Bu kararla birlikte kanser hastalarının tedavilerinde kullanımı uygun görülen ve tek kürünün fiyatı 32 bin 514 TL olan akıllı ilacın bedeli SGK tarafından karşılanacak.
Kanser tedavilerinde öne çıkan yeni nesil 'akıllı ilaçlar' SGK tarafından karşılanmıyor.
Korona salgını nedeniyle yargı faaliyetlerinin durmasının ise süreci etkilemediği ve 'Yürütmenin durdurulması istemli'' dava açılması halinde, kanser hastalarının bir dozu 10 bin lira olan akıllı ilaç ücretinin SGK tarafından ödeneceği bildirildi.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin 1.9.3 maddesinde ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri belirlenmiştir. Bu maddenin (ç) bendinde kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içerisinde yer almaktadır.
Kanser Sağlık Destek Yardımı 15.000 TL Nakit Desteği; 28.02.2022 - 28.02.2023 tarih aralığında kendilerine Kanser hastalığı teşhisi konulan üyelerimiz için geçerli olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Ancak miyalom, lösemi gibi hastalıklarda yaşam süresi 20-25 yıla kadar uzatılabiliyor. Akıllı ilaçlar hastaya ilave bir yaşam süresi sağlıyor. Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden sadece basit bir ilaçla ömrü, 1-2 seneden 4-5 seneye çıkabiliyor.
Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da kanser hastalarının ilaçlarda olduğu gibi, cerrahi tedavilerde de devlet ve özel hastanelere ödeme yapmayacaklarını söyledi.
“Evde sağlık hizmeti alan kanser hastalarının, 'muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip' işlem bedellerini karşılıyoruz. Yol, gündelik ve refakatçi giderlerini SUT kapsamında karşılıyoruz. Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz.
Maluliyet Ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'nde kanser tanısı almış hastaların tanı konulduktan sonra 18 ay boyunca geçici olarak malul kabul edilecekleri düzenlenmiştir. Bunun için çalışma gücünde %60 kayıp şartı da aranmaktadır.
Bu kararla birlikte kanser hastalarının tedavilerinde kullanımı uygun görülen ve tek kürünün fiyatı 32 bin 514 TL olan akıllı ilacın bedeli SGK tarafından karşılanacak.
Dr. Ömür Gökmen Sevindik, “Akıllı ilaçları daha çok kanser ve kanser dışı hastalıklarda kullanıyoruz. Eskiden sadece tek bir tümör tipini ve hücresini hedef almayan genel olarak diğer dokulara da zarar verebilen tedavileri kullanıyorduk.
Akıllı ilaçlar her kanser hastasında uygulanamıyor. Tümöründe belirli mutasyonları, yolakları tespit edilen hastalarda akıllı ilacın kullanılıyor. Akıllı ilaçlar damar yolundan uygulanan kemoterapi yerine ağızdan alınıyor. Akıllı ilaç tedavisi uygulanan hastalar evinde ilacını kullanabiliyor.
Akıllı ilaçlar mesane kanseri, beyin kanseri, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kolon kanseri, özofagus kanseri, baş ve boyun kanseri, gastrointestinal (sindirim sistemi), böbrek, akciğer kanseri, pankreas, deri, tiroid ve diğer birçok doku için kullanılabilir.
Bir kanser hastasının immünoterapi veya akıllı ilaç tedavisine başlayabilmesi için öncelikle tedavisinde kullanılması gereken ilaç için hekimi tarafından Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na endikasyon dışı ilaç başvurusunda bulunulması gerekmektedir[2].
Bugün mevcut olan akıllı ilaçlar her kanser türünde etkili değildir. Akciğerin adenokarsinom denilen türünde genelde etkilidirler. Bunlardan da ilacın işe yarayıp yaramayacağını alınan biyopsiden yada ameliyat piyesindeki materyallerden genetik çalışmalar yapılarak tesbit edilir.
Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz. İlk teşhis tarihinden itibaren kurumumuza başvuruda bulunan kanser hastalarına, 10 yıl sigortalı çalışması, 1800 gün sigorta primi olması, çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybetmesi durumunda kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı bağlıyoruz.
40 yıldır değiştirilmeyen malulen emeklilik şartları değiştirildi. Kronik hastalıkların da dahil edildiği düzenlemeye göre tüm kanser hastaları koşulsuz malul kabul edilecek. 21 çeşit hastalıktan emekliye ayrılanlara 971 lira maaş ödenecek.
Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılmaktadır. Kanserli hastalar malullük şartları oluşmuşsa malullük sigortasından yararlanabilmektedirler.
Özel hastanelerde ücret alınmayan durumlar da bulunmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (Radyoterapi, kemoterapi, Radyo izotop tedavileri gibi), yeni doğan sağlık hizmetleri ve doku, organ ve kök hücre nakilleri gibi tedavilerde ücret alınmamaktadır.
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Ücretsiz ulaşım desteği kapsamında Ocak ayından bu yana 2 Bin 509 kanser hastasına servis hizmeti verildi. Ücretsiz servis hizmetinden yararlanmak isteyen kanser hastası ve refakatçileri, 153 numaralı Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezinden müracaat edebiliyor.
Çeşitli kanser türleri üzerinde uygulanan araştırmalardan elde edilen ve tıbbi literatüre giren sonuçlara göre, metastazlı kalın bağırsak tümöründe normal şartlarda 3-6 ay olan yaşam süresi, yeni kemoterapilerle birkaç yıla, akıllı ilaçların kullanılmasıyla da 5 seneye çıktı.
Transtuzumab, bevacizumab, rituximab, cetuximab immünoterapi uygulanan kanser hastalarında kullanılan akıllı ilaçlardır. Bu ilaçların bedellerinin bir kürü, 15.000 – 50.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir. Ancak son yıllarda kanser tedavisinde giderek daha fazla kullanılan akıllı ilaçlar ile artık saç kaybı oluşmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri