Kanser hastaları 18 aylık geçici maluliyet süresinin sonunda yeniden kontrol muayenesine girerek hastalıkları neticesinde çalışma gücünü en az % 60 oranında kaybetmişler ise yukarıda aranan diğer şartlar yerine getirilerek sürekli bir şekilde maluliyet aylığı alabileceklerdir.
Öte yandan, kanser hastaları malulen emekli olabiliyor. İlk teşhisten itibaren SGK'ye başvurulması durumunda 10 yıl sigortalılık, 1800 gün sigorta primi ve çalışma gücünün yüzde 60'ında kayıp halinde kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı bağlanıyor.
Kanser Sağlık Destek Yardımı 15.000 TL Nakit Desteği; 28.02.2022 - 28.02.2023 tarih aralığında kendilerine Kanser hastalığı teşhisi konulan üyelerimiz için geçerli olacaktır.
Malulen emeklilik şartlarının oluşabileceği bazı hastalıklar şunlardır: Kanser, parkinson sendromu, epilepsi, beyin tümörü, multipl skleroz (MS), serebral palsi, retina kanaması, organ nakli, uzuv kaybı, şizofreni, bipolar bozukluk, siroz, anemi, demans, zeka gerilikleri ve AIDS.
Yüzde 40 engelli emeklilik şartları aşağıdaki gibidir: %40 engelliler 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartıyla emekliye ayrılabilir. 6 Ağustos 1991 ve 5 Ağustos 1994 aralıklı işe giriş yapanlar 3760 gün. 6 Ağustos 1994 ve 5 Ağustos 1997 aralıklı işe giriş yapanlar 3920 gün.
İlgili 43 soru bulundu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Malullük oranı %60'tan düşük olması halinde de oranın %40'tan büyük olması şartı aranmaktadır. Bu kapsamda da aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Sağlık raporunda oranın %40 ila %49 arasında olması halinde sigortalının 18 yıllık sigortalılık süresine sahip olması ve 4100 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
Malulen Emeklilik İçin Gereken Sağlık Koşulları
Bu koşullar, kanser, epilepsi, Parkinson, beyin tümörü, Behçet, organ nakli, tüberküloz, siroz, zeka geriliği, şizofreni, bipolar bozukluk, multipl skleroz, serebral palsi, felç, uzuv kaybı, demans ve görme kaybı gibi hastalıkları içeriyor.
Malulen emekli maaşı hesaplaması için malul kişinin çalışma gücündeki kayıp oranı, ödenen toplam prim günü sayısıyla çarpılır. Çıkan sonuç da 100 ile çarpılarak çıkan sonuç 60'a bölünür ve bu şekilde ortalama malul emekli maaşı hesaplaması yapılır.
Maluliyet Ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'nde kanser tanısı almış hastaların tanı konulduktan sonra 18 ay boyunca geçici olarak malul kabul edilecekleri düzenlenmiştir. Bunun için çalışma gücünde %60 kayıp şartı da aranmaktadır.
Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz. İlk teşhis tarihinden itibaren kurumumuza başvuruda bulunan kanser hastalarına, 10 yıl sigortalı çalışması, 1800 gün sigorta primi olması, çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybetmesi durumunda kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı bağlıyoruz.
Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere altı ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılmaktadır.
Başvurular hastaların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır.
Kanser hastalarına yönelik koruyucu sağlık hizmetinden malullük aylığına kadar birçok konuda destek sağladıklarını kaydeden Bakan Selçuk, şunları söyledi: “Evde sağlık hizmeti alan kanser hastalarının, 'muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip' işlem bedellerini karşılıyoruz.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Engelli emekliliği, en az %40 raporu olan ve 4A kapsamındaki çalışanlara verilen bir haktır ve belirli bir engelli emeklilik yaşı yoktur. %40 ve üzeri rapora sahip bireyler, yaş şartı aranmaksızın prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabilir.
Sigortalının bu konuda rapor alabilmesi için ikametgâhının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine yazılı olarak başvurup yetkili sağlık kurumuna sevkini yaptırması gerekmektedir. Sevkinin yapıldığı sağlık kurulundan maluliyet raporu alabilmektedir.
Artık, organ nakli ve kronik hastalığı olanlar malulen emekli olabilecek. Yeni düzenleme ile özellikle böbrek hastalarının mağduriyetinin ortadan kaldırılması planlanıyor. Böbrek nakli olanların maluliyet hakları geri alınmayacak.
Çalışma gücü kaybı derecesi en az yüzde 60 olan kişiler malulen emeklilik hakkına sahip olabilir. Çalışma gücü kaybı tespiti ve malulen emeklilik başvuruları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
Malulen emeklilik başvuru sorgulama da tıpkı başvuru yapılırken olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen müracaatta bulunarak ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir.
3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
2023 ZAMLI ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLDU? 1.227 TL olarak ödenen engelli aylığı (%40-69) yeni tutarı 1.595 TL oldu. 1.840 TL olarak ödenen engelli aylığı (%70 ve üstü) yeni tutarı 2.392 TL oldu.
2023 yılı engellilik indirimi :
Çalışma gücünün %80'inden fazlasını (%80 dahil) kaybeden birinci derece engelli, Çalışma gücünün %60'ından fazlasını (%60 dahil) kaybeden ikinci derece engelli, Çalışma gücünün %40'ından fazlasını (%40 dahil) kaybeden üçüncü derece engelli sayılır.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri