ŞİZOFRENİDE D VİTAMİNİ
Mental fonksiyonlarda, duygulanımda, davranışlarda bozulmalarla karakterizedir. Algılama ve yargılama süreçlerini de oldukça etkilemektedir.
Vitamin B12 eksikliğinin zihinsel yavaşlama, deliryum, duygu-durum bozukluğu, kişilik değişikliği, akut ve kronik psikoz gibi çok farklı nörolojik ve psikiyatrik durumlarla ilişkili olabileceği iyi bilinmektedir.
Şizofreni hastaları için beslenme kuralları
Alkol ve kahve tüketimini azaltmaları gerekir. Alkol kilo alımını tetikler, kafein içeren besinler ise bağımlılık yapabilir. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmaları şart. Fazla şeker tüketimi obeziteye neden olabilir.
Neyse ki bazen panik atak ve anksiyete gibi psikolojik problemlerle doğal yöntemler sayesinde başa çıkmak mümkün olabiliyor. Tıbbi araştırmalar da kadınlarda panik atak ve anksiyetenin nedenlerini doğruluyor: serotonin eksikliği, B vitamini seviyelerinde düşüklük ve demir eksikliği.
İlgili 34 soru bulundu
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır. Sinir sisteminde, B-12 vitamini miyelin adı verilen bir maddenin üretilmesine yardımcı olur.
Şizofreni hastası kişiye, birlikte aktivite yapmak önerilebilir. Örneğin birlikte televizyon izlemek, müzik dinlemek, kart oyunları oynamak ya da kitap okumak hastaya iyi gelecektir.
Bunun da birçok sonucu vardır. Bu yüzden de hasta veya akraba olarak bilgilenmeniz önemlidir. Eskiye göre bugün şizofreniyi tedavi etme imkânları hem daha fazla, hem de daha iyi. Bu imkânlar arasında hem psikoterapi ve sosyoterapi gibi ilaçsız tedavi işlemleri hem de ilaçlı tedavi bulunur.
Şizofreni kronik bir hastalıktır ve ilaçlar yardımıyla semptomlar büyük ölçüde ortadan kalksa da ömür boyu tedavi gerektirir.
Hastalık öncesi prodrom dediğimiz dönemde silik belirtiler göstererek sinsice başlayabildiği gibi ani olarak da ortaya çıkabilir. Hastalık öncesi belirtiler sıklıkla içine kapanma, arkadaşlarından ve aktivitelerden uzaklaşma, konuşmada azalma, eksantrik uğraşılar gibi olabilir.
Şizofreninin kesin nedeni bilinmez fakat genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını tahmin edilmektedir. Genler ve bir dizi çevresel faktör arasındaki etkileşim şizofreniye neden olabilir. Bunun dışında psikososyal faktörler de şizofreninin başlangıcını ve seyrini etkileyebilir.
Şizofreni, ırk, kültür, sosyal sınıf ve cinsiyetten bağımsız olarak kişileri eşit olarak etkiler. Varsanı, sanrı gibi belirtiler genellikle 16-30 yaşları arasında görülmeye başlar. Erkeklerde belirtiler kadınlara oranla daha erken görülmeye başlar. 45 yaşın üzerinde şizofreni görülme oranı yok denecek kadar azdır.
Şizofrenide, bazı çevresel ve genetik yatkınlıklar sonucu düzensiz bir dopaminerjik sistem ortaya çıkar (39).
Ne yazık ki şizofreniyi bütünüyle önlemenin kesin bir yolu yoktur. Sadece, tedavi planına bağlı kalmak görülen semptomların tekrarlamasını veya daha ağırlaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
B12 Vitamini: Eksikliği ruh halinde ani değişimlere, paranoyaya, asabiyete, zihin bulanıklığına, bunamaya, halüsinasyonlara ve maniaya sebep olabilir.
Size, 3 ayda bir üst kol veya kalçalardan TREVICTA enjeksiyonu verilecektir.
Şizofreni tedavisinde tedavinin bel kemiği antipsikotik ilaçlardır. Ancak tedaviye psikoterapi ve diğer psikososyal girişimlerin eklenmesi iyileşme üzerinde olumlu katkıda bulunur. Psikoterapinin ilaç tedavisine eklenmesiyle, tek başına ilaç tedavisine göre daha fazla yarar görülür.
Yapılan tüm araştırmalara dayanarak şizofreni hastalarının %25'inin tamamen iyileştiği söylenebilir. Diğer %25'i bir şizofrenik alevlenmeden sonra oldukça iyi düzelme gösterirler. Hastaların diğer %25'lik bölümü iyileşmeler ve akut alevlenmelerle giden dalgalı bir seyir gösterir.
“Şizofreni, kişinin beyninin karar verme bölgesinin bozulduğu bir hastalıktır. Kişi aklına gelen ya da dışarıdan algıladığı bilgileri algılar, yorumlar ve cevap verir. Bunu beynin ön bölgesi yapar.
Diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi, şizofrenide de lifli sebzeler, tohumlar, fındık gibi kuruyemişler, bol meyve, kepekli ekmek, buğday ekmeği, organik yumurta, organik balık ve Omega-3 yağ çeşitlerinin sıkça tüketilmesi, koruyucu ve beyni geliştirici etki gösterir.
Şizofreninin üç evresi vardır: 1) Akut Evre, 2) Stabilizasyon (Dengelenme) Evresi ve 3) Stabil (Dengeli) Evre.
B12 vitamini, beynin ve sinir sisteminin normal işlevini sürdürmesi için çok önemlidir.
Vücuda yeterli miktarda B12 vitamininin alınamaması durumunda B12 vitamini eksikliği ortaya çıkar. Bu durum, sinir sistemi ve beyinde ciddi ve kalıcı hasara yol açabilir.
C vitamini içeriği yüksek olan portakal bağışıklık sisteminizi güçlendirirken; stres hormonlarının seviyesini de frenleyebilir. Yapılan araştırmalara göre stresli bir görev öncesi C vitamini alan bireylerde yüksek kan basıncı, kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) düzeylerinin daha hızlı normale döndüğü görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri