hayat süresini uzatan ciddi- kolay yöntemlerdir.
Tırnak Batması Ameliyatı
Diyabeti olan hastalarda tırnak batması iltihabına bağlı komplikasyonlar görülebilir. Hastalardaki kan akışı yavaşlayabilir ve ayakta bulunan sinir dokusu hasar alabilir. Kimi durumlarda kangrene bile yol açabilir.
Buzun da cildi yakma özelliği vardır.
İnsan ısırık yaraları çok yüksek konsantrasyonlarda bakteri içerir, bu nedenle enfeksiyon riski yüksektir. Bu enfeksiyonlar hızla ilerleyebilir ve önemli komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle erken tedavi gereklidir.
Siper ayağı uzun süre (10-12 saat) soğuk suya veya soğuğa maruz kalma sonucu ayaklarda görülür. Genellikle soğuk suda avlanan avcılar, yaya yürüyenler, askerler ve balıkçılarda görülür.
Soğuk ısırmasından korunmanın en kolay yolu soğuktan, rüzgardan veya sıkı giysilerden uzak durmaktır. Bu gibi durumlarda ilk yardım olarak öncelikle hastalıklı bölge ılık suyla ıslatılır ve çok hafif bir şekilde ovuşturulur. Cilt kesinlikle bastırarak ovulmamalıdır, çünkü bu durumda doku daha fazla hasar görür.
Soğuk ısırığından kaynaklanan asıl zarar endothelial hücrelerin zarar görmesidir. Dokular tekrar ısındığında bu bölgeye giden kan pıhtılaşır ve buradaki dolaşımı tamamen durdurur. Bunun sonucunda da o bölgedeki hücreler ölür.
Sıcak su, tüm cildin nemini ve yağını alacağı için kısa ve ılık duşlar tercih edilmelidir. Ayrıca böyle durumlarda kese yapılmamalı ve aşırı sabun kullanımından da kaçınılmalıdır. Sabunların içeriğinde mümkünse gliserin ya da zeytinyağı olmalıdır. Duş sonrası nemlendirici kullanımı da ihmal edilmemelidir.
Gangren, kan dolaşımı azalması ya da birtakım enfeksiyonlara maruz kalınması sonucunda bir bölgede yaşanan doku ölümü olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla; ayak parmaklarında, ayak ve bacaklarda ve el parmaklarında görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri