Kanlıca Mantarı Yenir mi ve Zehirli mi? Kanlıca mantarları Türkiye genelinde yetişen en lezzetli mantar türleri arasında yer alır. Kanlıca mantarlarının çoğu yemeklerde rahatlıkla tüketilebilir. Bu mantarlar zehirli değildir.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Kanlıca mantarı ilk toplandığında, topraklı olur. Bu yüzden iyice yıkanarak veya nemli bir bezle silinerek temizlenmesi gerekir. Kanlıca mantarını suyla temizlerken, parçalamamaya dikkat etmek gerekir. Kanlıca mantarı, temizlenmeden kesinlikle pişirilmemelidir.
Kanlıca mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketebiliriz. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer mantarın üstünü açık bırakacaksanız, buzdolabında koku yaymayan besinlerin yanına yerleştirin. Çünkü mantarın süngerli yapısı, kötü kokuları içine çeker. Mantarı mutfak havlusu veya kese kağıdına koyduktan sonra, buzdolabının normal raflarından birine yerleştirin. Ve 5-6 gün içinde tüketmeye özen gösterin.
Türkiye genelinde pek çok bölgede yetişen Kanlıca mantarı yüksek miktarda amino asit içermektedir. Aminoasitler ise vücudun protein dengesini sağlar. Bu nedenle belli aralıklar ile kanlıca mantarı tüketilmesi oldukça faydalıdır. Kanlıca mantarı içeriğinde fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum barındırmaktadır.
İşte kanlıca mantarının faydaları...
-B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Bu durumda bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. -Tansiyonu dengeler ve düşmesini engeller. -Şeker hastalığı tedavisinde kullanılır.
Kanlıca mantarı özellikleri
Türkiye'de bir çok bölgede bulunabilen kanlıca mantarı şapkası turuncu renkli bir mantardır. Şapkası 4-14 cm arası büyüklükte olabilir. Şapka bölümü ıslakken yapışkan bir hal alır ancak genelde kuru bir mantardır. Yağmur suyu ile ıslanır.
Kanlıca mantarının tepesi içeriye doğru çökük, rengi ise turuncuya dönük oluyor. Oldukça gevrek bir yapısı var. Bol su ile haşladığınızda çiğken hafif acı olan mantar inanılmaz lezzetli bir yiyeceğe dönüşüyor.
Bütün ve taze bir şekilde alınan mantarlar, buzdolabında muhafaza edilir. Markette geçirdiği süre tam olarak bilinmediği için, 1-2 gün içinde bozulmalar başlayabilir. Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
Mantarı açıkta saklamalısın. Buzdolabından ancak hava alacak şekilde açıkta olmalı. Poşete sarmamalı ya da streç filmle kaplamamalısın. Mantarın dokusu süngerimsi olduğu için kokuları da sünger gibi emer.
2. Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Eğitimli olsun ya da eğitimsiz olsun bir kişinin bakarak mantarın zehirli mi yoksa zehirsiz mi olduğunu anlaması söz konusu değildir. Kültüre alınarak mantarlar bir etiketle satışa sunulur. Böylece son tüketim tarihi ve üretim koşulları etiketten anlaşılabiliyor. Doğada ise bu takip imkânsızdır.
Türkiye'de Batı Karadeniz'de özellikle Bolu'da oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır. Bolu'nun merkez, Mudurnu, Mengen ve Gerede ilçelerinin önemli besin kaynaklarındandır. Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Kanlıca mantarı doğrandıktan sonra soğan ve baharatlar ile sote yapılır. Ayrıca fırında da kanlıca mantarı pişirilebilir. Temizlenip ayıklanan kanlıca mantarı zeytinyağı ve baharatlar ile harmanlandıktan sonra fırında orta ateşte pişirilir. Büyük kanlıca mantarları istenildiği takdirde ızgara da yapılabilir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Kuzu göbeği mantarı ve kanlıca yani Çintar artık kendiniz yetiştirebilirsiniz. 100 grm tohum için 2 kilo saman yeterlidir. . Samanı önce tazyikli su ile güzelce yıkayınız ki pisi kiri ve küfü gitsin. Yıkadıktan sonra samanı en az 2 saat kaynatın ve yine en az 4 saat veya 1 gün süzülmeye bırakın.
Kültür mantarı ve çeşitleri dışında bilinmeyen türlerde mantarlar tüketmezseniz zehirlenme tehlikesi yaşamazsınız. Yoğurt ve mantarın birlikte tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Yani besin zehirlenmesi gibi kabul edebileceğimiz bir durumdur. Ama geç çıkıyorsa bunu tehlikeli, ölümcül olabilen mantarlar lehine yorumluyoruz. İlk 6-8 saatten sonra çıkan bulantı, kusmalar genelde ilk 24 saatte tedaviyle ya da kendiliğinden geçebiliyor. Ondan sonra bir iyileşme safhası görülüyor.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Pişirmek mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır. Mantarı yoğurt ile birlikte veya ayran içinde bekletip yemek zehirlenmeyi önler."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri