Bilimsel makale, bilimsel yazım kuralları temel alınarak, özgün araştırma sonuçlarının açıklandığı, yazılmış ve basılmış bir rapordur. Giriş, yöntemler, sonuç ve tartışma bölümlerini içerir. Bilimsel makale akademik konuları içerir. Kullanılan kaynakların gösterilmesi zorunludur.
Makaleler genellikle bilimsel veya gazete makaleleri olmak üzere iki türdür. Bilimsel makaleler genellikle uzmanlar tarafından, gazete makaleleri ise genel bilgiye sahip kişiler tarafından yazılır. Makaleler genellikle toplumu bilgilendirmek, aydınlatmak ve yönlendirmek amacıyla yazılır.
Bölümün sonuna doğru mutlaka bir çizgi çekilmeli ve çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda bir sonuca varılmalıdır. Sonuca varmanın mümkün olmadığı durumlarda sonuca varılamamasının nedenleri ile birlikte belirtilmesi de bir çeşit sonuca varma olarak kabul görür.
Makale değerlendirilirken, makale hakkında önemli kanaat verecek giriş, metod, sonuçlar ve tartışma bölümleri ve yazım kalitesi dikkatlice incelenmelidir. Konunun önemi, çalışmanın amacı açıklanmış olmalı, konu hakkında bilinen ve bilinmeyenleri açıklamalıdır.
Farklı bilimsel makale türleri bulunmaktadır. Olgu sunumu, özgün araştırma veya orjinal makale ya da araştırma makalesi, Clinical trials, derleme, meta-analiz derleme, editöre mektup şeklinde olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yazarın belirli bir konuyu araştırmasını gerektiren herhangi bir makale bir araştırma makalesidir. Büyük çoğunluğu; görüşe dayanan ve yazarın bakış açısıyla yazılmış olan denemelerin aksine, araştırma makaleleri gerçeklere dayanır.
Sonra makale IMRAD'ın ana elamanı olan “Giriş” ile başlar. Dolayısıyla çoğu bilimsel dergilerdeki makalelerin alt bölümleri araştırma yada denemedeki işlem sırasına paralel olarak yer alır: Başlık, Yazarlar ve Adresleri, Özet, Materyal ve Metot, Sonuçlar, Tartışma, Teşekkür, Literatür Listesi.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
Araştırma makalelerini tespit etmek için Google Scholar, Science Direct ve Pubmed (yaşam bilimlerine özel), IEEE (Elektronik, Elektrik Mühendisliği, bilgisayar bilimleri) ve Tarım için Agricola gibi akademik arama motorlarında bile arama yapabilirsiniz.
Bilimsel bir makalede, bir araştırma sonucu anlatılıyorsa, ona araştırma makalesi veya özgün makale denir.
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Bilimsel makale “özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur.” Büyük çabalar ve emekler sonucu gerçekleştirilen bir araştırmanın da temel amacı, bu çalışmanın yayınlanmasıdır.
Özetin giriş bölümünde konuyla ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra problem ortaya konarak, çalışmanın amacına yer verilmelidir. Sonrasında çalışmada kullanılan metot özetlenmelidir. Bulgularda her şey yazılmaya çalışılmamalıdır. Ana çalışma sorusunu cevaplayan önemli ve spesifik kısımlar özetlenmelidir.
Kimler Akademik Makale Yayınlayabilir? Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Teknik olarak, herhangi bir insan, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir. Bunun için bir unvan veya statü aranmamaktadır; bu da bilimin herkesin katkısına açık doğasının bir yansımasıdır.
Makalede Times New Roman yazı tipi kullanılmalı, satır sonunda heceleme yapılmamalıdır. Paragraf başlarında “TAB” tuşu yerine “ENTER” veya “RETURN” tuşu kullanılmalıdır. Noktalama işaretleri kendilerinden önceki kelimelere bitişik yazılmalıdır. Söz konusu işaretlerden sonra bir harflik boşluk bırakılmalıdır.
– Uzun başlıklar kısalarından daha az anlamlıdır. – Uzun başlıklar çoğunlukla gereksiz kelimeler içerir. Başlık belirtici olmalıdır. Makalenin bütünü hakkında bir fikir vermeli.
Aslında Method Bölümünün ana görevi araştırma sorunuza nasıl cevap verdiğinizdir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu öğeleri nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Bugün bilimsel dergilerin çoğu her makale ile birlikte bir başlık Kısa Özet'i yayınlamakta, tek paragraf olarak basılmaktaclır. Ayrıca ulusal veya uluslararası bir toplantıya katılım çoğu zaman sunulan Kısa Özetlere dayanılarak belirlenmektedir.
Bilimsel yöntem nedir? Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bilgi: Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba sarf ederek elde ettiği olguları ifade eder.
Makalenin Özellikleri
Nesnel veriler kullanılır. Ciddi ancak anlaşılır bir dil kullanılır. Ele alının düşüncenin kanıtlanabilmesi için örnekleme, tanık gösterme, karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma gibi birçok düşünceyi geliştirme yöntemi kullanılır. Herhangi bir konu sınırlaması yoktur.
Detaylı olarak tanımlamak gerekirse bilimsel yayın; özgün araştırma sonuçlarının ilk yayını olan yazarın meslektaşlarının deneyleri tekrarlayabilecekleri ve sonuçları irdeleyebilecekleri forma sahip ve dergide veya başka bir kaynak belgesinde bilimsel toplum içinde hemen ulaşılabilir olan yayındır.
Giriş bölümünde çalışmada kullanılan yöntem yazılmalıdır. Yöntem bölümünde ise kullanılan yöntemlerin bütün ayrıntıları verilir.
Hipotez Oluşturma
Hipoteze giriş bölümünün sonunda ya da gereç ve yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. İyi bir hipotez geniş zamanlı cümlelerle açık ve net şekilde ifade edilmiş, var olan bilgi ve mantığa uygun, gözlenebilir/sınanabilir olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri