Yine 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre, en az %90 düzeyinde engelli raporuna sahip kanser hastaları özel tüketim vergisi ödemeden araç alabilmektedir.
Maluliyet Ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'nde kanser tanısı almış hastaların tanı konulduktan sonra 18 ay boyunca geçici olarak malul kabul edilecekleri düzenlenmiştir. Bunun için çalışma gücünde %60 kayıp şartı da aranmaktadır.
Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz. İlk teşhis tarihinden itibaren kurumumuza başvuruda bulunan kanser hastalarına, 10 yıl sigortalı çalışması, 1800 gün sigorta primi olması, çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybetmesi durumunda kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı bağlıyoruz.
Kanser hastalarına yönelik koruyucu sağlık hizmetinden malullük aylığına kadar birçok konuda destek sağladıklarını kaydeden Bakan Selçuk, şunları söyledi: “Evde sağlık hizmeti alan kanser hastalarının, 'muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip' işlem bedellerini karşılıyoruz.
İlgili 43 soru bulundu
Kanser Sağlık Destek Yardımı 15.000 TL Nakit Desteği; 28.02.2022 - 28.02.2023 tarih aralığında kendilerine Kanser hastalığı teşhisi konulan üyelerimiz için geçerli olacaktır.
Kanser hastalarının tedavisi ücretsiz hale getirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'ne ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.
Başvurular hastaların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır.
Yine 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre, en az %90 düzeyinde engelli raporuna sahip kanser hastaları özel tüketim vergisi ödemeden araç alabilmektedir.
Kanser, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alan bir hastalıktır. Türkiye'de de her yıl binlerce kişi kanser teşhisi almaktadır. Kanser tedavisi, oldukça pahalı olabilen bir süreçtir. Bu nedenle, kanser hastalarına devlet tarafından çeşitli yardımlar sağlanmaktadır.
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler.
Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir. Fakat %40-89 oranındaki engelliler ile %90 ve üzerindeki engelliler için araç alımı şartları farklıdır.
Kanser teşhisi konan kişiler, tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurulu birimine başvurarak engelli raporu alabiliyorlar. Randevu Alo 182'den de alınabiliyor.
Öte yandan, kanser hastaları malulen emekli olabiliyor. İlk teşhisten itibaren SGK'ye başvurulması durumunda 10 yıl sigortalılık, 1800 gün sigorta primi ve çalışma gücünün yüzde 60'ında kayıp halinde kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı bağlanıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği değişti ve yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarıyla ilgili her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.
Tam teşekküllü bir hastaneden %90 raporunun alınması gereklidir. Engelli raporunda 'ÖTV istisnalı araç kullanabilir' ibaresinin bulunması oldukça önemlidir. Diğer türlü bu indirimden yararlanması mümkün değildir. %90 ve üzeri engele sahip olan bireyler, aracı kendileri kullanabilecek durumda olmayabilirler.
Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor. Yalnızca yüzde 90 engelli raporuna sahip olanların dikkat etmesi gereken bir konu var. Satın alınacak engelli arabası üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.
Bazı hastalarda ise hastalığın cinsi ve yaygınlığı, yapılan tedavinin yoğunluğu ve yan etkileri nedeniyle çalışma hayatını sürdürmek mümkün olmaz. Örneğin kemoterapiden hemen sonra verilen bulantı kesici ilaçların uyku hali yapması nedeniyle araba kullanmak sakıncalı olabilir.
Bu yüzden kanser hastasının yapılacak genetik testlerle hedefe yönelik tedavi için uygun olup olmadığı araştırılır. Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Çocuklu ailelere verilecek olan 3.295 TL'ye kadar yardım için başvurular e-devlet üzerinden ya da SYDV (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları) üzerinden yapılabilmektedir.
Ödemeler için e-Devlet'ten başvuru şartı aranmamakta olup, destek ödemelerinin Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan vatandaşların doğrudan hesabına, hesabı bulunmayanların ise TC kimlik numaralarına yapılacağı kaydedildi.
PET CT | Tüm Vücut Kanser Taraması, SGK Anlaşmalı | Biyorad. Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT), tıp dünyasına girdiğinden bu yana birçok hastalığa tanı koymak, teşhis etmek ve uygun tedavi şeklini belirlemek daha kolay hale gelmiştir.
Kredi borçlusunun ölünce borcunun bitip bitmeyeceği ise kredi çekerken yapılan hayat sigortasının ölümden sonra kalan borcu karşılayabilecek olmasıyla ilgilidir. Kredi borçlusu öldüğünde kalan banka kredi borcu sigorta tarafından karşılanır ve böylelikle mirasçılar bu borçtan kurtulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri