Bunların en meşhuru bizim de kendisinden biraz olsun bahsedeceğimiz İmam Nevevî'nin el-Ezkâr'ıdır. Eser, ulema arasında o kadar medh ü sena ile karşılanmıştır ki; bir darb-ı mesel gibi el-Ezkâr'ın adı geçtiği vakit, “evini sat Ezkâr'ı al” diyerek kitabın önemine dikkat çekilmiştir.
İmâm Nevevî'nin namaz, oruç, evlilik, yolculuk vb. durumlarda yapılacak zikir ve duaları sahih hadis kaynaklarından derleyip bir araya getirdiği eseri el-Ezkâr, Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kandemir'in tercüme ve şerhiyle çıktı.
Nevevî bu eserinde, bir insanın hayatı boyunca karşılaşacağı çeşitli durumlar ve yapacağı ibadetlerle ilgili olarak topladığı dua ve zikirleri konularına göre on dokuz bölüm, 356 bab halinde sıralamış, ayrıca eserin sonuna genel dualarla ilgili otuz kadar hadis ilâve etmiştir.
İmam Nevevi 13. Yüzyılda yaşamış Arap hadis ve fıkıh bilginidir. 1233 yılında Şam'ın Neva köyünde dünyaya gelmiştir. İli tahsiline Kuran ile başlayan İmam Nevevi hadis, islam hukuku, dil ve edebiyat alanlarında bir çok eser vermiştir. İmam Nevevi İslam hukuku alanında dönemin ender isimlerinden biridir.
Şafi Mezhebi'nin Sistemleşmesine Katkı Bağlamında Bir Fakih Olarak İmam Nevevi.
İlgili 21 soru bulundu
Semavi ve arzi musibetlerde yangın, deprem, sel, savaşlar ve zalimlere karşı okunur. Normal zamanlarda okurken sabah ve akşam namazlarının peşinden 3-5-7 defa okunur.
Hicrî yedinci asrın (XIII. yy) önde gelen hadis ve fıkıh âlimlerinden Ebû Zekeriyyâ en-Nevevî tarafından kaleme alınan İrşâdü Tullâbi'l-Hakâik hadis usûlü ilminin temel meselelerini 65 başlık altında ele almaktadır.
Hadislerin derlenmesi. Bugün kullanılan hadis literatürü, İslâm Peygamberi'nin ölümünden sonra dolaşımda olan sözlü rivayetlere dayanmaktadır. Kur'ân'ın aksine hadisler, İslâm Peygamberi'nin hayatı sırasında veya ölümünden hemen sonra yazılmamıştır.
Ömrünü ilme nikâhlayan Nevevî hiç evlenmedi. Belki evliliğin kendisini meşgul edeceği, belki de kendisine muhtelif sorumluluklar yükleyeceği kanaatıyla evlenmeyi hiç düşünmedi.
Kāsım b. Fîrruh eş-Şâtıbî'nin Ḥırzü'l-emânî ve vechü't-tehânî adlı kasidesi, üzerine en çok şerh ve hâşiye yazılan eserlerden biri olup bunların 118'i bilinmektedir (bk. eş-ŞÂTIBİYYE).
Evrad ü ezkar, Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan ayet, salevat, zikir ve dualar demektir.
1. Zikirler, anmalar, hatırlamalar. 2. Allah'ın isimlerini ve belli duâları okumak sûretiyle yapılan zikirler: Mısrî'ye vücûb imkân bir oldu kamu a'yan / Tâat ile ezkârım yağmâdır alan alsın (Niyâzî-i Mısrî).
Evrâd sözlükte “gelmek, çeşmeye varmak, suya gelen topluluk, akan su ve dere” gibi mânalara gelen vird kelimesinin çoğuludur (Kāmus Tercümesi, II, 52). Kur'ân-ı Kerîm'de günün değişik zamanlarında Allah'ı zikir ve tesbih emredilmekle beraber vird kelimesi bu anlamda kullanılmamıştır.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 209 eseri vardır.
Sözlükte “fazlalık, ziyade, ilâve” anlamlarındaki zâidenin çoğulu olan zevâid kelimesi, hadis ilminde bir veya birkaç hadis kitabının Kütüb-i Sitte gibi temel kaynaklardan fazla veya farklı olarak ihtiva ettiği hadisleri konularına göre bir araya getiren eserleri ifade eder.
İmam-ı Gazali hazretlerinin bu bildirdiklerine uyup, salih biri çıkmadıkça evlenmemelidir. Bekâr olarak ölmekten de korkmamalıdır! Rabia-i Adviyye hazretlerine, Hasan-ı Basri hazretleri gibi evliya zatlar, evlenme teklifinde bulunduğu halde, bu hanım evliya evlenmemiş, bâkire olarak ölmeyi tercih etmiştir.
Sünneti/sahih hadisleri prensip olarak inkâr eden dinden çıkar. Mütevatir bir hadis yakin ifade ettiği için ona iman etmek şart olup inkârı küfrü gerektirir. - Sahih hadislere yakın olan bir diğer hadis ise Hasen hadistir.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir. Mütevatir hadisleri inkâr etmek de böyledir.
İsmâil. Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap kabul edilen el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseriyle tanınmış büyük muhaddis. Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Hicrî yedinci asrın (XIII. yy) önde gelen hadis ve fıkıh âlimlerinden Ebû Zekeriyyâ en-Nevevî tarafından kaleme alınan İrşâdü Tullâbi'l-Hakâik hadis usûlü ilminin temel meselelerini 65 başlık altında ele almaktadır.
Hacı Bektâş-ı Velî'nin Maḳālât adlı eserinin XV. yüzyıl şairi Hatiboğlu tarafından yapılan manzum tercümesi. Dinî ve ahlâkî mesnevileriyle tanınan Türk şairi.
Nevevî (1233-21 Aralık 1277), 13. yüzyılda yaşamış Arap hadis ve fıkıh bilgini. 1233 yılında Şam'ın güneyinde Neva köyünde doğdu. Doğduğu yere nispetle Nevalı anlamına gelen, 'Nevevî' olarak tanılır.
İşte bu Abdülehad serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Afet ve musibetlerden korkuyorum." denildiğinde sabahları şu duayı okumasını tavsiye etmişti: "Bismillahi ala nefsi ve ehli ve mali." Anlamı: "Allah'ın ismiyle, kendimi, ailemi ve malımı Allah'a havale ediyor. O'nun yüce himayesine bırakıyorum."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri