Kritik vaka amaçlı örnekleme, popülasyonu temsil etmek üzere bilgi açısından zengin bir vaka seçer. Bir araştırmacı, bilgi açısından zengin bir vakayı inceleyerek diğer benzer vakalar için de geçerli olacak ayrıntılar sunmasını bekler.
Kota örnekleme: Kota örneklemede, bu örnekleme tekniğinde üyelerin seçimi önceden belirlenmiş bir standarda göre yapılır. Bu durumda, belirli niteliklere dayalı bir örneklem oluşturulduğundan, oluşturulan örneklem, toplam popülasyonda bulunan aynı niteliklere sahip olacaktır. Örnek toplamanın hızlı bir yöntemidir.
Adından da anlaşıldığı üzere örneklendirme, yazılan ya da söylenenlerin daha anlaşılır bir hal alması için kullanılan bir yöntemdir. Böylelikle düşünceler somut ve daha anlaşılır bir hal alır.
Olasılıklı olmayan örneklem türlerinden biri de amaçlı örneklem. Gelişigüzel örneklemden farklı olarak bu örneklem türünde araştırmacı, belirli bir bölgeyi ya da mekânı kendi araştırma sorusuna uygun olarak “kasıtla” seçiyor, bu nedenle bu örneklem yöntemine “kasıtlı örneklem” ismi verildiği de olur.
İlgili 45 soru bulundu
Kritik Durum Örneklemesi
Çalışılan olay ya da olguyu anlamak için en önemli birimleri seçme işlemidir.
1. Örneklem birimlerini seçme aşamasında, tesadüfi sayılar tablosundan yararlanmak vb. random yolların kullanıldığı örnekleme tipleri (basit random, tabakalı ve küme örnekle- me). 2. Örneklem birimlerinin sistematik, belli bir listeden eşit aralıklarla seçildiği örnekleme tipleri (sistematik örnekleme).
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler verilmesine örneklendirme denir.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Varolan evrenden, onu temsil edebilecek bir parça seçme işine örnekleme denir (Kaptan, 1998: 118). Örneklem, herhangi bir evrenden belirli bir yolla seçilmiş daha küçük sayıdaki obje ve bireylerin oluşturduğu gruptur (Kaptan, 1998: 118).
Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir.
Örnek birimlerinin belirli olasılıklarla çekildiği örnekleme yöntemleridir. Örnek birimlerinin seçilme olasılıkları her bir örnek birimi için eşit olmak zorunda değildir. Her bir örneğin seçilme olasılığını seçimden önce hesaplamaya gerek yoktur. Olasılıkların hesaplanabilir olması yeterlidir.
Örnekleme Nüfusun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçerek bunlardan istatistiksel çıkarımlar yapma ve tüm nüfusun özelliklerini tahmin etme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler ver- ilmesine örneklendirme denir. Düşüncenin anlaşılır ve akılda kalıcı olması amaçlanır.
Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
Yazarın, kaleme aldığı metnin daha anlaşılır olması için başka kişilerden alıntı yapmasına örneklendirme denir. Aynı zamanda, yazarın fikrini benimsetmek için tarihi olayları ya da belli başlı olguları sıralamasıyla da örneklendirme yapılabilir.
Tanık gösterme de verilecek alıntı olduğu gibi alınır ve tırnak içinde gösterilir. Yani alıntıya bir görüş bir düşünce ya da bir ek eklenmez. Örneğin; - Atatürk bu konuda "Hayattaki en hakiki mürşit ilimdir" diyor.
Karşılaştırma iki varlığı veya olayı birbiriyle zayıflık güçlülük gibi özellikleriyle kıyaslamaktır. Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir. Örnekleme, ele alınmış konuyu daha iyi ifade etmek için örnek vermeye başvurmak olarak kabul edilir.
Örneklendirme cümlelerine deneme, makale, fıkra ve söyleşi gibi düşünce yazılarında sıklıkla yer verilir. Verilen örnekler konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu cümlelerde ''örneğin'' - ''örnek vermek gerekirse'' - ''mesela'' kelimeleri kullanılır.
Örneklendirme: Bir düşüncenin daha anlaşılır ve somut hale gelmesi için konu ile ilgili örnekler verilmesidir. Bu yöntem ile konunun hem daha anlaşılır olması hem de daha akılda kalıcı olması sağlanır. Bir düşüncenin daha anlaşılır ve somut hale gelmesi için konu ile ilgili örnekler verilmesidir.
Herhangi bir yargıyı somutlamak amaçlı o yargı ile ilgili kişi, eser ya da olayların kullanıldığı cümleler örneklendirme cümleleri olarak bilinmektedir. Örneklendirme yaparken kullanmamız gereken belli başlı bazı bağlaçlar bulunmaktadır. Genelde, 'mesela, sözgelimi ya da örneğin' şekildeki bağlaçlar kullanılmaktadır.
Sağlık olgularının oluştuğu ve yaşandığı topluluğun tamamını “evren” olarak tanımlıyoruz. Örneklem ise evrenin içinden gelen, nitelik ve nicelik olarak onu temsil eden, evrenden daha küçük model ve evrenin alt birimi- dir. Örnekleme ise üzerinde çalışılan bir evrenden örnek- lem seçme işlemidir.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Örnekleme, sinyal işlemede sürekli zaman sinyalinin ayrık zaman sinyaline indirgenmesidir. Yaygın bir örnek, bir ses dalgasının bir örnek dizisine dönüştürülmesidir. Örnek, zaman veya boşluktaki bir noktadaki bir değer veya değer kümesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri