Kanser Tedavisinde Beslenmeye Destek Sağlayan Semizotu Antiinflamatuar ve antioksidan etkisi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren semizotu, kanser gibi oluşumların tedavisinde tavsiye edilen ve tüketilmesi gereken sebzeler arasında yer alır.
Sindirim Sağlığına Faydalıdır: Semizotu, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığına faydalıdır. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını destekler ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Göz Sağlığına Faydalıdır: Semizotu, A vitamini gibi önemli bir vitamini içerir.
Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır. -Semizotunun içeriğindeki omega-3 sayesinde cilt daha canlı görünür.
Her gıdada olduğu gibi, herhangi bir besinin aşırı tüketimi sağlık açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Semizotu, böbrek taşı oluşumuyla ilişkili olan oksalatlar içerir. Bu nedenle aşırı miktarda tüketilmesi böbrek taşı geliştirme riskine yol açabilir.
Vitamin ve Mineral Zengini
Semizotu; A, B1, B2,B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye fayda sağlıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Semizotunun mideye zararları etkisiyle ortaya çıkan olumsuz etkilerin bağırsak hattında da devam etmesi olasıdır. Bu nedenle ishal problemi de ortaya çıkabilir. Bitki, oksalatlar antinutrient özelliğe sahip olduğu için magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin emilimini engelleyebilir.
Semizotu, damarları rahatlatırken kanın temizlenmesine de yardımcı olmayı ihmal etmiyor, içeriğindeki vitamin ve demir gibi minerallerin de etkisiyle kansızlığa iyi geliyor.
Semizotundaki asıl mucize; enerji değeri çok düşük kalori olmasına rağmen, omega-3 yağ asidi açısından son derece zengin olmasıdır.
Semizotunu benzersiz kılan özelliği ise sadece balık ve balık yağında bulunan Omega-3 yağ asidi yani EPA (eicosapentaenoic acid) içermesidir. 1 gram semizotunda yaklaşık 0.01 mg EPA yağ asidi bulunmakta. Bu da semizotunun şifasını kanıtlar niteliktedir.
Semizotu kolesterol içermeyen bir kaynak olarak, kalorisi yüksek olan balık yağları yerine faydalı bir omega-3 kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda pıhtılaşmayı azaltarak damar hastalıkları tedavisinde etkili olabilecek bir kan inceltici etkiye sahiptir.
Melatonin de içeren nadir sebzelerden olan semizotu uyku problemlerine de etkili olabilmektedir.
Buzdolabına, diğer sebze-meyvelerle temas etmeyecek şekilde yerleştirin. 3 Gün içerisinde tüketin.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
Kanser Tedavisinde Beslenmeye Destek Sağlayan Semizotu
İçeriğinde bol miktarda A ve C vitamini bulunan sebze, vücut direncini artırarak sizi daha dirençli ve güçlü bir hale getirir. A vitamininin etkisine sahip olan bitki, göz sağlığı açısından da fayda sağlar.
Günümüzde şehirlerde daha çok semizotu olarak bilinen ve gittikçe bu adı yaygınlaşan bitkinin Anadolu'da cibille, elmelik, erekleme, gilik, kıbıçkan, sirken, pirpirim, soğukluk, tohmegân vb. birçok farklı adı vardır.
Fonksiyonel gıdalar arasında yer alan semizotunda da sağlıklı yaşam üzerinde etkinlik gösteren bazı kimyasal bileşikler besin değeri taşımamakla beraber kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve ülser gibi bazı hastalıkların önlenmesinde etkili olmaktadır.
Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
Semizotu Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Yapılan araştırmalara göre semizotu; karaciğerin LDL yani kötü kolesterol üretim oranını düşürme özelliğine sahip.
Diğer adıyla pirpirim olan semizotu balık sofralarına çok yakışıyor. Balığın yanına salata tarifleri arasında olmazsa olmazlardan sayılan salata için, 1 bağ semizotunu yıkadıktan sonra elinizle parçalayın ya da yapraklarını bölmeden kalın kalın doğrayın.
Pərpərən (semizotu) bitkisinin faydaları.
Semizotu Yemek Gaz Yapar mı? (
En zararsız olması ile beraber aynı zamanda en sağlıklı yeşilliklerden biri olarak semizotu öne çıkar. Bu sebepten dolayı kişi de herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını ifade etmek mümkün. Yani semizotu gaz ve şişkinlik gibi problemler ortaya çıkarmaz.
Semizotu yapraklarının oksalat içeriği yüksektir. Yüksek miktarda oksalat böbrek taşı oluşumu ile bağlantılıdır. Semizotu tohumları diğer kısımlara oranla daha yüksek oksalat değerlerine sahiptir. Böbrek taşına sahip veya yatkın bireylerin özellikle semizotu tohumları yerken dikkatli olması gerekir.
Cambridge ve Southampton Üniversitesi'nde yapılan yeni bir çalışmaya göre koyu yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde yer alan nitratın kanı incelttiği ve bu sayede oksijenin vücutta daha etkili şekilde dolaştığı bulunmuştur.
Semizotu suyunun içilmesi vücuttaki solucan ve solucanları ortadan kaldırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri