Çalışmamızda Kuran'ı Kerim'de teslimiyet olgusu üzerinde durulmuştur. Teslimiyet, insanın fıtratında yer alan bir duygudur. İnsan, bu duyguyu yaratıcısının rızası doğrultusunda ona teslim olarak yönlendirebileceği gibi, kendi benliğine ve şeytana teslim olarak ta olumsuz yönde kullanabilir.
Sâlikin Hakk'ın bütün tecellilerini gönül rızasıyla kabul etmesi anlamında tasavvuf terimi. Allah'a güvenip dayanma anlamında terim.
Bakara Suresi, 128. ayet: "Rabbimiz, ikimizi Sana teslim olmuş (Müslümanlar) kıl ve soyumuzdan Sana teslim olmuş (Müslüman) bir ümmet (ver). Bize ibadet yöntemlerini (yer veya ilkelerini) göster ve tevbemizi kabul et. Şüphesiz, Sen tevbeleri kabul eden ve esirgeyensin."
Teslimiyet; سَلِمَ fiilinden gelir. Boyun eğmek, başa gelen hâdiseleri itirazsız kabullenmek ve selâmete çıkmaktır. Tam ihlas ve teslim olma, yaptığını sırf Allah için, Allah rızası için yapmaktır.
Müslüman bir birey, Allah'a olan inancından kaynaklanan bir teslimiyet içinde olduğunda, aklen ve ruhen son derece sağ- lıklı ve dengeli olur. En olumsuz koşullarda bile yine bu teslimi- yetçi ruh haliyle bütün bunların Allah'tan geldiğini ve kendisinin sınandığını bilir. Hiçbir zaman ümitsizliğe ve kaygıya kapılmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Allah'ın varlığını ve tek olduğunu kabul eden, Hz. Muhammed (asm)'in Yüce Allah'tan getirip haber verdiği her şeyin doğru olduğunu tasdik eden kişi iman etmiş sayılır. Allah'a ve Resulüne iman eden kişi, Allah ve Resulünün emir ve buyruklarını kabul edip teslim olarak itaat etmesi gerekir.
Takipçilerine, "iman etmiş" veya "inanan" anlamlarına gelen mümin veya "Allah'a teslimiyet gösteren" anlamına gelen Müslüman denir.
Ancak bunları reddetmeyen nefsine ve şeytana teslim olmuş olur. Ancak Allah'a teslim olan kişi hürriyetini elde etmiş oluyor. Müslim Allah'a teslim olan ve hürleşen, kâfir ise bunu kapatan, örten demektir. Teslimiyet ispat gerektiren bir şeydir ve ibadetler teslimiyetin ispatıdır.
Teslimiyet, insanın fıtratında yer alan bir duygudur. İnsan, bu duyguyu yaratıcısının rızası doğrultusunda ona teslim olarak yönlendirebileceği gibi, kendi benliğine ve şeytana teslim olarak ta olumsuz yönde kullanabilir.
1. Kendinden üstün bir güç karşısında yenilgiyi kabul etmek, mücadeleden vazgeçmek. 2. Kendini teslim etmek, birtakım ellere bırakmak.
Bilâkis, kim güzel niyet ve davranış sahibi olarak kendini Allah'a teslim ederse rabbinin katında onun mükâfatı vardır. Öylelerine korku yoktur, onlar üzülmeyecekler de.
Kader, her şeyin ezelde takdir edilerek mahiyetini bilmediğimiz bir levhada yazılmasıdır. Kaza ise, bu takdir edilen şeylerin vakti geldiğinde infaz edilmesidir. İnsan bu takdir edilmiş şeylere tam manası ile teslim olursa, başına gelecek musibet ve sıkıntılara karşı tam bir metanet ve sabır içinde olur.
Şeyhe teslîmiyet, ashâbın Allah Rasûlü (s.a.)'ne teslîmiyet ve güveni gibi, mürîdin mürşidinin söylediklerine inanmasıdır. İnsanın güvenip inanmadığı kişinin sözünü tutması mümkün değildir.
Teslimiyetçilik (boyun eğme veya edilgenlik olarak da adlandırılır), kişinin kendisinden üstün gördüğü birinin, üstlerinin, topluluğun ya da bir felsefenin, meşru etkisine boyun eğme koşuludur.
Yüce Allah, Hz. İbrahim'i teslimiyet vasfıyla övmüş ve mübarek Kur'an'da, buyruklarına karşı kayıtsız teslimiyetinden bahsetmiştir.
Teslimiyyet, kader tecellisini rıza ile karşılamak; mukadderatı kabullenmek; başa geleni, içinde ve dışında bir değişiklik meydana gelmeden kabullenmektir. Kur'an'da bunun en güzel örneğini İbrahim ve İsmail kıssasında görüyoruz.
“Teslimiyet Allah Teâlâ'nın emrine boyun eğmektir.” #SahurMeclisi #teslimiyet | By SEMERKAND TV | Facebook.
Koşulsuz teslimiyet, uluslararası hukuk tarafından sağlananlar dışında, hiçbir şart olmadan teslim olmadır.
Sözlükte “Allah'a güvenmek” anlamındaki vekl kökünden türeyen tevekkül “birinin işini üstüne alma, birine güvence verme; birine işini havale etme, ona güvenme” mânasına gelir. Birine güvenip dayanan kimseye mütevekkil, güvenilene vekîl denir.
Kelime anlamı “itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak” olan İslâm,dinî bir terim olarak “Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak” demektir.
İman (Arapça: إيمان), etimolojik olarak güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. Kur'an'da sadece bir olan Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.
İslâm kavramı, genellikle 'sulh ve selamet gayesiyle boyun eğmek, tabi ve teslim olmak” manalarında kullanılmıştır.
İslamın şartları şunlardır: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmek.
Türkçe anlamı şudur: Ben tanıklık ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah'tan başka İlah yoktur. Ve yine tanıklık ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve elçisidir. Arapçada la ve illa kelimelerinin kullanım şekline göre, ilk bölüm "Hiçbir ilah yoktur, sadece Allah vardır." şeklinde de tanımlanmaktadır.
İnanan kişiler neye inandığını bilmektedir. Fakat bilmek inanmayı gerektirmemektedir. İnanılacak şeylere iman denilebilmesi için bireyin kalbinde ve gönlünde hür iradeye dayalı olarak boyun eğişin, tasdikin ve teslimiyetin olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri