Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Evreleme testleri ve işlemleri, kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığını görmek için kemik taraması ve röntgen gibi görüntüleme testlerini içerebilir. Kanser evreleri genellikle Roma rakamları ile gösterilir –I'den IV'e kadar- ve yüksek rakamlar daha ilerlemiş kanserleri işaret eder.
Önemli bilgiler veren Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı “Eskiden 4'üncü evre kanserlerde 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, Sıcak Kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam yüzde 40'a kadar çıktı” dedi.
Kanser yalnızca ileri evreye ulaştığında ölümcül. Bazı türlerde kurtulabilme oranı yüzde 90. Bazı türlere ise bir gen neden oluyor ve risk grubundakilerin düzenli testten geçmesi gerekiyor. 1 KAÇ ÇEŞİT KANSER VAR?: Yaklaşık 200 çeşit.
İlgili 37 soru bulundu
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Peki, hastalar kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar? Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Evre 3: Kanser bulunduğu organ ve yakındaki lenf düğümlerinin yanı sıra komşuluğundaki çeşitli yapılara yayılmış olabilir. Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Kanser hastalığı beş evre ile ifade edilir. Kanserin nerede yerleştiğinin, nerelere yayıldığının ya da vücutta diğer organları etkilenip etkilenmediğinin tanımlandığı evreler şunlardır: Evre 0 Kanser: Evre sıfır, kanser olmadığını, kanser olma ihtimali taşıyan hücreler olduğunu gösterir.
Metastaz, kanserin kaynağını aldığı organdan daha uzak bir bölgeye yayılmış olmasını ifade eder. Metastaz, kanser hücrelerinin orjininden, kan dolaşımı veya lenf damarları yoluyla vücudun başka bir bölümüne yayıldığında ve yeni tümör odakları oluşturduğunda saptanabilir hale gelir.
PET, vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu bir görüntüsünü veren ve yıllardır kulanılan bir nükler tıp metodudur. PET cihazının CT ile birleştirilmesi ile anatomik ve fizyolojik bilginin tek seansta elde edilmesini sağlar ve tetkikin doğruluğunu artırır.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Yoğun bakım tedavisi kanser hastaları için gerekli
Kanser hastaları genellikle, solunum yetmezliği, cerrahi sonrası bakım, kemoterapi ve radyoterapi sonrası görülen enfeksiyonlar, kalp, böbrek ve şeker hastalığı gibi sorunlar ve ileri evrede yoğun bakım tedavilerine ihtiyaç duyarlar.
Terminal dönemin süresi, kanserli hücrelerin yayılma hızına ve hastanın sağlık durumuna bağlıdır. Çoklu organ yetmezliği görülen hastalarda, terminal döneminin ortalama süresi 48 - 72 saattir. Ancak bazı hastalar 3- 4 ay terminal dönemde kalabilir.
Kanser hastalarında oldukça sık görülen element bozukluğu kanda kalsiyumun fazla olması durumudur. Kan kalsiyumunun yüksekliği bilinç bulanıklığı ve hatta komaya kadar gidebilen klinik bulgulara yol açabilir.
Kanserin ileri evresinde periton tutulumu olan hastalarda karın içinde sıvı (asit) toplanmaya başlar. Bu sıvı, hastanın karnının giderek şişmesine, oluşturduğu bası ve gerginlik ile solunum ve dolaşımın sorunlu hale gelmesine neden olabilir.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Kemik dokuya yayılan kanser hücreleri herhangi bir belirti vermeyebilir. Bununla beraber uzun süre tanı konulmayan hastaların sayısı azımsanmayacak sayıdadır. Kemik metastazı tanısı için sintigrafi, PET, BT ve çeşitli kan tetkiklerine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Akciğer kanserinin son evresi olarak adlandırılan 4. evrede semptomlar ağır bir şekilde kendini gösterir. Kişi nefes almada, hareket etmede zorlanır. Ağır ve sancılı ağrılar yaşar. Yeme düzeni bozulduğu için kilo kaybı çok hızlı gerçekleşir ve güçsüzleşir.
Genellikle meme, prostat, tiroit, akciğer ve böbrek tümörlerinin ağrıları sürekli olup geceleri ve hareketle artıyor. Bu sorunda hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan yakınıyor. Kas kasılmasına bağlı olarak, kasılma, çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabiliyor.
Morfinin omuriliğe yakın bölgelere doğrudan verilmesi durumunda ağızdan verilmesi ya da kalçadan enjekte edilmesine oranla 10 hatta 100 kat daha fazla ağrı kesici özelliğe sahiptir. Böylelikle özellikle kanserli hastalarda omurilik kanalına yerleştirilen morfin pompaları ile kanser ağrıları giderilmektedir.
Sırt ağrısı, omurilik kanseri belirtisi olabilir. Sırt ağrısı, omurilik kanserinde erken bir belirtidir ve zamanla başka yerlere yayılabilir. Mayo Clinic'e göre ağrı kalçalarınıza, bacaklarınıza, ayaklarınıza veya kollarınıza da yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri