Parasetamol ve diğer NSAİ ilaçlar DSÖ basamak tedavisine göre özellikle ilk iki basamakta kullanılabilmektedirler. 1986 yılında ortaya konan basamak tedavisine göre özellikle hafif ağrılarda tek başlarına kullanılabilseler de orta ve şiddetli ağrılarda opioid analjeziklerle kombine olarak tedavide yer almaktadırlar.
Opioid olmayan Ağrı kesiciler
Hafif ağrılar için aspirin, parasetamol veya ibuprofen gibi basit Ağrı kesiciler kullanılabilir. Aspirin ve ibuprofen steroid yapısında olmayan Ağrı kesicilerdendir. Bu ilaçların tavan etkisi vardır. Yani belirli bir dozdan sonra ilacın daha fazla verilmesi ile etkisinde artış görülmez.
Radyoterapi, opioidlerle kombine olarak lokalize metastatik kemik ağrısında etkili analjezik etki sağlar. Kanıtlar, düşük doz, kısa süreli radyoterapi programlarının yüksek doz, uzun süreli programlar kadar etkili olduğunu göstermektedir (6).
Radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler bazı tümörlerde küçülme yaparken ağrıyı da azaltabilir. İlaç kullanımı içermeyen diğer bazı basit tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bunlar, müzik dinlemek, sırt masajı yaptırmak, sıcak banyo yapmak veya televizyon izlemek gibi keyifli aktiviteler olabilir.
En yaygın kemik kanseri semptomu yumruda meydana gelen ağrıdır, ancak bazen bu tümörler ağrısız olarak da gelişebilir. Birçok kişi bu ağrıyı kemikte zonklama ya da bıçak saplanması olarak tanımlar. Bazı kişiler bu bölgeye dokunulduğunda sert veya yumuşak olabilen bir yumru hissettiklerini belirtir.
İlgili 15 soru bulundu
Kemik iliğinde ortaya çıkan kanserler, iskelet sisteminde kemik ağrısı, kemiklerde kolay kırılma gibi kemik kanserleriyle benzer belirtilere yol açar. En sık görülen kemik iliği kanseri türü olan multipl miyelom bir veya daha fazla kemik lezyonuna yol açabilen bir kan kanseri türüdür.
Kemik dokuya yayılan kanser hücreleri herhangi bir belirti vermeyebilir. Bununla beraber uzun süre tanı konulmayan hastaların sayısı azımsanmayacak sayıdadır. Kemik metastazı tanısı için sintigrafi, PET, BT ve çeşitli kan tetkiklerine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Kanserli hastaların % 20-50'sinde ilk başvuruda, % 30-40'ında tedavi sırasında, %75-90'ında ileri evrede ve son dönemde ağrı vardır; hasta ve yakınları için ağrı, ölümün kendisinden bile daha büyük bir korku kaynağıdır.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Kemiklerde görülen kanserin yayılması metastaz olarak adlandırılır ve kemik metastazı daha zayıf, kırılgan hale getirir. Meme kanseri, böbrek kanseri gibi kanser türleri hızlı bir şekilde kemiklere yayılır. Kemiklere yayılan kanserler kemiklerin ve tüm vücudun dengesini bozar.
Kanser ağrısı tedavisinde ilk seçenek ağrı kesici ilaçlardır. Bu ilaçlar belli bir düzen içinde ve Dünya Sağlık Örgütü'nün basamak tedavisi adı verilen sistemine uygun olarak kullanılmalıdır. Basamak sistemine göre, öncelikle daha zayıf etkili ağrı kesici ilaçlar kullanılmaya başlanır.
Omurga kemik metastazlarının en sık görüldüğü yerdir. Diğer yaygın bölgeler kalça kemiği (pelvis), üst bacak kemiği (femur), üst kol kemiği (humerus), kaburgalar ve kafatasıdır. Normalde kemik, 2 çeşit kemik hücresi tarafından korunur. Osteoblastlar yeni kemik oluşturur.
Zorunlu olmadıkça aspirin (asetilsalisilik asit) ve aspirin içeren ağrı kesici/ateş düşürücü ilaçları almayın. Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak parasetamol içeren ilaçlar (Parol, Panadol, Vermidon, Minoset vb.) tercih edilmelidir.
Ağrı sürekli olup geceleri ve hareketle artar. Hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması, batma tipinde ağrılardan yakınır. Kas kasılmasına bağlı olarak kasılma çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabilir.
Kemoterapi uygulaması esnasında ve sonrasında, el ve ayak tabanlarındaki dokuya küçük damarlardan az miktarlarda ilaç sızması sonucu oluşan kızarıklık, hassasiyet ve soyulma şeklinde görülen yan etkidir. Tipik olarak avuç ve ayak tabanlarını etkiler, ağrılı olabilir.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Peki, hastalar kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar? Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Önemli bilgiler veren Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı “Eskiden 4'üncü evre kanserlerde 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, Sıcak Kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam yüzde 40'a kadar çıktı” dedi.
Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Karaciğer, kolon ve rektum, akciğer, mide ve meme kanserleri, en fazla ölüme neden olan kanser türleri arasında yer alıyor. Kanser ölümlerinin yaklaşık üçte biri, sigara kullanımı, yüksek vücut kitle indeksi, alkol tüketimi, az meyve-sebze ile beslenme ve fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklanıyor.
Gastrointestinal (mide-bağırsak), pankreas, akciğer ve kolorektal kanserlerin yüzde 50 -85'inde tedaviye başlanmadan önce kilo kayıpları görülmektedir.
Ewing Sarkomu: Ewing sarkomu birincil kemik kanseri türleri arasında yer alan, kemik ve yumuşak dokularda oluşan bir kanser türüdür. Hastalığa gen mutasyonlarının neden olduğu bilinmektedir. Genellikle bacak bölgesinde, pelvis ve kaburga bölgesinde oluşur.
Kemik yoğunlukları insan vücutları için önemli olup iskelet sistemi açısından oldukça büyük önem taşır. İyi huylu olabileceği gibi kötü huylu olanları da mevcuttur ve tek tedavi yöntemi cerrahidir.
Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 5 yıl yaşam şansı %1'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri