Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Biçilen konut değerinin %80'ninden fazla tutarda bir kredi bankalar tarafından kullandırılamıyor. Ancak özellikle toplu konut projeleri ile nispeten lüks sayılan konut projelerinde müşterilerin ilgisini çekmek için %5, %10 gibi peşinat tutarları gerektiren kampanyalar düzenlenebiliyor.
Konut kredisi çekecekseniz kredi tutarının, ev bedelinin en fazla % 80'i olacak şekilde verileceğini bilmeniz gerekiyor. Yani 100 bin TL'lik bir ev için en fazla 80 bin TL kredi çekebilirsiniz. Bazı bankalar, geri kalan tutarı ihtiyaç kredilerinden tahsis ederek size bir teklif sunabilir.
Konut kredisi kullanmak için satın alacağınız evin tutarının en az %25'ini peşin olarak vermeniz gerekiyor. Yani 150.000 TL tutarında bir ev satın alacaksanız en az 40.000 TL peşinat vermeniz gerekir. Bu peşinat şartı evin ekspertiz raporuna göre daha düşük de daha yüksek de olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Evin tamamı için konut kredisi çekmek, banka ile inşaat firması arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün değil. Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse evin uzman raporunda yer alan bedelinin en fazla yüzde 90'ı kadar kadar kredi çekebilirsiniz.
Peşinat gerektirmeyen ve birikimsiz ev sahibi olmanızı sağlayan parça parça sahiplik sistemi, ev almak veya yatırım yapmak isteyen herkes için son derece uygundur. Kişilerin banka kredisi çekmek için gelirlerinin yeterli olmadığı durumlarda RUUF, istenilen evin alınmasını sağlayarak konutu alıcıyla buluşturur.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Bankaya Gitmeden Kredi Çekilir Mi? Bankaya gitmeden kredi çekmek mümkündür. Bankalardan kredi almak için genellikle bir banka şubesine gitmek gerekirdi ancak günümüzde dijital bankacılık hizmetleriyle çevrimiçi kredi başvurusunda bulunulabilir.
İlgili mevzuat gereğince konut kredisi ev alımını desteklemek amacıyla verilen kredilerden alınan KKDF ve BSMV vergilerinden muaf tutulmuş ve vadesi 360 aya kadar uzatılmıştır. Bundan dolayı kendi evinizin üzerine konut kredisi çekmeniz yasal olarak mümkün değildir.
Konut kredisi ile ev sahibi olmanız durumundaki en büyük avantajınız, ilk yıllar kiradan daha fazla taksit ödeseniz dahi, vadenin sonunda o konuta sahip olmanızdır. Burada krediniz, bir miktar fazla ödeme yapmanız durumunda evin mülkiyetini size geçiren bir kaldıraç etkisi yaratır.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Eksper değerinin ne kadarı için kredi kullandırılabilir? Yapı Kredi Bankası'nda satın alacağınız konutun ekspertiz raporunda belirlenen değerinin %80'ine kadar konut kredisi kullanabilirsiniz.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanmasını içermektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlar.
Değeri 500 bin lira ve altında bulunan A enerji sınıfı bir evin yüzde 90'ına kredi çıkıyor. Yani 450 bin lira kredi çekilebiliyor.
400.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 736.071,30 TL'dir.
Ocak 2023 itibarıyla en düşük emekli maaşının 5.500 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda en düşük emekli aylığına sahip biri, aylık taksiti 2.750 TL'yi geçmeyecek şekilde kredi çekebilir. Emekli maaşına ve ek gelirlere bağlı olarak çekilebilecek kredi tutarı da artar.
Konut kredisinde hem başvuru sürecinizi hem de ödeme planınızı etkileyecek en önemli faktörlerin başında, aylık gelir durumunuz bulunuyor. Çünkü taksit oranlarınız aylık gelirinizin elverdiği ölçüde hazırlanır.
Değeri 10 milyon lira ile 20 milyon lira arasında değişen sıfır konutlar için tüketiciler bu bedelin azami yüzde 60-70'i kadar kredi alabilecek. Değeri 20 milyon liranın üzerindeki sıfır konutların ise yüzde 50'si ila 60'ı arasında kredi kullanabilecek.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
24.02.2023 tarihinde güncellenen BDDK konut kredileri düzenlemeleri gereğince, 1. el (sıfır) konutlar için 20 milyon TL'ye ve 2. el konutlar için 10 milyon TL'ye kadar değere sahip konutlarda kredi peşinatları sınırlandırılmıştır.
TOKİ, kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen bireylerin sıkça başvurduğu bir kuruluştur. Kuruluş tarafından her yıl yapılan çekiliş sonucunda kazananlar, 20 yıla kadar vade ile ödeme kolaylığına sahip olur. Kurada ismi çıkan bireyler, gerekli şartları taşıdığı takdirde ev sahibi olma hakkı elde eder.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) kararına göre ikinci konuta sahip olmak isteyenlere yönelik konut kredisi düzenlemesi yapıldı. Buna göre ikinci konutunu alacak kişilere alınacak evin değerinin sadece yüzde 22.5'i kadar kredi verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri